Probleme pentru Dolce Sport: Postul TV ar putea fi obligat să permită și celorlalți cabliști să transmită Euro 2016

Probleme pentru Dolce Sport: Postul TV ar putea fi obligat să permită și celorlalți cabliști să transmită Euro 2016
Publicat: 15/06/2016, 09:47

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat în ședința de marți, 14 iunie, o adresă primită din partea RCS&RDS care solicita clarificări privind extrasele din meciurile de fotbal. Membrii au hotărât să trimită același răspuns trimis și la TVR, în cazul unei solicitări asemănătoare. Răspunsul va face referire la respectarea legislației audiovizuale (extrasul poate fi difuzat o dată pe zi, cu o durată totală de 90 de secunde, indiferent de numărul meciurilor carea au avut loc în acea zi; se difuzează în cadrul știrilor, la cel mult 24 de ore de la transmisia originară).

În acest context Consiliul a discutat și despre difuzarea în exclusivitate a meciurilor din cadrul Cmpionatului European de Fotbal de către Dolce și Pro TV.

Potrivit afirmațiilor făcute în cadrul ședinței, Pro TV a achiziționat drepturile de difuzare de la UEFA pentru 23 de meciuri ale Campionatul European de Fotbal, incluzând toate meciurile echipei naționale a României, în timp ce Dolce Sport a achiziționat dreptul de a difuza întreaga ediție din 2016 a Campionatului, adică toate cele 51 de meciuri.

Astfel, 28 de meciuri sunt difuzate în exclusivitate în România doar de Dolce Sport.

Lorand Turos a fost de părere că televiziunea care a achiziționat drepturile ar trebui să transmită către 70% din populație – „O bună parte din români nu pot urmări, asta e concluzia”.

Potrivit articolului 21 Din Legea Audiovizualului, „Evenimentele de importanță majoră pot fi difuzate în exclusivitate numai dacă difuzarea nu privează o parte importantă a publicului din România de posibilitatea de a le urmări în direct sau în transmisie decalată în cadrul unui serviciu de programe cu acces liber”.

„Dacă Dolce se declară televiziune liberă la retransmisie, a doua zi cabliștii il vor prelua și se va rezolva situația”, a adăugat Turos.

Acesta a propus somarea televiziunii în baza articolului 21 din Legea Audiovizualului, dar, potrivit Serviciului Juridic, în baza acestui articol nu se pot aplica sancțiuni. Astfel Lorand Turos și-a modificat propunerea din somație în scrisoare de atenționare

Totuși propunerea de atenționare a întrunit cinci voturi (numarul minim de voturi, ca o propunere să fie aprobată, este șase) – Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Răsvan Popescu.

Ceilalți patru membri prezenți la această discuție au votat împotrivă (Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu).

Răsvan Popescu a propus constatarea situației (faptul că Dolce nu îndeplinește condițiile prevăzute în articolul 21) și trimiterea acestei spețe către Consiliul Concurenței.

Propunerea a primit votul a șase dintre cei nouă membri prezenți – Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Dorina Rusu și Răsvan Popescu.

Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu au votat împotriva sesizării Consiliul Concurenței.

Textul integral al articolului 21 din Legea Audiovizualului:
– (1) Evenimentele de importanță majoră pot fi difuzate în exclusivitate numai dacă difuzarea nu privează o parte importantă a publicului din România de posibilitatea de a le urmări în direct sau în transmisie decalată în cadrul unui serviciu de programe cu acces liber.

– (2) Lista evenimentelor considerate de importanță majoră se stabilește prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Consiliului, și va fi comunicată Comisiei Europene; modificările ulterioare urmează aceeași procedură. În perioada de preaderare la Uniunea Europeană lista își va produce efectele după publicarea hotărârii Guvernului în Monitorul Oficial al României, Partea I.

– (3) Prin hotărârea Guvernului menționată la alin. (2) se precizează procentul din populație care reprezintă o parte importantă a publicului; prin aceeași hotărâre se stabilește pentru fiecare eveniment de importanță majoră dacă difuzarea în direct a acestuia se va face în tot sau în parte, ori dacă, acolo unde interesul public o cere, difuzarea decalată a acestuia se va face în tot sau în parte.

– (4) Exercitarea de către radiodifuzorii aflați în jurisdicția României a drepturilor exclusive de difuzare a unor evenimente declarate de un stat membru al Uniunii Europene ca fiind de importanță majoră și care sunt cuprinse în lista publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nu poate priva o parte importantă a publicului din respectivul stat de posibilitatea de a urmări acele evenimente, în direct sau decalat, conform prevederilor stabilite de acel stat membru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Reacția șefului TikTok după promulgarea legii care interzice aplicația în SUA