Rețetă INEDITĂ de bragă BIO, inventată de gălățeni. Vezi cum se PREPARĂ și ce BENEFICII pentru SĂNĂTATE aduce băutura obținută din cereale

Rețetă INEDITĂ de bragă BIO, inventată de gălățeni. Vezi cum se PREPARĂ și ce BENEFICII pentru SĂNĂTATE aduce băutura obținută din cereale
Publicat: 22/09/2018, 16:12

Ismail Dilaver și soția sa, Mariana, duc mai departe tradiția veche de sute de ani moștenită din generație în generație de la strămoșii turci și au adaptat în mod inedit rețeta. Recent, Ismail a fost diagnosticat cu diabet și soții Dilaver s-au gândit ca băutura lor trebuie să se adreseze și celor care nu au voie să consume zahăr. Așa au inventat braga îndulcită cu curmale, care poate fi consumată și de nepoata lor.

„Ideea a venit simplu, firesc și natural, având în vedere două evenimente din viața noastră. Pe de o parte, unul nu prea fericit, faptul că soțul meu a fost depistat cu diabet și al doilea, un eveniment extrem de fericit: am devenit bunici. Este știut că ambele categorii, cei cu probleme medicale tip diabet, dar și copiii, au restricții în ceea ce privește consumul de zahăr. Și de aici a plecat firesc tot. Știind că în dulciurile nepoatei noastre zahărul lipsește cu desăvârșire, dar locul lui este luat de fructele foarte dulci, în speță curmalele, ne-am gândit că am putea să facem un produs cu adresabilitate atât de largă”, a povestit producătorul de bragă, Mariana Dilaver.

După ce au scos la vânzare braga îndulcită cu curmale, cei doi soți au realizat potențialul acestui produs.

„Braga cu curmale este ceva inedit, nu a mai făcut nimeni până acum, nu am mai auzit așa aceva. Dar noi totuși ne îndreptăm către o societate care încet – încet, încearcă să se direcționeze către produsele bio, naturale”, a spus Ismail Dilaver.

Produsul are nenumărate componente naturale, iar familia Dilaver nu ezită să le arate celor curioși procesul de fabricație.

Cum se prepară

Astfel, pentru a produce braga este nevoie de un cazan care se încălzește la o temperatură de 100 de grade Celsius. O zi întreagă cei doi angajați au grijă ca toate ingredientele să fiarbă și să fermenteze.

Braga cu curmale are o structură cu totul diferită față de braga obișnuită, fiind mai cremoasă, deoarece conține particule de curmale.

„Rețeta este cu must de bragă, la care îndulcirea și fermentarea se fac în prezența curmalelor. Igredientele sunt: făină neagră, mălai, apă. Zaharurile provin din curmale și drojdiile provin tot la fel din fructe, nu conține drojdie. Are o culoare care este mai inchisă decât a brăgii obișnuite prin fermentare în prezența zahărului. Culoarea este obținută, evident, de la curmale. Dacă o să ne uităm cu atenție se văd micile bucățele de la curmale, care au rămas în conținutul brăgii. Reacția clienților a fost . Sunt foarte mulți clienți care își doresc ca din viața lor să lipsească zahărul. Fie că au probleme medicale, fie că au o preocupare pentru o viața mai bună, mai sănătoasă. De asemenea, printre persoanele care s-au bucurat mult de apariția brăgii cu curmale au fost doamnele care se străduiesc să fie slim fit, având în vedere că acest produs are glucide și calorii mai puține”, a explicat Mariana Dilaver.

Cât costă să produci bragă

Un recipent de doi litri de bragă fără zahăr costă 15 lei, iar în magazinul de la periferia Galațiului vin din ce în ce mai mulți clienți.

„Este foarte bună această bragă, în special pentru noi, cei care nu avem voie să consumăm zahăr. Și are și un gust deosebit. Ne aduce aminte de Orient”, a dezvăluit unul dintre clienți.

Beneficiile curmalelor sunt nenumărate, fructele fiind bogate în fibre naturale, calciu, fier, potasiu, fosfor și magneziu. Totdată, curmalele sunt utile împotriva tulburărilor intestinale și a afecțiunilor cardiovasculare.

În mica fabrică de la marginea orașului, pe lângă diverse tipuri de bragă, cei doi soți produc băuturi naturale care au la bază flori de soc și de tei, ghimbir, mentă și măceșe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”