Prețul unei case din Marea Britanie, „săltat” de opera unui artist al străzii

Prețul unei case din Marea Britanie, „săltat de opera unui artist al străzii
Publicat: 09/01/2016, 13:52

Pictura celebrului artist britanic a devenit o țintă a hoților și un motiv de dispută între mai mule persoane încă de când a fost realizată pe fațada acelei case, în anul 2014. Clădirea a fost vandalizată cu vopsea albă și cu spray-uri pentru graffiti în nuanțe roșii și argintii.

Site-ul agenției imobiliare Peter Ball & Co. descrie această ofertă drept „o oportunitate rară de a cumpăra o clădire victoriană, listată cu gradul II în patrimoniul cultural al Angliei, cu trei dormitoare, o terasă și un «Banksy» original pe fațadă”.

Înainte ca proprietatea să fie scoasă la vânzare, Consiliul local din Cheltenham a anunțat că se află în negocieri pentru a cumpăra clădirea.

Pentru a proteja pictura semnată de Banksy, în baza Legii de protejare a clădirilor cu importanță arhitecturală și istorică din Marea Britanie, autoritățile locale au decis să acorde, în luna februarie, în mod retroactiv, un aviz ce permite modificarea structurii clădirii.

Atunci, Consiliul a trimis o notificare proprietarului casei, David Possee, prin care i-a cerut acestuia să repare pictura până în luna aprilie a acestui an și să renoveze, de asemenea, tencuiala peretelui pe care se află lucrarea lui Banksy.

Banksy a devenit un pictor extrem de apreciat în universul artistic, fiind celebru pentru desenele sale de tip graffiti realizate pe diverse clădiri importante, însoțite adeseori de comentarii cu tentă socială.

Banksy a apărut și a regizat documentarul „Exit Through the Gift Shop”, în care își prezintă opera, fără a-și dezvălui însă nicio secundă chipul. Filmul său a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun documentar în anul 2011.

Banksy, care își ascunde identitatea, preferând să rămână în anonimat, este originar din Bristol, un oraș din sud-vestul Angliei. Artistul britanic combină adeseori în operele sale umorul și arta subversiunii: el și-a exercitat arta pe zidurile din New Orleans, după uraganul Katrina, dar și pe zidul din Cisiordania care îi separă pe israelieni de palestinieni.

Banksy, un reprezentant al curentul street art, este renumit pentru faptul că își tachinează publicul, dar și autoritățile, iar lucrările sale sunt extrem de originale, făcându-i pe privitori să vadă lucrurile într-o cu totul altă lumină.

În 2009, el și-a instalat 100 de opere în muzeul de artă din Bristol chiar în fața oficialilor prezenți la un vernisaj. În trecut, Banksy a reușit să introducă pe ascuns în incinta Disneyland o statuie în mărime naturală ce reprezenta un deținut de la Guantanamo.

În toamna anului 2013, operele sale au fost prezentate într-o expoziție inedită pe zidurile clădirilor din New York. Desenele artistului britanic au fost protejate cu grilaje și agenți de pază.

În luna ianuarie 2015, o colecție ce include 32 de desene create de Banksy a fost vândută cu aproape 435.000 de lire sterline (580.000 de euro) la o licitație organizată în Marea Britanie.

În 2015, artisul britanic a organizat expoziția „Dismaland”, considerată o parodie subversivă a parcurilor tematice din franciza Disneyland, chiar dacă Banksy a negat această interpretare. „Dismaland” a fost o expoziție de succes, fiind vizitată de peste 150.000 de persoane în cele cinci săptămâni cât a fost deschisă în orașul britanic Weston-super-Mare. La sfârșitul lunii septembrie, Bansky a anunțat că grinzile, armăturile și alte materiale ce au fost utilizate la amenajarea „Dismaland” vor fi folosite pentru a construi adăposturi solide și rezistente în taberele de refugiați din Calais, în nordul Franței.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York