Problema care a ajuns să omoare DOI DIN TREI ROMÂNI

Problema care a ajuns să omoare DOI DIN TREI ROMÂNI
Publicat: 17/05/2014, 20:50
Actualizat: 21/03/2019, 23:18

Afecțiunile inimii reprezintă cauza numărul unu a deceselor în România. Doi din trei concetățeni mor din cauza bolilor cardiovasculare.

În fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct. Mai mult, la fiecare 20 de minute, un conațional suferă un accident vascular cerebral. Asta pentru că patru din zece români suferă de hipertensiune. Aceasta apare din cauza stresului, a alimentației nesănătoase, a sedentarismului și a fumatului, atrag atenția medicii.

Problemele cu tensiunea sunt și costisitoare. Lunar, un român care are hipertensiune poate scoate din buzunar chiar și 50 de lei pentru medicamente. Costurile cresc simțitor dacă probleme de sănătate de înrăutățesc și bolnavul ajunge să facă un infarct.

„În momentul în care avem un pacient, care de exemplu face infarct miocardic acut, în primul rând el va fi transportat într-o unitate de coronarieni, deci costă transportul. Va avea asistență medicală de urgență, care iar este plătită de către Ministerul Sănătății. I se face angiografie care costă, i se pune sau nu i se pune stent, care costă”, avertizează medicul Florian Bodog.

La nivel mondial, trei din zece persoane suferă de hipertenloriansiune arterială.

În total, 7,5 milioane de oameni, adică 12,8% din totalul deceselor, au murit din cauza unor complicații pe fondul problemelor cu tensiunea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase