Reacția lui Cristian Mungiu după ce a ajuns cerșetor într-o emisiune franceză

Reacția lui Cristian Mungiu după ce a ajuns cerșetor într-o emisiune franceză
Publicat: 17/05/2013, 12:37
Actualizat: 02/02/2019, 05:54

Cristian Mungiu a declarat pentru MEDIAFAX, referitor la parodierea sa în emisiunea franceză „Les Guignols de l’Info”, că nu este cazul ca oamenii să considere că francezii detestă în general românii, ci că realizatorii TV s-au folosit de „stereotipuri ce nu pot fi anulate cu drepturi la replică”.

„Oricât de neinspirate pot fi asemenea comentarii la adresa noastră ca români, cred că e preferabil să nu cădem în același păcat de a generaliza: nu e cazul să considerăm că francezii – în general – ne detestă sau ne nedreptățesc: prezența mea în juriul Festivalului de la Cannes, distincția pe care urmează să o primesc în zilele următoare din partea statului francez și, nu în ultimul rând, faptul că filmele mele sunt, totodată, difuzate de Canal+ demonstrează contrariul”, a răspuns Cristian Mungiu solicitării MEDIAFAX de a comenta faptul că el și Steven Spielberg au fost parodiați într-o emisiune de satiră cu marionete de pe Canal+, „Les Guignols de l’Info”.

În emisiunea difuzată miercuri seară pe Canal+, regizorul român îi cere lui Spielberg (președintele juriului de la Cannes 2013, n.r.) o cameră de filmat, spunând că nu are bani să o cumpere. În plus, marioneta care îl reprezintă pe Mungiu spune că tatăl său este în închisoare, mama lui este bolnavă și el trebuie să aibă grijă de un bebeluș.

„E vorba doar de folosirea într-o emisiune de umor a unui stereotip despre români – stereotip care nu ne face plăcere – și cinste -, dar pe care nu îl putem anula cu drepturi la replică. Dacă ne afectează așa de mult ce cred alții despre noi, ar trebui să ne concentrăm mai degrabă asupra conținutului – asupra a ce avem de făcut încât asemenea stereotipuri să nu mai aibă obiect. Cred că cineaștii – și artiștii români în general – au contribuit substanțial în anii din urmă la echilibrarea balanței în privința știrilor despre România -, însă cum nici bunele, nici relele nu sunt pe deplin individuale sau colective – trebuie să încercăm fiecare dintre noi să schimbăm imaginea pe care o generăm în ansamblu – și să rezolvăm problemele punctuale care sunt în responsabilitatea noastră. Și e bine, cred – totodată – să avem grijă cum comunicăm public despre asemenea incidente – exista riscul ca prin popularizarea și comentarea lor nefericită să provocăm un prejudiciu mai mare decât a provocat incidentul însuși”, a comentat cineastul.

Ediția de miercuri seară a emisiunii de satiră cu marionete „Les Guignols de l’Info” a început printr-o serie de ironii la adresa incidentelor recente din piața Trocadero din Paris, la adresa fotbalistului englez David Beckham, a șefului Poliției din Paris, a patronului arab al clubului de fotbal PSG, dar și la adresa prințului Albert al II-lea de Monaco, despre care realizatorii acestei emisiuni au spus că „este bâlbâit”. De asemenea, au fost parodiate trei nume mari de la Hollywood – George Clooney, Clint Eastwood și Jack Nicholson -, iar în minutul al șaselea a fost prezentată scena dedicată Festivalului de Film de la Cannes, în care Steven Spielberg este prezentat sosind pe Croazetă pe o bicicletă și avându-l ca șofer pe extraterestrul E.T. A urmat apoi scena în care este parodiat Cristian Mungiu.

„Les Guignols de l’Info”, denumită uneori doar „Les Guignols”, este o emisiune de televiziune franceză de satiră, cu marionete, difuzată începând din 29 august 1988 pe postul Canal+. Parodie a unui buletin de știri de televiziune, această emisiune reprezintă o caricatură a lumii politice, a actualităților din mass-media, a celebrităților, a societății franceze în special și a lumii întregi în general.

Joi, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis să sesizeze – la propunerea președintelui CNA, Laura Georgescu – Conseil supérieur de l’audiovisuel (CSA) din Franța cu privire la emisiunea difuzată de Canal+, unii membri ai Consiliului nefiind însă de acord cu acest demers.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului