Prezervative, țigări și pastile pentru potență la expoziția de PRODUSE CONTRAFĂCUTE de la Palatul de Justiție. VIDEO și GALERIE FOTO

Redactor:
Ionela Samoilă
Un VIDEO pe care trebuie să îl ...

Cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, românii pot vedea o multitudine de produse contrafăcute provenite din capturi ale autorităților, în cadrul unei expoziții tematice, găzduită de Curtea de Apel de la Palatul de Justiție din București.

În cadrul evenimentului organizat de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Produselor și Serviciilor, vizitatorii pot vedea de la piese auto, aparatură electronică și articole de îmbrăcăminte, până la consumabile, precum țigări, medicamente și produse de uz intim.

Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor Promovarea Produselor și Serviciilor din România (ANPCPPSR), Sorin Mierlea, a spus pentru gandul că România ar trebui să conștientizeze problema contrafacerii, având în vedere că este o țară de graniță Uniunii Europene și, totodată, o poartă de intrare pe piața din Europa a produselor contrafăcute de proveniență asiatică.

„De multe ori, partea aceasta a crimei organizate preferă să investească în zona contrafacerii și a pirateriei, decât să investească în zona clasică a traficului de droguri și a traficului de ființe umane”, a explicat pentru gandul Sorin Mierlea, președintele ANPCPPSR.

Dintre mărfurile contrafăcute capturate de-a lungul timpului de polițiști, la standul Inspectoratului General al Poliției Române se găsesc expuse haine de firmă, etichete ale unor mărci vestimentare de lux, aparate de fotografiat, accesorii pentru electronice, telefoane.

De asemenea, polițiștii de la IGPR au mai expus și bunuri consumabile precum țigări, prezervative de diferite sortimente, medicamente pentru potență, toate fiind mărfuri contrafăcute, confiscate în cadrul acțiunilor oamenilor legii.

Subcomisarul Aurel Dobre, șeful Direcției de Investigare a Fraudelor, din cadrul IGPR, a declarat pentru gandul că, din experiența capturilor anterioare, s-a ajuns la conluzia că majoritatea bunurilor de larg consum pot fi contrafăcute.

„Începând de la țigarete, produse cosmetice, îmbrăcăminte, încălțăminte până la medicamente. Între capturi se regăsesc obiecte care au o valoare mai mare de piață și care aduc beneficii mai mari din punct de vedere financiar celor care le comercializează”, a declarat reprezentantul IGPR pentru gandul.

Acesta îi îndeamnă pe cumpărători să fie atenți la elementele de siguranță de pe ambalajele produselor suspecte, și să evite, pentru sănătatea lor, achiziționarea acestora. Spre exemplu, în cazul țigărilor, un ambalaj de plastic mai gros mai gros reprezintă, pe lângă absența timbrului, semnul evident că avem de-a face cu un produs de contrabandă.

La standul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), instituție subordonată Guvernului României, am găsit o serie de produse pirat, cum ar fi DVD-uri cu muzică și filme, dar și un dispozitiv pentru copierea hardurilor, pe care anchetatorii îl folosesc pentru depistarea infractorilor.

Expertul Direcției de Expertize și Constatări din cadrul ORDA, George Vasile, a explicat pentru gandul care este diferența dintre DVD-urile piratate de o calitate îndoielnică și pirateria elaborată, destul de greu de depistat de consumatori.

„Elementele de originalitate sunt date de marcajul holografic, precum și de anumite coduri și simboluri, pe care le putem vedea doar după ce deschidem ambalajul. Se observă, pe partea interioară a CD-urilor, niște coduri internaționale obligatorii pe astfel de produse, numite coduri IFPI, compuse din litere și cifre”, a explicat pentru gandul reprezentantul ORDA.

Printre cei prezenți la expoziție se mai află și reprezentanții Dacia Renault, care au expus la standul de la Curtea de Apel București, exemple de piese de origine și de piese contrafăcute, cum ar fi plăcuțe de frână, bielete, filtre de ulei, filtre de aer.

De asemenea, aceștia proiectează filmulețe cu teste demonstrative în care sunt evidențiate diferențele de rezistență, calitate, aspect dintre piesele de origine și cele contrafăcute. Clienții pot vedea cum, în cazul frânării, la aceeași viteză, distanța și timpul de frânare pentru o mașină dotată cu plăcuțe contrafăcute sunt de două ori mai mari decât în cazul unui vehicul similar, dotat cu plăcuțe de frână de origine.

Majoritatea pieselor falsificate, care sunt inscripționate în mod ilegal cu siglele Dacia sau Renault, provin din țări precum China, Taiwan și Turcia.

Expoziția de la Curtea de Apel face parte din Campania Națională „O 9 Atitudine”, organizată de ANPCPPSR pentru informarea publicului în legătură cu activitățile de protecție a proprietății intelectuale și combatere a contrafacerilor. În campanie, dar și în expoziția de la Curtea de Apel, sunt prezenți Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Oficiul Român pentru Drepturi de Autor și grupul Dacia Renault.

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasa vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Urmează un nou val al pandemiei în România! Previziune sumbră a specialiştilor
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Țara care va acoperi o parte din cheltuielile turiștilor care se duc în vacanță acolo....
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide