Rețeta de ciorbă de salată verde a lui chef Florin Dumitrescu. Ce înseamnă, de fapt, „zeama de șelată”

Rețeta de ciorbă de salată verde a lui chef Florin Dumitrescu. Ce înseamnă, de fapt, „zeama de șelată”
Sursa foto: captură Youtube
Publicat: 14/04/2022, 17:15

Rețeta de salată verde cu afumătură a lui chef Florin Dumitrescu este un preparat ideal pentru zilele în care nu știi ce să gătești, iar rețeta este destul de simplă.

Rețeta de ciorbă de salată verde cu afumătură de la Florin Dumitrescu este una din cele mai căutate mai ales pe perioada verii, scriu jurnaliștii de la Fanatik. Gospodinele pot face această ciorbă și cu urzici, însă chef Florin Dumitrescu a detaliat varianta cu salată verde.

În mod tradițional, rețeta este cunoscută și sub denumirea de zeamă de șelată. Ingredientele pentru ciorba de salată verde sunt: afumătura – ceafă de porc – și, în mod logic, salată verde.

Ciorbe „destul de sincere și rudimentare”

„Ciorbele ardelenești de regulă sunt destul de sincere și rudimentare. Fiind o ciorbă cu puține ingrediente, acestea trebuie să fie din belșug”, explică chef Florin Dumitrescu.

Pentru această supă absolut delicioasă mai trebuie partea verde de la ceapă, o ceapă roșie tăiată cubulețe, dar și un ardei roșu.

Se pun într-un bol toate ingredientele, baza pentru ciorba de salată verde și se vor adăuga în același timp în oală.

Următorul pas: se pune ulei la încins într-o cratiță, iar ingredientele nu trebuie prăjie, ci doar  puțin călite.

Pe măsură ce acestea se călesc, trebuie adaugată treptat apă. În mod normal, grăsimea ar trebui să iasă la suprafață când se adaugă primul pahar cu apă.

În paralel, din patru ouă se face o omletă, rumenită bine, care se lasă apoi pe masă.

Pentru amestecul special e nevoie de 600 de grame de smântână și iaurt, combinate și 6 ouă. Se bat bine aceste ingrediente, amestecul trebuie bine omogenizat, apoi se adaugă 70 de mililitri de oțet.

Amestecul special pentru ciorbă trebuie bine legat și lăsat la rece. Omleta trebuie tăiată apoi în bucăți mai mici. Se va adăuga în oală doar după ce se amestecă bine în ciorbă smântâna cu iaurt și oțet lăsate la rece.

Conform sursei citate, între timp, salata trebuie tăiată/ruptă în fâșii și presărată în ciorbă, în timp ce aceasta deja fierbe.

„Cel mai simplu, pentru o ciorbă, se pune într-o farfurie, se răcește puțin și astfel poți să simți dacă are sare destulă. Când e fierbinte, nu îți poți da seama dacă e bine sărată”, este sfatul lui chef Florin Dumitrescu.

Înainte de introducerea amestecului de smântână și iaurt, trebuie pusă puțină zeamă de la ciorbă într-un bol separat. Se amestecă cu smântâna căci astfel nu se va tăia, apoi totul trebuie pus înapoi în oală și ciorba se poate consuma.

Rețetă de ciorbă de salată verde cu afumătură de la Florin Dumitrescu: