Șapte lucruri mai puțin știute despre Octavian Augustus, primul împărat roman

Redactor:
Adrian Popa
Șapte lucruri mai puțin știute despre Octavian Augustus, primul împărat roman
Gaius Julius Caesar Octavianus Augustus (63 î.e.n. - 14) a fost primul împărat roman. El a murit pe 19 august 14, după ce a condus Roma pentru mai mult de 40 de ani într-o vilă de la poalele Muntelui Vezuviu.

Octavian, după cum este cunoscut mai degrabă, a fost declarat zeu de către Senat la moarte. În timpul domniei sale Imperiul Roman a trecut printr-o perioadă de pace (este inițiatorul Pax Romana/Pacea Romană) și prosperitate, extinzându-și totodată foarte mult suprafața, care aproape a fost dublată.

Iată șapte lucruri mai puțin știute despre Octavian, potrivit History.com:

1. A fost nepotul lui Iulius Cezar, care ulterior l-a adoptat. Mama lui a fost neapoata lui Iulius Cezar. Ulterior a aflat, după moartea dictatorului pe 15 martie 44 î.e.n., că a fost adoptat de către acesta și a moștenit o avere considerabilă (cam două treimi din ce deținea Cezar).

2. Augustus nu a fost numele lui de la naștere. Născut Gaius Octavius, și-a schimbat ulterior numele în Gaius Julius Caesar Octavianus, după ce a fost adoptat de Cezar. Peste 17 ani, Senatul îi acorda titlul de Augustus, care însemna „Cel Venerat”.

3. Sora lui s-a căsătorit cu cel mai mare rival. La scurt timp după moartea lui Cezar, Octavian a strâns o armată și a început un război cu Marc Antoniu, fostul adjunct al unchiului său. Acesta din urmă se considera moștenitor de drept al lui Cezar. După ce a câștigat prima bătălie împotriva lui Antoniu, Octavian a mers la Roma și a fost numit consul, cea mai importantă funcție din republică. Apoi a format al doilea triumvirat, din care au făcut parte Marc Antoniu și Aemilius Lepidus. Cei trei au împărțit teritoriilor romane și au condus ca dictatori militari. Pentru ca alianța să fie cimentată, Antoniu s-a căsătorit cu sora lui Octavian, iar Octavian cu fiica vitregă a lui Antoniu. Niciunul dintre cele două mariaje nu a fost de durată.

4. Aproape a dublat suprafața Imperiului. După ce și-a eliminat rivalii, Octavian s-a concentrat pe îmbunătățirea infrastructurii în Imperiu. De asemenea, a dus mai multe expediții de cucerire de noi teritorii, printre care Egiptul, nordul Spaniei și o mare parte din Balcani.

5. Luna august a primit numele lui. În 8 î.e.n., Senatul a votat ca luna Sextilis să devină Augustus, după numele împăratului. Augustus urma după Iulie (fosta Quintilis), redenumită și ea după Iulius Cezar.

6. Și-a trimis fiica în exil. Când a descoperit, în anul 2 î.e.n. că fiica lui Iulia avusese aventuri cu numeroși bărbați influenți, inclusiv fiul lui Marc Antoniu, a trimis-o în exil pe insula Ventotene. Nu a mai văzut-o niciodată, deși i-a permis la un moment dat să se mute într-un loc mai puțin izolat.

7. Mulți dintre potențialii săi moștenitori au dispărut în condiții misterioase. Cum nu a avut fii naturali, Octavian a petrecut mult timp încercând să găsească un moștenitor. Inițial l-a luat în calcul pe nepotul Marcellus, pe care l-a căsătorit cu fiica sa Iulia, dar acesta a murit la vârsta de 21 de ani, după ce s-a îmbolnăvit. Apoi, l-a inclus în familie pe Agrippa, un prieten și general (legatus) în armata romană. Și acesta s-a căsătorit cu Iulia, deși era mai bătrân cu 25 de ani ca ea, iar cuplul a avut trei copii. Doi dintre aceștia, Gaius și Lucius, au fost adoptați de către Octavian. Primul a murit la 23 de ani, iar al doilea la 19. Al treilea fiu al cuplului Agrippa – Iulia a fost exilat de împărat din cauza comportamentului său. Rămas fără opțiuni, Octavian l-a ales, cu rezerve, ca moștenitor pe Tiberius, care avea să fie al doilea împărat roman. Potrivit zvonurilor, mama lui Tiberius, Livia Drusilla, a treia soție a lui Octavian, a pus să fie asasinați mulți potențiali rivali ai fiului său.

Patru transferuri stelare la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru i-a dat lovitura de graţie lui Gigi...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Anunț important pentru românii cu mașină pe benzină și motorină. Ce se întâmplă la pompă...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
O familie din Iași s-a mutat în Zanzibar din cauza pandemiei: „Preţurile sunt chiar foarte...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Zeci de copii cu păr pe tot corpul. Ce gafă halucinantă au făcut medicii: se...
Horoscop chinezesc complet pentru 2021: Pe ce dată începe Anul Boului de Metal?
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este cea mai căutată resursă din lume, care în ţara noastră există din belşug,...
Fostul iubit al Anei Mocanu nu se lasă! Bărbatul a făcut noi declarații despre separarea...
Inchide