Regizorul Corneliu Porumboiu, în competiție la Festivalul de Film de la Cannes cu „La Gomera”

Publicat: 18/04/2019, 17:33

Regizorul Corneliu Porumboiu a fost inclus în competiție la Festivalul de Film de la Cannes cu „La Gomera”, au anunțat organizatorii evenimentului joi.

Filmul spune povestea lui Cristi, un ofițer de poliție care ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăța limbajul „el silbo”, o formă de comunicare prin fluierat, specifică zonei. Misiunea lui este de a-l elibera pe Zsolt, un afacerist controversat aflat în arest în București.

„Gomera” îi are în distribuție pe Vlad Ivanov, în rol principal, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr și Sabin Tambrea.

Filmările au avut loc anul trecut în București și pe insula La Gomera din Spania.

Filmul, scris și regizat de Corneliu Porumboiu, are imaginea semnată de Tudor Mircea, scenografia este realizată de Simona Pădurețu, designer de costume este Dana Păpăruz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu este responsabilă de direcția artistică.

„Filmul se concentrează pe o posibilă folosire a limbajului ancestral el silbo într-o lume în care comunicarea a devenit din ce în ce mai controlată, cu un conflict direct între verbal și non-verbal”, declara Corneliu Porumboiu, într-un comunicat remis Mediafax.

„În urmă cu câțiva ani, am urmărit un documentar despre el silbo. Acest limbaj fascinant, aflat pe cale de dispariție, redescoperit și folosit din nou pe insula La Gomera, m-a inspirat și motivat să scriu această poveste”, adaugă regizorul.

„Gomera” este o producție 42 KM FILM, în coproducție cu Les Films du Worso (Franța), Komplizen Film (Germania) și Arte Grand Accord. Producător este Marcela Ursu, iar producător executiv, Patricia Poienaru. Coproducători sunt Sylvie Pialat, Benoît Quainon, Janine Jackowski, Jonas Dornbach și Maren Ade. Agentul internațional de vânzari este MK2 Films.

Lungmetrajul este realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Eurimages.

În 2006, Corneliu Porumboiu obținea premiul pentru debut Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, pentru „A fost sau n-a fost?”, o comedie despre cum a fost trăită revoluția din 1989 într-un oraș de provincie. În 2009 era, de asemenea, premiat la Cannes cu trofeul FIPRESCI și cel al juriului secțiunii Un Certain Regard, pentru filmul „Polițist adjectiv”.

Filme de Jarmusch, Almodovar, frații Dardenne, Porumboiu, în competiție la Cannes 2019

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre și Luc Dardenne, Ken Loach și Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiția pentru prestigiosul trofeu Palme d’Or la ediția de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunțat, joi, organizatorii evenimentului.

Pierre Lescure, președintele Festivalului de la Cannes, și Thierry Frémaux, directorul artistic, au prezentat, joi, selecția oficială a celei de-a 72-a ediții a manifestării, care va avea loc între 14 și 25 mai.

Filmul care va fi prezentat în deschiderea festivalului și care a fost inclus și în competiție este „The Dead Don”t Die”, de Jim Jarmusch.

Din competiția pentru prestigiosul premiu Palme d’Or mai fac parte următoarele pelicule:

„Pain and Glory”, de Pedro Almodovar
„The Traitor”, de Marco Bellocchio
„The Wild Goose Lake”, de Diao Yinan
„Parasite”, de Bong Joon-ho
„Young Ahmed”, de Jean-Pierre Dardenne și Luc Dardenne
„Oh Mercy!”, Arnaud Desplechin
„Atlantique”, de Mati Diop
„Matthias and Maxime”, de Xavier Dolan
„Little Joe”, de Jessica Hausner
„Sorry We Missed You”, de Ken Loach
„Les Miserables”, de Ladj Ly
„A Hidden Life”, de Terrence Malick
„Bacurau”, de Kleber Mendonça Filho și Juliano Dornelles
„La Gomerra/ The Whistlers”, de Corneliu Porumboiu
„Frankie”, de Ira Sachs
„Portrait of a Lady on Fire”, de Céline Sciamma
„It Must Be Heaven”, de Elia Suleiman
„Sibyl”, de Justine Triet

În secțiunea Un Certain Regard vor concura filmele: „Invisible Life”, de Karim Aïnouz, „Beanpole”, de Kantemir Balagov, „The Swallows of Kabul”, de Zabou Breitman și Eléa Gobé Mévellec, „A Brother”s Life”, de Monia Chokri, „The Climb”, de Michael Covino, „Joan of Arc”, de Bruno Dumont, „A Sun That Never Sets”, de Olivier Laxe, „Room 212”, de Christophe Honoré, „Port Authority”, de Danielle Lessovitz, „Papicha”, de Mounia Meddour, „Adam”, de Maryam Touzani, „Zhuo Ren Mi Mi”, de Midi Z, „Liberte”, de Albert Serra, „Bull”, de Annie Silverstein, „Summer of Changsha”, de Zu Feng, „Evge”, de Nariman Aliev.

De asemenea, în afara competiției vor fi prezentate peliculele „The Best Years of Life”, de Claude Lelouch, „Rocketman”, de Dexter Fletcher, „Too Old to Die Young” (două episoade), de Nicolas Winding Refn, „Diego Maradona”, de Asif Kapadia, „Belle Epoque”, de Nicolas Bedos.

Festivalul va programa în proiecții speciale filmele „Share”, de Pippa Bianco, „For Sama”, de Waad Al Kateab și Edward Watts, „Family Romance, LLC”, de Werner Herzog, „Tommaso”, de Abel Ferrara, „To Be Alive and Know It”, de Alain Cavalier.

Anul acesta, marele actor Alain Delon va primi un premiu Palme d’Or Onorific, după cum au anunțat organizatorii festivalului miercuri seară.

Regizorul mexican Alejandro Gonzales Inarritu, premiat cu patru trofee Oscar, a fost ales președintele juriului internațional al ediției de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes.

Regizoarea libaneză Nadine Labaki a fost aleasă președintele juriului secțiunii Un Certain Regard, iar regizoarea franceză Claire Denis este președintele juriului secțiunii Cinefondation și de scurtmetraje. Cineastul columbian Ciro Guerra este președintele juriului secțiunii Semaine de la Critique.

În 2018, premiul Palme d”Or a revenit producției japoneze „Shoplifters”, de Kore-eda Hirokazu, care ulterior a fost nominalizată la premiul Oscar pentru film străin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase