Pro TV a renunțat la statutul de program „liber la retransmisie” începând din 23 iulie. Telespectatorii nu vor fi afectați

Pro TV a renunțat la statutul de program liber la retransmisie începând din 23 iulie. Telespectatorii nu vor fi afectați
Publicat: 25/07/2013, 22:42
Actualizat: 03/09/2019, 03:08

Societatea Pro TV SA a adus la cunoștința Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) încetarea calității de program „liber la retransmisie” a televiziunii Pro TV începând cu data de 23 iulie, CNA luând act, joi, de această decizie.

Într-o adresă transmisă CNA în data de 11 iulie, de către Anca Budinschi, directorul general al Pro TV SA, societatea aduce la cunoștința CNA „încetarea calității de program «liber la retransmisie» a serviciului de programe cu denumirea «Pro TV» aparținând societății Pro TV SA”.

Conform adresei, încetarea calității de program „liber la retransmisie” a serviciului de programe Pro TV este efectivă începând cu data de 23 iulie.

„De la această dată, 23.07.2013, încetează și valabilitatea oricărui accept de retransmisie acordat în baza art. 13, alin. 1 din Decizia CNA nr. 72/ 2012, precum și obligația legală de retransmisie a distribuitorilor de servicii de programe în baza art. 82 din legea 504/ 2002, legea audiovizualului”, se spune în adresa transmisă CNA de Pro TV SA.

În conformitate cu prevederile art. 15 din Decizia nr. 72/ 2012 a CNA privind condițiile de eliberare și modificare a avizului de retransmisie, Pro TV SA a rugat CNA să dispună comunicarea publică a renunțării la regimul „must-carry” pentru Pro TV.

„Decizia noastră este motivată de faptul că Pro TV se află într-un proces de modificare a strategiei de distribuție în vederea trecerii la transmisia digital terestră și implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel național după un concept care ne va ajuta să minimalizăm impactul digitalizării asupra business-ului. Schimbările strategiei de distribuție nu vor afecta în niciun fel conținutul”, se mai spune în adresa transmisă CNA de către Pro TV SA.

Membrii CNA au analizat adresa Pro TV SA în ședința de joi. La ședința Consiliului au fost prezenți și Elena Petre, directorul executiv al Pro TV SA, Cătălin Cocean, reprezentatul juridic al Pro TV, și Adriana Păpureanu, reprezentanta Pro TV la CNA.

Potrivit directorului executiv al Pro TV, Elena Petre, telespectatorii nu vor fi afectați în niciun fel de această decizie. „Noi avem contracte în derulare. Și pe măsură ce aceste contracte vor expira, vom începe negocierile”, a declarat Elena Petre.

De asemenea, în cazul contractelor care au expirat deja, Elena Petre a menționat că vor începe negocierile. Ea a mai spus că în aceste cazuri compania va lua în calcul o perioadă de grație pentru fiecare distribuitor.

„Telespectatorul nu va suferi în niciun fel. Rămân stațiile locale, trasmisia terestră, care este liberă pentru consumatorul final. Deci nu este o problemă. (…) Distribuitorii au acceptul nostru, au contracte semnate cu noi, care expiră în diferite perioade de timp. Ei vor primi de la noi o notificare. În momentul în care se publică pe site-ul dumneavoastră (al CNA, n.r.), noi putem într-o oră să trimitem această notificare la cei peste 308 distribuitori și, în măsura în care vor expira contractele – pot să expire 50 într-o lună, 100 în luna cealaltă, vom începe negocierile”, a mai spus ea.

Pe de altă parte, membrul CNA Lorand Turos a declarat că CNA poate doar să „ia la cunoștință” în acest caz.

„Noi nu trebuie să luăm o hotărâre, noi luăm la cunoștință. Este un act unilateral. CNA a primit o adresă pe data de 11 iulie, în care precizau că din data de 23 devine aplicabilă. Cred că noi, în data de 11 iulie, când am primit adresa trebuia să o publicăm și în acest interval de timp au stabilit așa cum au dorit ei (…) în acest timp distribuitorii să înceapă negocierile. În urma acestei decizii, CNA se va alege cu foarte mult de lucru, dar este dreptul lor, noi doar trebuie să luăm la cunoștință”, a declarat Lorand Turos, în ședința de joi a Consiliului.

Pe de altă parte, Cătălin Cocean, reprezentantul juridic al Pro TV SA, a spus că nu este în interesul companiei ca semnalul să fie oprit distribuitorilor.

„Compania nu va opri semnalul în momentul în care decizia va fi publicată pe site-ul CNA. Nu acesta este interesul nostru. Vom începe negocierile, negocierile se vor finaliza, iar din puctul de vedere al telespectatorilor, lucrurile vor continua la fel. Relația dintre noi și distribuitorii de servicii, dintre noi și cabliști se va schimba, nu va mai fi pe temeiul regimului «must-carry», ci pe unul contractual”, a mai spus Cătălin Cocean.

Decizia Pro TV de renunțare la statutul de program „liber la retransmisie” va fi postată pe site-ul CNA în cursul zilei de joi, după cum au precizat membrii Consiliului.

CNA a stabilit în ședința din 22 ianuarie 2013 lista televiziunilor „must-carry”, ce trebuie retransmise obligatoriu în 2013 de toți cabliștii din România, conform articolului 82 din Legea audiovizualului numărul 504 din 2002 și Deciziei CNA numărul 72 din 2012.

Potrivit articolului 82, alineatul 1 din Legea audiovizualului „Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin rețele de comunicații electronice, cu excepția celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligația să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune destinate publicului din România, precum și alte servicii de programe, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați, aflați sub jurisdicția României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin rețeaua respectivă, precum și serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaționale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privați este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audiență”.

Astfel, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cabliști în anul 2013 se regăsesc programele Societății Române de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News și studiourile teritoriale din Cluj, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara), dar și TV5, un program inclus obligatoriu în grilele operatorilor de cablu în baza unui acord internațional între România și Franța.

De asemenea, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cabliști în 2013 se regăsesc următoarele televiziuni private, selectate de CNA în ordinea indicelui anual de audiență: Pro TV (care acum a renunțat la statutul „must-carry”, n.r.), Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Realitatea TV, Național TV, B1 TV, România TV, OTV (care a ieșit din această listă după ce CNA a retras licența audiovizuală a televiziunii, n.r.), Antena 2, Favorit TV, Taraf TV, Kiss TV, Euforia Lifestyle TV, Gsp TV, National 24 Plus, U Televiziune Interactivă, Music Channel, TV Neptun, Nașul TV, Transilvania Live, Look TV, H!T Music Channel, TV H2O și Inedit TV.

Potrivit articolului 10 din Decizia CNA numărul 72 din 2012, lista serviciilor de programe de televiziune difuzate de radiodifuzorii ce se retransmit în regim „must-carry” se publică anual de către CNA, până cel mai târziu la data de 1 februarie. Lista „must-carry” se publică pe pagina de internet a CNA la adresa www.cna.ro.

În maximum șapte zile de la publicarea listei „must-carry”, distribuitorii de servicii de programe trebuie să solicite, în scris, radiodifuzorilor, pentru fiecare rețea de comunicații electronice în funcțiune, acceptul anual de retransmisie pentru toate serviciile de programe pe care sunt obligați să le retransmită potrivit art. 82 din Legea audiovizualului.

Radiodifuzorii își rezervă însă dreptul de a revoca, oricând și necondiționat, declarația privind calitatea de „liber la retransmisie” a uneia sau mai multor televiziuni din portofoliul lor. În acest caz, televiziunile respective vor înceta să mai fie incluse în lista „must-carry” începând cu data comunicării publice a acestui fapt de către CNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și...
×