RCS&RDS vrea să difuzeze publicitate pe toate televiziunile sale, inclusiv pe Digi 24

RCS&RDS vrea să difuzeze publicitate pe toate televiziunile sale, inclusiv pe Digi 24
Publicat: 03/04/2014, 15:32
Actualizat: 26/03/2019, 11:53

Informația a fost făcută publică în timpul discuțiilor din ședința de joi a CNA, la care au fost prezenți mai mulți reprezentanți ai companiei de telecomunicații RCS&RDS.

Potrivit documentației primite de membrii CNA, RCS&RDS a solicitat modificarea structurii televiziunilor pe care le deține, prin includerea unui procent de 20% publicitate care va consta în promovarea produselor și serviciilor de programe din portofoliul companiei.

Compania RCS&RDS deține un număr de 13 televiziuni autorizate, dintre care 6 cu difuzare prin satelit și 7 cu difuzare prin rețele de comunicații electronice.

În prezent, televiziunea de știri Digi 24 (și stațiile locale aferente de la Timișoara, Oradea, Iași, Craiova și Constanța) nu difuzează publicitate, potrivit grilei de aprobate de CNA. Însă, acum, RCS&RDS vrea să difuzeze un procent de 20% publicitate, fapt pentru care vrea să diminueze programele de informare de la 60% la 50%, programele educative, culturale și religioase de la 30% la 25%, iar programele de divertisment de la 10 la 5%.

De asemenea, RCS&RDS a solicitat CNA ca televiziunea locală Digi 24 Galați – care nu emite încă, aflându-se în procedură de autorizare – să difuzeze 20% din grila sa publicitate, atunci când va fi lansată.

Pe de altă parte, RCS&RDS a solicitat CNA difuzarea de publicitate și pe televiziunea de filme Digi Film 1 (care are și un canal secundar Digi Film 2 premium), dar și pentru televiziunile de documentare Digi Life (canal secundar Life channel), Digi World (canal secundar World Channel) și Digi Animal World (canal secundar Animal World Channel). Conform intențiilor RCS&RDS, toate aceste televiziuni își vor reduce procentul de filme difuzate, respectiv de documentare difuzate de la 100% la 80% și vor difuza publicitate 20%.

Totodată, RCS&RDS a solicitat CNA creșterea procentului de publicitate de la televiziunile Digi Sport (canale secundare Digi Sport 1, Digi Sport 2, Digi Sport 3 și Digi Sport Plus), de la 2,50% la 20%, menținerea procentului de programe de informare (15%) și reducerea programelor de divertisment și a altor tipuri de programe (de la 82,50% la 65%). Televiziunile Digi Sport au introdus pentru prima dată publicitate pe 2 iunie 2011, respectiv un procent de 2,50%.

Toate aceste solicitari privind introducerea difuzării de publicitate pe toate televiziunile sale, inclusiv pe postul de știri Digi 24, au fost făcute de RCS&RDS pe 3 februarie. A doua zi, pe 4 februarie, CNA a publicat pe site-ul propriu noua listă „must carry” (care stabilește televiziunile obligatorii la retransmisie pentru toți cabliștii din România, în anul 2014). Pe această listă, la poziția 13 se află și televiziunea Digi 24.

CNA nu a luat încă în discuție, în ședința de joi, aceste solicitări ale societății RCS&RDS. În schimb, CNA a discutat în ședința de joi cu reprezentanții RCS&RDS cu privire la situația televiziunii Digi 24, care nu este retransmisă de unii dintre cabliștii din România.

RCS&RDS a transmis CNA și o adresă prin care a solicitat anularea/ revocarea actelor administrative prin care Consiliul a aprobat modificările de grile de programe ale UPC și Romtelecom fără includerea programului Digi 24, fapt care, în opinia RCS&RDS, încalcă articolul 82 din Legea audiovizualului.

RCS&RDS spune în adresă că face această solicitare „având în vedere faptul că, în ședințele din 20 martie și 25 martie, CNA a aprobat modificarea grilelor de programe ale principalilor distribuitori de servicii audiovizuale, în speță UPC și Romtelecom, fără includerea programului «must carry» Digi 24” și „având în vedere faptul că programul Digi 24 se află pe locul 13 în lista «must carry» valabilă în cursul acestui an”.

De asemenea, RCS&RDS a solicitat aprobarea acestor grile de programe numai cu includerea programului „must carry” Digi 24, în conformitate cu articolul 82 din Legea audiovizualului.

În plus, RCS&RDS a solicitat CNA să repună pe ordinea de zi și să rediscute modul în care distribuitorii de servicii de programe respectă principiul „must carry” cu privire la introducerea în structura serviciilor lor de programe, atât în sistemul analogic, cât și în sistemul digital, a televiziunii Digi 24.

Consiliul Național al Audiovizualului a aprobat, în ședința din 25 martie, grilele de cablu ale companiei de telecomunicații Romtelecom (analogic și digital), în care nu se regăsește Digi 24, televiziunea de știri a companiei de telecomunicații concurente RCS&RDS. Acest lucru înseamnă că abonații Romtelecom nu vor putea să vizioneze programele difuzate de Digi 24.

Totodată, în 25 martie, CNA a aprobat și grila unei alte societăți de cablu – N.C.S. Telnet Catv SRL din Moinești, județul Bacău -, care nu include și Digi 24.

Deciziile au fost luate cu opt voturi „pentru” (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea) și două „împotrivă” (Florin Gabrea și Narcisa Iorga) în cazul grilelor de cablu ale Romtelecom (analogic și digital).

Pe de altă parte, în ședința din 20 martie, Romtelecom a primit și aprobarea Consiliului de modificare a grilei sale în rețeaua IPTV, tot fără televiziunea Digi 24.

În aceeași ședință din 20 martie, CNA a aprobat și grilele de cablu ale UPC România, în care nu se regăsește Digi 24.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Alex şi-a investit toate economiile într-un proiect unic în lume. A vândut kurtos pe Transalpina...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Friptură de miel cu sos de portocale și rozmarin. Deliciul ideal pentru masa de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
China a lansat o misiune istorică pe fața nevăzută a Lunii