Prima bancă din România la care oamenii vin să depună altceva decât bani

Redactor:
Cristina Andrei
Prima bancă din România la care oamenii vin să depună altceva decât bani
În România funcționează de puțină vreme o instituție financiară "altfel". Banca Timpului este un concept internațional care a fost, de curând, preluat de câțiva tineri din Zalău și pus în practică în zona Transilvaniei. Acest proiect presupune oferirea de servicii reciproce, care nu se plătesc cu bani, ci într-o monedă mult mai prețioasă: Timpul. Clienții se ajută între ei, astfel încât ajung să măsoare ziua în planuri duse la bun sfârșit, cu ajutorul celor din jur, care oferă servicii îndeplinite cu dragă inimă.

Banca funcționează pe baza unui „Organizator de timp” și, spre deosebire de instituțiile financiare clasice, fără prea multă birocrație. Orice persoană care vrea să fie clientul acesteia se poate înscrie pe liste, iar, atunci când dorește, muncește o oră sau mai multe în folosul cuiva. În schimb, această perioadă se înregistrează drept „ore de credit”, astfel că, mai târziu, clientul poate solicita ajutor, în limita timpului lucrat. Durata de muncă este egală pentru fiecare serviciu prestat, indiferent de natura lui.

„Funcționează ca o bază de date în care este înscrisă cerere și ofertă a unor oameni. Oamenii aceia prestează un anumit serviciu și sunt plătiți în file de cec care valorează cât au lucrat în ore”, a declarat Alexandru Dan, inițiatorul proiectului, pentru Digi24.

Oamenii vin la Banca Timpului dispuși să ajute, dar și cu speranța că vor obține ceva foarte util la schimb, care să le ușureze puțin viața atât de agitată. Una dintre clientele băncii din Zalău este și Doris Vereș care lucrează acum ca asistent social pentru copiii bolnavi de autism. La Banca de Timp, însă, îi dorește să își ofere serviciile de șofer. În schimb, ar vrea să primească ceva consultații gratuite pentru pisica ei, la un cabinet veterinar.

„Știu că există situații în care un om nu tot timpul are mașina lângă el și poate pe moment are nevoie de șofer. Cum îmi place să conduc, pot să îmi ofer serviciile de transport. Servicii de care aș avea nevoie – în primul rând de un veterinar foarte bun, având în vedere că sunt stăpână de motan”, a spus Doris Vereș.

Servicii de transport mai sunt dispuși să asigure și alți clienți ai Băncii de Timp, alături de consultanță în contabilitate sau de oferte pentru îngrijirea copiilor. În total, în acest proiect s-au înscris până acum 50 de persoane, iar reacțiile au fost pozitive.

„Să-ți oferi serviciile pe care le desfășori cu plăcere contra unor servicii care nu îți fac plăcere să le efectuezi”, a afirmat Lenuța Sabău, contabilă. Inițiativa a fost bine primită de cei din jur, mai ales că, spun oamenii, trăim vremuri în care toate produsele și serviciile sunt extrem de scumpe, iar mulți nu-și permit luxul de a plăti pe cineva pentru a le efectua în locul lor.

26 de țări din întreaga lume au deja Bănci de Timp. Cele mai multe sunt în Marea Britanie, peste 100 astfel de proiecte, în vreme ce în Statele Unite au recunoscute oficial 53.

 

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
La noapte SE SCHIMBĂ TOT. Fenomenul care dă viața zodiilor peste cap
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide