Principalii factori de apariție a cancerului de col uterin: de la începerea vieții sexuale la o vârstă fragedă, la dependența de tutun

Principalii factori de apariție a cancerului de col uterin: de la începerea vieții sexuale la o vârstă fragedă, la dependența de tutun
Publicat: 05/06/2013, 21:51
Actualizat: 29/03/2015, 07:16

Cancerul de col uterin este principala cauză de deces în rândul româncelor cu vârste între 15 si 44 de ani. Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că România se afla pe primul loc în Europa ca rata a mortalitatii provocată de această boala, riscul fiind de trei ori mai mare la noi în țară față de media europeană.

Potrivit statisticilor de specialitate, în fiecare zi nouă românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, de 16 ori mai multe decât media europeană. Cifrele mai arată că această boală ucide șase românce, de patru ori mai mult decât în Europa.

Jumătate din femeile diagnosticate cu cancer de col uterin au vârste cuprinse între 35 și 55 de ani. Asimptomatic, cancerul e col este greu de depistat în stadiu incipient când se soluționează cu o rată de supraviețuire de aproape 100%. Dacă stadiul de cancer este unul mai avansat, răspândit în ganglionii limfatici, dar neextins în alte locuri, rata de supraviețuire este de 92%. „De aceea, diagnosticul precoce este cel mai important atu al unei persoane care suferă de cancer”, adaugă conf. dr. Fatih Gucer, medic ginecolog la un centru medical privat din capitală. Diagnosticarea precoce se poate face prin teste regulate Papanicolau și prin acordarea atenției la semne și simptome.

Virusul HPV, principala cauză a apariției cancerului de col uterin

Medicii spun că această boală poate apărea atât în urma unei infectări cu virusul HPV, dar și din cauza unei diete dezechilibrate. Specialiștii au realizat o listă cu principali factori care duc la apariția acestei boli.

● Infecția cu Papiloma virus uman (HPV) este factorul de risc cel mai important pentru cancerul de col uterin. HPV este considerat a fi aproape o necesitate pentru dezvoltarea cancerului de col uterin. Unele forme de comportament sexual cresc riscul unei femei de a avea infecția cu HPV, printre acestea numărându-se atât începerea vieții sexuale de la o vârstă fragedă, dar și prezența a numeroși parteneri sexuali. „Poți fi purtător de HPV timp de mulți ani fără nici un simptom sau condiloame. Din acest motiv, partenerul sexual, fără a fi conștient, poate transmite cu ușurință virusul HPV. Studii recente au arătat că utilizarea prezervativului nu este foarte eficientă în prevenirea transmiterii HPV. Motivul este că prezervativul nu acoperă toate zonele genitale în care este localizat virusul”, a punctat dr. Gucer.

● Fumatul joacă și el un rol important în apariția acestei afecțiuni. Femeile fumătoare au un risc de două ori mai mare de a se îmbolnăvi, spre deosebire de cele care nu au acest viciu. Specialiștii sunt de părere că fumul de țigară are un efect cancerigen nu numai asupra plămânilor, dar și asupra multor altor organe, printre acestea numărându-se și colul uterin. Aceste substanțe dăunătoare absorbite prin plămâni se trasportă prin sânge către diferite organe. În secrețiile cervicale ale fumătorilor au fost depistate multe substanțe dăunătoare care provin de la țigări, care afectează grav celulele cervicale prin schimbarea ADN-ului și contribuie la apariția cancerului.

● Infecția cu Chlamydia este la fel de dăunătoare ca și virusul HPV. Chlamydia este o bacterie relativ frecventă, care se transmite pe cale sexuală și care poate infecta sistemul genital feminin. În multe cazuri infecția nu dă simptome și poate fi detectată doar în timpul controalelor de rutină.

● Infecția cu HIV se numără și ea printre principalii factori de apariție a cancerului de col uterin. „HIV este virusul care cauzează SIDA. Acest virus slăbește sistemul imunitar, în consecință, crește riscul de infecție cu HPV. Un sistem imunitar puternic ar ajuta la încetinirea dezvoltării și răspândirii celulelor canceroase pe când un organism infectat cu HIV este un mediu propice de trasformare a precancerului în cancer”, punctează medicul ginecolog.

● Dieta săracă în fructe și legume crește riscul de cancer de col uterin. Studiile au arătat că cele mai multe cazuri au fost depistate în rândul femeilor cu excese de greutate.

● Anticoncepționalele utilizarea pe termen lung duce la creșterea riscului de apariție a cancerului de col. Unele studii au arătat un risc crescut la femeile care au utilizat 5 ani sau mai mult aceste pilule contraceptive. „Atunci când se analizează posibilitatea de a alege utilizarea anticoncepționalelor, discutați mai întâi cu medicul. Femeile care au mai mulți parteneri sexuali, pe lângă toate metodele contraceptive, ar trebui să folosească și prezervativul pentru a se proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală”, spune dr. Fatih Gucer.

● Femeile care au un istoric de sarcini multiple au un risc mai mare de cancer de col uterin.

● Statutul socio-economic scăzut are un impact puternic asupra predispoziției cancerului de col uterin. Femeile cu un nivel socio-economic scăzut nu au posibilitatea de a face regulat un test Papanicolau și nici acces la tratamentul preinvaziv al cancerului de col uterin. Aceste femei deseori suferă de malnutriție, factor care sporește riscul îmbolnăvirii.

● Istoricul familial este și el pe lista factorilor care duc la apariția cancerului de col uterin. Studiile recente au demonstrat creșterea riscului de îmbolnăvire de cancer de col uterin la femeile ale căror mame sau surori suferă de această boală. Unele studii arată că problema este lupta cu infecția cu HPV care duce la o afecțiune ereditară.

Efectul tratamentelor personalizate împotriva cancerului de col uterin

Medicii spun că această boală are o rată de supraviețuire de 100% dacă este depistată în faze incipiente. Problema cancerului de col uterin este că devine simptomatoc odată cu avansarea bolii, dar rata de supraviețuire scade.

Pentru a preveni acest lucru, specialiștii recomandă femeilor să se prezinte la medicul ginecolog cel puțin o dată pe an, pentru a face un control de rutină și pentru a face un test Papanicolau.

Odată depistată, boala poate fi tratată și cu un tratament personalizat. Potrivit medicilor, noua abordare medicală, respectiv tratamentul personalizat, crește speranța de viață cu 25-40%, în funcție de tipul tumorii și instrumentul terapeutic.

Tratamentul personalizat se bazează pe ultimele descoperiri în genetică și biologie moleculară, folosind medicamentele cât mai eficient posibil și fiind mai eficient, mai puțin toxic și mai accesibil. Acest tip de terapie, combinată cu o abordare multidisciplinară, poate conduce la furnizarea tratamentului medical cel mai potrivit și mai modern pentru fiecare pacient în parte, în funcție de starea sa de sănătate, localizarea tumorii, tipul și stadiul bolii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun