• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Salman Rushdie, condamnat la MOARTE în Iran pentru VERSETELE SATANICE: Nu vreau să mă mai ascund

Salman Rushdie, condamnat la MOARTE în Iran pentru VERSETELE SATANICE: Nu vreau să mă mai ascund
Salman Rushdie a fost condamnat la moarte, în urmă cu 30 de ani, printr-un decret religios (fatwa) emis în Iran, dar scriitorul a cărui viață continuă să fie amenințată spune că "lucrurile sunt în regulă acum". Vezi ce spune autorul Versetelor Satanice despre viața sa din ultimele decenii.

„Nu vreau să trăiesc ascuns”, a declarat scriitorul într-un interviu acordat AFP, în timpul unei vizite la Paris.

Scriitorul britanic Salman Ruhdie, autorul „Versetelor satanice” – carte ce conține un pasaj în care prostituate visează să devină femeile lui Mahomed -, a fost condamnat la moarte pe 14 februarie 1989, printr-un decret religios (fatwa) emis de ayatolahul Rouhollah Khomeini. Fondatorul Republicii islamice Iran cere tuturor musulmanilor să-i execute rapid pe autorul și pe editorii cărții, indiferent unde s-ar afla, pentru ca „nimeni să nu mai îndrăznească să ofenseze valorile sacre ale musulmanilor”. În septembrie 1998, autoritățile iraniene au promis că nu se va aplica decretul, dar totuși nu l-au anulat.

Scriitorul a primit protecție din partea Marii Britanii, trăind timp de 13 ani sub un nume fals și sub supravegherea poliției.

„Aveam 41 de ani atunci, acum am 71. Lucrurile sunt în regulă acum”, a declarat Rushdie în luna septembrie 2018.

„Trăim într-o lume în care subiectele de interes se schimbă rapid. Acesta este un subiect vechi. Sunt acum multe alte lucruri de care să te temi și alți oameni de omorât”, explica scriitorul.

Rushdie nu a mai folosit identitatea oferită de britanici pentru protecția sa de la câteva luni după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

Scriitorul a declarat chiar că duce o viață normală și circulă cu metroul la New York, în SUA, unde s-a stabilit în urmă cu două decenii.

„Astăzi, intimidarea este dusă mai departe de câțiva soldați și nu mai este asumată de guverne”, susține scriitorul, care apreciază că tot ce trebuie să facă un lider religios în zilele noastre pentru a alimenta mulțimi furioase este să își arate dezaprobarea pentru o carte.

Mai mulți traducători ai volumului au fost atacați în Japonia și în Italia, iar editorul norvegian al cărții a fost împușcat la Oslo. Potrivit agenției de presă iraniene, în 2016, nu mai puțin de 40 de instituții media din țară au reluat informația despre condamnarea la moarte, când au oferit 600.000 de dolari pentru cei care pun în aplicare fatwa.

Salman Rushdie este autorul a peste 15 cărți, printre care „Ultimul suspin al Maurului”, care a câștigat Whitbread Prize în 1995 și premiul Aristeion pentru literatură al Uniunii Europene. În 2007, Salman Rushdie a primit titlul de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic pentru servicii aduse literaturii. Este membru al Societății Regale pentru Literatură/ Royal Society of Literature și Comandor al Ordinului Artelor și Literelor. Publicarea „Versetelor satanice” a determinat nu doar condamnarea sa la moarte, ci și o lungă criză diplomatică între Londra și Teheran.

 

 

Inchide