România, printre ultimele țări privind accesul la servicii medicale al pacienților cu scleroză multiplă

România, printre ultimele țări privind accesul la servicii medicale al pacienților cu scleroză multiplă
Publicat: 04/03/2013, 20:29
Actualizat: 29/07/2014, 21:07

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană privind accesul la serviciile medicale ale pacienților diagnosticați cu scleroză multiplă. Conform ultimelor date ale Platformei Europene a Sclerozei Multiple cuprinse în barometrul de analiză a situației pacienților cu scleroză multiplă, România se situează pe locul 26 dintr-un total de 33 de țări europene. Pe primele locuri se află Germania, Islanda și Suedia, iar printre țările care se află sub România se numără Bulgaria, Bosnia Herțegovina și Belarus.

„Dintre toate criteriile analizate pentru realizarea barometrului, România s-a situat printre ultimele țări la două capitole de importanță majoră pentru pacientul cu scleroză multiplă: accesul la tratamente disponibile în România și accesul la tratamente de ultimă generație, care deja sunt disponibile celorlalți pacienți europeni. În țara noastră 20% dintre pacienții diagnosticați cu scleroză multiplă nu au accest la tratament și stau uneori mai mult de un an pe listele de așteptare. Pentru aceștia nu există o altă soluție pentru că valoarea tratamentului necompensat necesar unui bolnav ajunge la 15.000 Euro anual. La acest capitol, România se situează pe locul 27 din cele 33 țări”, a spus Laurențiu Lazăr, președintele Societății de Scleroză Multiplă din România.

România, codașă și la capitolul accesului la terapii noi

Țara noastră nu este codașa Europei doar atunci când vine vorba de accesul pacienților diagnosticați cu sleroză multiplă la serviciilor medicale, ci și la la capitolul accesului la terapii noi care sunt deja aprobate și utilizate în alte state europene. Datele statistice arată că România ocupă poziția 29 din 33 la acest capitol.

„La noi în țară lista medicamentelor compensate și gratuite nu a mai fost actualizată în ultimii 5 ani, ceea ce înseamnă că în tot acest timp pacienții români nu au beneficiat de aceleași drepturi la tratament ca ceilalți europeni”, mai spune Laurențiu Lazăr.

Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, membru al Comitetului Științific Medical al Societății de Scleroză Multiplă din România spune că orice pacient diagnosticat cu scleroză multiplă are nevoie de tratament imediat pentru că impactul afecțiunii asupra vieții pacientului și implicit asupra societății este foarte mare. „Scleroza multiplă este cea mai invalidantă boală a adultului tânăr. Toți pacienții au nevoie de tratament imediat, cu o eficiență crescută și un grad de tolerabilitate mare pentru a le crește calitatea vieții”, mai precizează prof. dr. Băjenaru.

10.000 de români diagnosticați cu această boală

În România sunt aproximativ 10.000 bolnavi de scleroză multiplă. Aceasta este o afecțiune cronică a sistemului nervos central și se manifestă prin simptome precum tulburări de vedere, tulburări de coordonare, alterarea simțurilor, a capacității de a vorbi și de a înghiți, dificultăți de control al vezicii urinare, tulburări sexuale și deteriorarea funcțiilor cognitive. Debutul bolii are loc în majoritatea cazurilor între 20 – 40 de ani și afectează de trei ori mai mult femeile decât bărbații. Se întâlnește rareori și la copii cu vârsta între 12-18 ani.

În realizarea barometrului s-au luat în considerare 7 criterii: accesul pacientilor la tratamente și terapii, investițiile autorităților în cercetarea sclerozei multiple, impactul bolii asupra calității de angajat, implicarea persoanelor cu scleroză multiplă în luarea deciziilor care le privesc, compensarea costurilor terapiei, colectarea datelor naționale privind pacienții cu scleroză multiplă, accesul pacienților la tratamente de ultimă generație. Pentru fiecare dintre criterii s-a acordat un punctaj. România a înregistrat un total de 91 puncte dintr-un maxim de 225.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Cele mai aspectuoase aperitive pentru masa de Paști. Se prepară în 20 de minute
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai