Puteți cu adevărat să recuperați somnul pierdut?

Puteți cu adevărat să recuperați somnul pierdut?
Publicat: 29/11/2015, 16:05

„Este greu de ajuns la un consens în acestă privință”, spune medicul W. Christopher Winter, proprietarul Charlottesville Neurology and Sleep Medicine din Virginia. „Răspunsul este că probabil puteți recupera somnul pierdut, dar numai într-o anumită măsură. Dacă puteți dormi puțin mai mult timp de câteva zile după o noapte albă, probabil vă va ajuta să vă simțiți mai bine și să fiți mai odihniți. Dar dacă ați pierdut multe ore de somn timp de luni sau ani, acel somn este cel mai probabil demult pierdut”.

Într-un studiu publicat în Jurnalul de Medicină Translațională, cercetătorii au descoperit că oamenii care suferă de deprivare cronică de somn își vor îmbunătăți capacitatea de a-și efectua sarcinile după un somn de zece ore. Cu toate acestea, ei au aflat și că această metodă nu înlătură efectele negative ale privării de somn pe termen lung asupra sănătății.

La urma urmei, cinci nopți scurte formează rapid un deficit de somn de peste 20 de ore, dar nimeni nu doarme atât de multe ore suplimentare în week-end. Dacă dormiți mai mult, este posibil să fie cazul unor afecțiuni mai grave. Chiar și atunci când încearcă să compenseze pentru somnul din timpul săptămânii, mulți adulți nu pot dormi mai mult de nouă sau zece ore în timpul weekendului. Acest lucru se explică prin faptul că, pe măsură ce înaintați în vârstă, vă este din ce în ce mai greu să dormiți până mai târziu cum făceați în timpul adolescenței, susține Kristen Knutson, un antropolog biomedical de la Universitatea din Chicago. Aceasta s-a specializat în relația dintre somn și sănătate. În plus, cine are timp să doarmă 48 de ore într-un weekend?

Dar chiar dacă câteva ore în plus de somn din când în când vă pot ajuta să rezistați mai ușor în timpul săptămânii, se poate să nu merite mereu. Atunci când programul de somn variază de la o noapte la alta, crește riscul de obezitate precum si posibilitatea de a dezvolta boli cronice precum diabetul de tip 2 sau boli cardiovasculare, spune aceasta. Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului a clasificat munca în ture ca un agent cancerigen Grup 2A, scrie Huffington Post.

Mai mult decât atât, somnul prelungit în weekend vă poate cauza probleme în viitor. Dacă dormiți până la prânz duminica, vă va fi greu să vă culcați la ora zece noaptea pentru a vă putea trezi când sună alarma a doua zi la șase dimineața. „Așa încep majoritatea cazurilor de insomnie”, spune Christopher Winter.

Vă întrebați cum puteți recupera somnul pierdut fără a vă pune sănătatea în pericol? Urmați aceste sfaturi:

Micșorați diferențele în programul de somn. Atunci când încercați să recuperați ore de somn, este important să micșorați diferențele dintre o noapte din timpul săptămânii și programul de somn din timpul weekendului, spune Knutson. Prin urmare, atunci când vreți să dormiți câteva ore în plus, nu vă treziți cu două ore mai târziu decât de obicei. Încercați să vă culcați cu o oră mai devreme și să vă treziți cu o oră mai târziu. În acest fel nu vă veți da programul peste cap și nu vă veți chinui să adormiți în celelalte zile.

Dormiți 15-20 de minute în timpul zilei. Potrivit unei cercetări publicate în Jurnalul de Endocrinologie Clinică și Metabolism în 2015, un pui de somn poate combate efectele negative ale unei nopți de nesomn asupra sistemului imunitar și a celui neuroendocrin. Knutson recomandă un somn de 15 sau 20 de minute în timpul zilei, pentru că dacă dormiți mai mult este foarte posibil să vă treziți mai obosiți.

Atunci când cei mai mulți oameni dorm mai târziu, fac acest lucru cu fără a trage jaluzelele și apăsând butonul de amânare a alarmei de nenumărate ori. În același fel, atunci când dormiți cele 15 minute în timpul zilei, cel mai probabil adormiți pe canapea, cu televizorul pornit. Acest lucru nu înseamnă că veți avea parte de somnul de calitate de care aveți nevoie, cel mai bine fiind să trageți jaluzelele, să opriți televizorul și să alegeți un pat în loc de canapea, chiar și pentru cele 15 minute.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Dușmani din cauza moștenirii. Copiii lui Adrian Păunescu se ceartă pe avere
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul