Realitatea TV, amendată cu 10.000 de lei, din cauza unor afirmații făcute de Rareș Bogdan: „Oprescu, un cretin”

Realitatea TV, amendată cu 10.000 de lei, din cauza unor afirmații făcute de Rareș Bogdan: Oprescu, un cretin

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a reluat în ședința de joi discuțiile privind emisiunile „Ediție specială” difuzată pe 31 octombrie, la Realitatea TV, și „Jocuri de putere” difuzată pe 8 octombrie, la aceeași televiziune.

Subiectul a mai fost discutat de CNA în ședința de marți, când părerile membrilor Consiliului au fost împărțite și niciuna dintre propunerile de sancțiune făcute – 30.000 de lei (făcută de membrul Gabriel Tufeanu), 10.000 de lei (Florin Gabrea) și 20.000 de lei (Monica Gubernat) – nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (șase) pentru a fi aplicată.

În ședința de joi au fost supuse la vot propunerile care primiseră cele mai multe voturi marți, respectiv amendă de 10.000 de lei (Florin Gabrea) și amendă de 20.000 de lei (Monica Gubernat).

În urma votului, CNA a decis să amendeze cu 10.000 de lei televiziunea Realitatea TV. Sancțiunea a fost aplicată cu șapte voturi „pentru” (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu și Răsvan Popescu), în timp ce „împotrivă” a votat Radu Călin Cristea.

Sancțiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 3 alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „toți furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor și evenimentelor și să favorizeze libera formare a opiniilor”, și a articolului 40, alineatul 3 din Codul audiovizualului, potrivit căruia „moderatorii, prezentatorii și realizatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență”.

În emisiunea „Ediție specială”, difuzată pe 31 octombrie și moderată de Eli Roman, invitatul Rareș Bogdan a făcut afirmații referitoare la primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Rareș Bogdan s-a referit la traficul din Capitală, spunând: „Marea problemă e că ar trebui dinamitată Primăria Generală a Capitalei împreună cu primarul. De trei săptămâni nu se poate circula, orașul e sufocat de acest cretin”. Rareș Bogdan a mai spus că Sorin Oprescu este „o catastrofă”, care „a nenorocit complet Bucureștiul”.

Pe de altă parte, în emisiunea „Jocuri de putere”, difuzată pe 8 octombrie la Realitatea TV, Rareș Bogdan a spus că cei de la compania Lukoil sunt „șantajiști” și „își închipuie că România e o gubernie”. Rareș Bogdan a invitat telespectatorii să nu mai intre în benzinăriile Lukoil.

„Câte șpăgi au dat oamenii ăstia? Câți deputați, baroni locali au luat bani de la ei? (…)”, a spus Rareș Bogdan. El a mai spus că în cazul Lukoil există acuzații „de spălare de bani și evaziune fiscală”. „De ce trebuia să intervină premierul în cauza acestor indivizi care doar au furat” (…)”, a mai spus în emisiune Rareș Bogdan.

De cealaltă parte, prezentă în ședința de marți a CNA, Lavinia Șandru, reprezentanta Realitatea TV în relația cu CNA, a spus că nu agreează cuvântul „cretin” folosit de colegul său Rareș Bogdan la adresa primarului Oprescu. „Țin tare tare mult la domnul Oprescu (…), dar când vine vorba despre traficul din București, în anumite momente, este dezastru (…) Pot să consider că utilizarea acestui cuvânt este una dură și, da, poate să fie injurioasă. Dar, totodată, Rareș Bogdan vorbește nu doar pentru el, vorbește în numele celor care îl urmăresc și au aceeași problemă pe care o are și el”, a spus Lavinia Șandru.

În ceea ce privește emisiunea în care Rareș Bogdan a vorbit despre cazul Lukoil, Lavinia Șandru a spus: „vorbim despre o companie care a prejudiciat statul român cu cel puțin 230 de milioane de euro”. „Este un dosar la Parchet (…) telespectatorii nu sunt dezinformați, informațiile sunt cât se poate de adevărate. Avem acest prejudiciu (…) Când ai adus un asemenea prejudiciu statului român, nu poți să mergi la negocieri cu procurorii și să chemi la negocieri membri ai Guvernului (…), iar îndemnul lui Rareș Bogdan de a fi evitate pompele Lukoil mi se pare unul cât se poate de legitim. Dacă în cazul unui parlamentar cercetat penal, pentru cine știe, jurnaliștii au dreptul să ceară demisia (…), dacă putem să facem așa, atunci putem să cerem să fie boicotată o companie unde se vorbește și vorbesc procurorii despre un prejudiciu de peste 230 de milioane de euro”, a mai spus Lavinia Șandru.

În schimb, membrul CNA Monica Gubernat a spus în ședința de marți că „Rareș Bogdan nu vorbește doar despre faptul că domnul Oprescu e cretin, ci și despre dinamitarea Primăriei Capitalei și despre arestarea domnului Oprescu”. În ceea ce privește cazul Lukoil, „într-un stat de drept, verdictul final îl dă un judecător”. „Nu pot fi considerați automat vinovați, pentru că procurorii au constatat un prejudiciu (…) Nu presa stabilește vinovăția unui om”, a mai spus Gubernat. „Emoționalul nu ne permite să eludăm legea, indiferent că ne convine sau nu”, a mai spus Gubernat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?