Protonii au în centru cea mai mare presiune cunoscută

Protonii au în centru cea mai mare presiune cunoscută
Publicat: 21/05/2018, 16:58

„Este cea mai mare presiune pe care am văzut-o”, a precizat Volker Burkert, unul dintre co-autorii studiului publicat în urmă cu doar câteva zile în publicația Nature.

Asta înseamnă că, în medie, presiunea din centrul unui proton este de zece ori mai mare decât cea din interiorul unei stele neutronice.

Stele neutronice sunt rezultatul unor explozii stelare și a colapsului propriului miez. Miezul în sine având o masă mai mare decât steaua inițială și nefiind mai mare decât un oraș. Masa unei stele neutronice este atât de mare încât o linguriță de materie dintr-o stea neutronică ar cântări în jur de 9.071.847.400 kg.

Fizicienii au descoperit, însă, și asemănări între modul de funcționare al protonului și cel de funcționare al stelelor.

„Din anumite puncte de vedere, arată cu ceea ce se întâmplă în interiorul stelelor”, a precizat fizicianul rus Oleg Teryaev. Asta pentru că și stelele sunt supuse, pe de o parte, unei presiuni din exterior în interior exercitată de gravitație, iar pe de altă parte, a unei presiuni din interior spre exterior exercitată denucleu.

Protonii, la rândul lor, sunt formați din alte particule mai mici, precum quarci sau gluonii. Aceste paticule sunt responsabile pentru menținerea integrității protonului prin intermediul unei forțe nucleare. În mijlocul acestui întreg proces însă, există o presiune care împinge spre exterior și una care împinge în interior, la fel ca în cazul stelelor.

Studiul efectuat de fizicienii de la Thomas Jefferson National Accelerator Facility confirmă previziunile și calculele teoretice făcute anterior și a fost efectuat cu ajutorul acceleratorului de particule Continuous Electron Beam Accelerator Facility Large Acceptance Spectrometer.