Predicțiile făcute de Isaac Asimov în urmă cu jumătate de secol. Cum își imagina lumea de azi scriitorul SF

Predicțiile făcute de Isaac Asimov în urmă cu jumătate de secol. Cum își imagina lumea de azi scriitorul SF
Publicat: 04/01/2014, 10:23
Actualizat: 29/07/2014, 23:26

În urmă cu 50 de ani, celebrul scriitor și biochimist Isaac Asimov publica în ziarul „The New York Times” un articol în care își imagina cum va arăta lumea în 2014. Multe dintre predicțiile făcute în 1964 de celebrul autor se dovedesc acum a fi de o acuratețe extraodinară.

Prima dintre acestea făcea referire la chiar la acțiunile pe care oamenii le vor întreprinde pentru a-și îmbunătăți mediul în care trăiesc: „Vor continua să extragă resurse din natură pentru a-și construi o lume mai bună”, scria Asimov, apreciind totodată că felul în care locuințele vor fi construite se va schimba și, spre exemplu, culoarea sau strălucirea pereților „se vor putea schimba prin simpla apăsare a unui buton”.

De asemenea, acesta presupunea în mod corect că unele aparate vor prelua sarcinile care la vremea respectivă nu puteau fi realizate decât de oameni: „Bucătăriile vor fi dotate cu obiecte care vor putea prepara masa singure, vor încălzi apa și o vor transforma în cafea, vor prăji pâinea, ouăle, șunca și așa mai departe. Micul dejun va putea fi încă de seara și va fi gata la o anumită oră a dimineții următoare”. Asimov anticipa și posibilitatea ca cina și prânzul să fie realizate cu ajutorul semipreparatelor „ce vor fi păstrate în congelator până când vor fi gătite”.

Isaac Asimov nu se înșela nici în ceea ce privește evoluția tehnologiei, gadgeturilor și informaticii. El anticipa lansarea unor computere foarte avansate care vor putea îndeplini „sarcina de a traduce din limba rusă în engleză”. De asemenea, mai scria acesta, „vor exista computere, foarte miniaturizate, care vor fi utilizate drept pentru roboți”, iar o anumită companie va prezenta filme 3D, la care „se va sta la coadă și câte trei ore”.

În același articol se prezicea și faptul că cele mai multe dintre aparate nu vor mai avea cabluri în anul 2014 și că unele dintre acestea vor funcționa cu ajutorul unor baterii.

Asimov făcea referire și la dezvoltarea domeniului energiei electrice, subliniind posibilitatea utilizării panourilor solare. „În zonele aglomerate, dar înnorate și afectate de norii de poluare, energia solară nu va fi tocmai practică”, preciza totuși Asimov.

În domeniul transporturilor, autorul american își imagina că pentru călătorii oamenii se vor folosi mai mult de aparatele de zbor. Totuși, o imagine distorsionată contura el scriind că mașinile vor putea fi construite în așa fel încât să „plutească” la câțiva centimetri deasupra pământului, astfel încât „problema asfaltării se va minimiza”. „Podurile, de asemenea, nu vor mai fi la fel de importante, întrucât automobilele vor fi capabile să traverseze singure un râu”, credea Isaac Asimov în urmă cu 50 de ani.

Și totuși, acesta nu se înșela când spunea că mașinile vor avea un „creier robotizat” ce va face posibil ca șoferul să „seteze destinația la care vrea să ajungă și apoi să lase automobilul să meargă singur fără a interveni”.

Tot în urmă cu jumătate de secol, scriitorul anticipa că oamenii se vor putea vedea și auzi în același timp, când vor vorbi la telefon. Mai mult, „ecranul va putea fi utilizat (…) pentru a studia documente și fotografii și pentru a citi pasaje dintr-o carte”, spunea Asimov.

„În ceea ce privește telezoarele, ecranele de perete le vor înlocui pe cele obișnuite acum”, se mai arăta în articol. „De fapt, la o expoziție ce va avea loc la Târgul din 2014 va fi prezentat un televizor 3D„, scria autorul.

În prezent, peste 7 miliarde de oameni trăiesc pe întreg globul. Asimov făcea în urmă cu 50 de ani o predicție extrem de apropiată: el spunea că numărul total de persoane de pe Terra va ajunge la 6,5 miliarde, dintre care 350 de milioane doar în SUA. În prezent, America este a treia cea mai populată țară din lume, cu peste 317 milioane de locuitori.

Referindu-se la descoperirile ce urmau a fi făcute în medicină până în 2014, Isaac Asimov preciza că vor fi inventate diverse dispozitive care vor înlocui organele bolnave, precum inima sau rinichii. Același autor vorbea și despre metodele de contracepție de vor deveni extrem de cunoscute, dar care vor face în cele din urmă ca rata natalității să scadă destul de mult.

„În 2014, vor exista puține locuri de muncă în care oamenii să poată face treaba mai bine decât roboții”, scria Asimov în ultimele rânduri, apreciind totodată ce cei implicați într-o muncă de creație vor deveni elita societății.

„Chiar și așa, omenirea va suferi de boala plictiselii„, mai spunea acesta, prezicând că multe persoane vor avea probleme emoționale, iar viața socială va fi și ea afectată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Românii, obligați să dea BANII ÎNAPOI. Vor plăti integral, plus 15%. Iohannis a semnat azi
Terenuri în centrul Capitalei, la preț de chilipir. ANAF scoate la licitație bunurile Elenei Udrea
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Promisiunea făcută de Iulia Albu după ce fostul ei soț, Mihai Albu, a fost diagnosticat...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A existat cu adevărat Calul Troian?