Prințul Charles își lansează propria fundație la Viscri. „Iubesc România!”

Prințul Charles își lansează propria fundație la Viscri. Iubesc România!
Publicat: 02/06/2015, 16:31

Prințul Charles a declarat, marți, la Viscri, în județul Brașov, că a ales să-și lanseze o fundație în România pentru că iubește această țară și pentru că a avut o stră-stră-străbunică din Transilvania, adăugând că speră să contribuie „măcar puțin” la crearea de locuri de muncă în zonă.

Moștenitorul coroanei britanice le-a spus jurnaliștilor că este foarte încântat că va putea ajuta comunitatea din această zonă.

„Sunt foarte bucuros pentru că după toți acești ani m-am gândit că ar fi bine să am propria mea fundație aici. Așadar, sunt foarte încântat că o vom lansa astăzi, aici în Viscri, și sper să putem folosi această locație pentru educarea și dezvoltarea celor de aici și sper să contribuim măcar puțin să ajutăm la crearea de locuri de muncă”, a spus Prințul Charles.

Întrebat de ce a ales România, Prințul Charles a spus că a avut „toate motivele”: „Pentru că iubesc România! Și cred că ați uitat că am o stră-stră-străbunică din Transilvania, deci am toate motivele”, a spus el.

Potrivit unui comunicat al Fundației Prințul de Wales România, moștenitorul coroanei britanice are, prin fundația sa caritabilă din Marea Britanie – The Prince of Wales’s Charitable Foundation -, o casă săsească în satul Viscri, județul Brașov, pe care a oferit-o fundației sale din România.

„Este cunoscut că Alteța Sa Regală are o afecțiune aparte pentru România, el ajungând prima dată în Transilvania în 1998. Un suporter pasionat al zonelor de la țară și un botanist amator, Prințul de Wales a descoperit atunci o zonă rurală idilică, în mare parte dispărută din Marea Britanie”, arată sursa citată.

Ulterior, Prințul Charles a revenit de multe ori în Transilvania, iar „fiecare vizită l-a convins și mai mult să ajute la păstrarea peisajelor unice, a arhitecturii tradiționale și a unui mod de viață neschimbat de sute de ani”.

În comunicatul citat se arată că „o bună parte a activităților noii fundații” vor avea loc la Viscri, proprietatea deținută de moștenitorul coroanei britanice urmând să fie restaurată și transformată în Centrul de Pregătire al Prințului de Wales în Transilvania.

Centrul va avea o sală de conferințe unde vor putea fi găzduite până la 70 de persoane, o cafenea și posibilități de cazare „ce vor veni în sprijinul comunităților locale și a miilor de vizitatori ce ajung în satul Viscri în fiecare an”.

Conform surselor citate, Fundația Prințul de Wales este o organizație caritabilă cu scop educativ, care sprijină păstrarea patrimoniului arhitectural, agricultura și dezvoltarea durabilă, fiind guvernată de un Consiliu Director ai cărui membri au fost numiți de Prințul de Wales. În prezent, membrii Board-ului sunt William Nye, Andrew Wright, Paula Wilson și Contele Kalnoky, iar director executiv este Aura Woodward, născută în România.

Fundația Prințul de Wales va oferi la început cursuri de restaurare atât pentru comunitățile locale, cât și pentru studenți și ucenici din străinătate.

„Este primul pas în angajamentul de a sprijini România în redescoperirea unor meserii în bună parte pierdute în zona rurală. Alte cursuri și programe vor fi lansate ulterior în funcție de nevoile comunităților rurale. Fundația va sprijini și programe caritabile personale ale Prințului de Wales și ale altor organizații caritabile, ajutând astfel comunități nu doar din zona Transilvaniei, ci a întregii țări”, mai arată reprezentanții Fundației Prințul de Wales România, precizând că fundația va lucra îndeaproape cu comunitățile rurale din țară, „pentru a-i sprijini pe localnici să învețe meserii noi și să deprinsă abilități care să îi ajute în găsirea unui loc de muncă”.

Pe lângă casa din Viscri, Fundația Caritabilă a Prințului de Wales din Marea Britanie mai deține o proprietate în Valea Zălanului, în județul Covasna.

„Alteța Sa Regală a încurajat achiziționarea acestor proprietăți în dorința de sprijini păstrarea patrimoniului și protejarea peisajelor naturale unice din Transilvania. Cele două proprietăți – administrate de Contele Kalnoky și soția sa Anna – sunt deschise publicului și pot fi închiriate, iar profitul generat este folosit exclusiv pentru activitățile caritabile ale Fundației Prințul de Wales”, potrivit sursei citate.

Prințul de Wales este patron al Transilvania Fest – un târg de produse locale, cultură și meșteșuguri din zona Transilvaniei, dar și patron al Faure-Alderson Romanian Appeal – o organizație caritabilă ce ajută adulți și copii care suferă de boli psihice. Prințul Charles este președinte sau patron al peste 420 de organizații caritabile, 14 dintre acestea formând grupul The Prince”s Charities.

Prințul Charles se află în aceste zile în România, iar duminică s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis. După întrevedere, moștenitorul coroanei britanice a plecat spre satul Valea Zălanului, din județul Covasna, iar marți va merge în satul Viscri din județul Brașov, unde va fi lansată fundația sa.

Prințul Charles a fost în Transilvania de mai multe ori în ultimii ani, în vizite private în județele Mureș, Covasna, Harghita și Brașov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”