S-au deschis peste 200 de kilometri de trasee de bicicletă și drumeție între bisericile fortitificate din Transilvania. HARTA COMPLETĂ

Publicat: 28/04/2015, 17:22

Peste 200 de kilometri de trasee de bicicletă și drumeție, inaugurate în Podișul Hârtibaciului

Asociația Mioritics și WWF (World Wide Fund for Nature) – România au inaugurat, la sfârșitul săptămânii trecute, o rețea de trasee de biciclete și de drumeție care străbat situl Natura 2000 Podișul Hârtibaciului – Târnava Mare din Transilvania și care totalizează 229 de kilometri. Traseele trec prin 26 de sate cu biserici fortificate și prin cetatea medievală Sighișoara, leagă patru monumente UNESCO, de la Sighișoara, Viscri, Saschiz și Breite, și traversează arii naturale protejate de importanță europeană și națională.

Lucrările au fost realizate de Asociația Mioritics în perioada septembrie 2013 – februarie 2015, în cadrul proiectului coordonat de WWF „Pentru Natură și Comunități Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu – Târnava Mare – Olt”. Lucrările au inclus verificarea, testarea, curățarea drumurilor și potecilor existente, selecția drumurilor și potecilor ce au fost marcate, identificarea punctelor de interes pentru turiști, aplicarea marcajelor (roșu și albastru, bandă, cruce și triunghi), înregistrarea track-urilor GPS, realizarea hărților și a panourilor informative și a săgeților indicatoare.

FOTO: Cătălin Georgescu/WWF

Drept urmare, există un număr de 32 de trasee – cel mai lung fiind de 29,2 kilometri (Viscri – Dealul Ciorilor) și cel mai scurt, de 1,6 kilometri (Sighișoara – Platoul cu stejari seculari Breite) – și 70 de panouri informative amplasate în localități traversate de trasee și în punctele importante de pe trasee. Datorită reliefului foarte accesibil (cel mai înalt vârf este de 701 metri – Dealul Birom) și a diversității opțiunilor, acestea pot fi parcurse de turiști, inclusiv familii cu copii, fără echipament complex și fără o pregătire sportivă specială, dar există și circuite dedicate celor care își doresc mai mult și au o condiție fizică mai bună.

Deși există zone mai dificil de parcurs, peisajul din această regiune este unul dintre motivele pentru care turiștii care se aventurează pe traseele de bicicletă și drumeție le pot parcurge până la capăt.

Clic pentru a mări// Asociația Mioritics, via WWF

Potrivit organizatorilor, construirea acestei rețele de trasee are tocmai scopul de a-i aduce pe oamenii din orașele aglomerate și prăfuite în natură, într-o zonă unică – cel puțin la nivel european din punct de vedere al bogăției naturale și al sursei hranei sănătoase.

De asemenea, rețeaua de trasee are o foarte importantă miză socio-economică – reprezintă un „produs” în jurul căruia localnicii își pot dezvolta o ofertă de turism rural, ca sursă suplimentară și, în multe cazuri, necesară de venit. În felul acesta, ei vor avea o motivație mai puternică pentru a proteja biodiversitatea și a păstra practicile și tradițiile agricole și culinare, într-un context economic și politic din ce în ce mai dificil pentru micii producători.

Deși, în prezent, nu există câte un ghid în fiecare sat din această zonă și nici închirierea bicicletelor nu este accesibilă oriunde, persoanele interesate pot alege trasee pornind din localitățile care le oferă asemenea facilități.

Florentina Florescu, managerul proiectului „Pentru Natură și Comunități Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu – Târnava Mare – Olt”, a precizat că, pe viitor, doresc să facă în așa fel încât în fiecare sat să existe câte un ghid, care să le spună turiștilor povești din zonele respective. Deocamdată, există peste tot panouri cu trasee și cu informațiile necesare.

Proiectul „Pentru Natură și Comunități Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu – Târnava Mare -Olt” este implementat în perioada martie 2011 – mai 2015 de WWF – România, în parteneriat cu Fundația ADEPT, Fundația Mihai Eminescu Trust, Agenția Regională de Protecție a Mediului Sibiu și Ecotur Sibiu. Acesta este cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional de Mediu, și are o valoare de 12.652.463 de lei. Mai multe informații se găsesc pe site-ul transilvania.ro”>www.natura2000transilvania.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase