Prima machetă a unui dinozaur în mărime naturală, expusă la Geoparcul din Hațeg – FOTO

Prima machetă a unui dinozaur în mărime naturală, expusă la Geoparcul din Hațeg - FOTO
Publicat: 24/07/2014, 17:19
Actualizat: 01/02/2019, 08:40

După ce a străbătut două continente și un ocean, prima machetă a a unui dinozaur pitic (Magyarosaurus dacus), înalt de trei metri și lung de șapte metri, realizată în Canada de paleoartistul Brian Cooley, a ajuns, joi, în locul unde se presupune că a trăit acestă specie în urmă cu 70 de milioane de ani, în Țara Hațegului.

„Macheta sauropodului Magyarosaurus dacus, unicat la nivel mondial, are aproximativ șapte metri lungime și peste trei metri înălțime. Este realizată în mărime naturală de către paleoartistul canadian Brian Cooley și soția sa, Mary Ann Wilson, cu o deosebită atenție pentru detaliile științifice. După ce a părăsit Canada, țara în care a fost realizat, dinozaurul a străbătut Oceanul Atlantic și și-a început periplul european la Antwerp, în Belgia. Apoi a vizitat Parisul, a străbătut Germania, Austria și Ungaria, unde a făcut o oprire la Geoparcul Bakoni-Balaton, iar astăzi (joi – n.r.) ajunge în sfârșit acasă, în Țara Hațegului”, a explicat purtătorul de cuvânt al Geoparcului Dinozaurilor din Hațeg, Adina Popa.

Destinația finală a fost Centrul de Știință și Artă din comuna General Berthelot, aflat pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor, unde se încearcă înființarea unui muzeu al dinozaurilor.

Sursa:http://zhd.ro/

Iubitorii de dinozauri au fost invitați să îl întâmpine în cadrul unui eveniment de bun venit care a inclus întâlnirea cu realizatorul său și ateliere de creație destinate copiilor.

„Readucerea acasă a lui Magyarosaurus dacus este doar începutul unui proiect ambițios – realizarea în comuna General Berthelot din județul Hunedoara a «Muzeului Dinozaurilor din Transilvania» care s-a bucurat încă de la început de sprijinul unor oameni extraordinari, care au crezut în el. Ne propunem ca în următorii ani să transformăm Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului într-un centru de excelență în domeniul educației, cercetării, dezvoltării durabile și turismului prin intermediul unor astfel de proiecte care scot în evidență legătura puternică între știință și artă. Le mulțumim tuturor celor care ne sunt alături și îi asigurăm că vom continua să mergem pe acest drum”, a afirmat , la rândul său, directorul Geoparcului Dinozaurilor, dr. Alexandru Andrășanu.

Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului este o arie protejată de tip parc natural administrată de Universitatea din București, care se întinde pe o suprafață de peste 100.000 de hectare. Pe teritoriul său se află 80 de sate, grupate în zece comune, și orașul Hațeg, cu o populație de aproximativ 35.000 de locuitori.

Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului este singurul din România membru al Rețelei Europene și al Rețelei Globale a Geoparcurilor.

De asemenea, în anul 2005 a fost primul Geoparc din Europa de Sud-Est care a obținut acest statut internațional. Factorul-cheie care personalizează acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri din Cretacicul Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hațeg sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, de mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii