Primul experiment de telepatie reușit între doi oameni

Primul experiment de telepatie reușit între doi oameni
Publicat: 05/09/2014, 17:16
Actualizat: 25/03/2019, 23:51

Una dintre persoanele implicate în experiment s-a aflat în India și a purtat mai mulți electrozi pe cap, prin intermediul cărora transmitea prin internet activitatea sa cerebrală, ca în cazul unei encefalograme, în timp ce se gândea la mesaje simple precum „bună ziua” și „salut”. Un computer a convertit impulsurile electrice de la electrozi în cod binar, un șir de 1 și 0, limbajul calculatoarelor, după care trimitea informația către un alt computer, din Franța, care, la rândul său, transmitea datele către creierul unei persoane, sub forma de flash-uri luminoase.

Cea de-a doua persoană nu putea nici să audă, nici să vadă cuvintele, dar era capabil să descifreze semnalele luminoase pentru a înțelege mesajul. Ceea ce ar însemna până la urmă transmiterea unui mesaj prin telepatie, spun cercetătorii.

„Am vrut să vedem dacă este posibilă comunicarea directă între două persoane, citind activitatea cerebrală a primei persoane și apoi transmițând-o unei a doua persoane și asta pe o distanță mare, prin intermediul sistemelor de comunicații existente, cum este internetul”, a explicat Alvaro Pascual-Leone, profesor de neurologie la facultatea de medicină din cadrul Universității Harvard, coautor al experimentului.

Echipa de cercetare a inclus oameni de știință de la universitatea din Barcelona și de la firma spaniolă Starlab, dar și specialiști ai companiei franțuzești Axilum Robotics, iar rezultatele au fost publicate pe 19 august în revista PLOS One.

Potrivit cercetătorilor, este vorba de un prim pas în explorarea altor mijloace de comunicare decât cele clasice.

„Credem că o conexiune directă și continuă între computere și creierul uman va fi posibilă într-un viitor nu foarte îndepărtat, permițând transmiterea de mesaje de la un creier la altul într-un mod obișnuit și creând noi posibilități la nivelul relațiilor sociale”, mai spun cercetătorii.

Printre utilizările potențiale, oamenii de știință indică posibilitatea comunicării cu persoanele paralizate sau incapabile să vorbească în urma unui accident vascular cerebral.

Cercetătorii lucrează de peste un deceniu în domeniul comunicării telepatice.

Publicarea de articole în revistele științifice presupune declararea posibilelor conflicte de interese. Trei dintre autorii acestui studiu sunt angajați ai firmei de robotică și neuroștiințe Starlab din Barcelona, care a finanțat parțial cercetarea.

În 2013, cercetătorii în domeniul neurobiologiei de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, Statele Unite, au reușit să transmită, printr-o formă de „telepatie”, informații între doi șobolani.