PREMIERĂ ÎN ASTRONOMIE. NASA a detectat lumină pe o planetă „pământeană” din afara sistemului solar

Redactor:
Gândul
Un telescop spațial a detectat...

Un telescop spațial al NASA a detectat lumină infraroșie de pe o planetă botezată „Super-Pământul”, de două ori mai mare decât Terra. Astronomii consideră descoperirea de importanță istorică, scrie Huffington Post.

Telescopul spațial Spitzer a detectat lumină de pe planeta 55 Cancri e, care orbitează în jurul unei stele aflate la 41 de ani lumină de Pământ. Un an pe această planetă din afara sistemului solar durează doar 18 ore pământene.

Planeta a fost descoperită în 2004 și nu este locuibilă de oameni. Este de două ori mai mare decât Terra și are o masă de opt ori mai mare.

De la descoperirea ei, oamenii de știință au găsit tot felul de caracteristici ciudate ale planetei 55 Cancri e. Ea face parte dintr-un sistem solar cu cinci planete centrate în jurul stelei Cancri 55, în constelația Racului. Planeta are o densitate foarte mare și orbitează foarte aproape de steaua-mamă, de 26 de ori mai aproape decât o face planeta Mercur în jurul Soarelui.

Temperatura la suprafața care se află cu fața la stea este de 1.726 de grade Celsius, iar planeta este învăluită de un gaz în stare lichidă. În jur de 20% din planetă este compusă din elemente ușoare, inclusiv apă. Dar temperaturile extreme și presiunea de pe planetă au creat o stare „fluidă supercritică”, în care gazele capătă o stare lichidă.

Cercetătorii spun că planeta ar semăna cu Neptun, dacă Neptun ar fi mult mai aproape de Soare și atmosfera sa ar începe să fiarbă.

Telescopul Spitzer este o misiune a NASA care a costat 770 de milioane de dolari și a fost lansată în 2003. În prezent, studiază universul folosind lumină infraroșie.

Inchide