Șapte lucruri mai puțin știute despre Octavian Augustus, primul împărat roman

Șapte lucruri mai puțin știute despre Octavian Augustus, primul împărat roman
Publicat: 24/09/2015, 15:59

Octavian, după cum este cunoscut mai degrabă, a fost declarat zeu de către Senat la moarte. În timpul domniei sale Imperiul Roman a trecut printr-o perioadă de pace (este inițiatorul Pax Romana/Pacea Romană) și prosperitate, extinzându-și totodată foarte mult suprafața, care aproape a fost dublată.

Iată șapte lucruri mai puțin știute despre Octavian, potrivit History.com:

1. A fost nepotul lui Iulius Cezar, care ulterior l-a adoptat. Mama lui a fost neapoata lui Iulius Cezar. Ulterior a aflat, după moartea dictatorului pe 15 martie 44 î.e.n., că a fost adoptat de către acesta și a moștenit o avere considerabilă (cam două treimi din ce deținea Cezar).

2. Augustus nu a fost numele lui de la naștere. Născut Gaius Octavius, și-a schimbat ulterior numele în Gaius Julius Caesar Octavianus, după ce a fost adoptat de Cezar. Peste 17 ani, Senatul îi acorda titlul de Augustus, care însemna „Cel Venerat”.

3. Sora lui s-a căsătorit cu cel mai mare rival. La scurt timp după moartea lui Cezar, Octavian a strâns o armată și a început un război cu Marc Antoniu, fostul adjunct al unchiului său. Acesta din urmă se considera moștenitor de drept al lui Cezar. După ce a câștigat prima bătălie împotriva lui Antoniu, Octavian a mers la Roma și a fost numit consul, cea mai importantă funcție din republică. Apoi a format al doilea triumvirat, din care au făcut parte Marc Antoniu și Aemilius Lepidus. Cei trei au împărțit teritoriilor romane și au condus ca dictatori militari. Pentru ca alianța să fie cimentată, Antoniu s-a căsătorit cu sora lui Octavian, iar Octavian cu fiica vitregă a lui Antoniu. Niciunul dintre cele două mariaje nu a fost de durată.

4. Aproape a dublat suprafața Imperiului. După ce și-a eliminat rivalii, Octavian s-a concentrat pe îmbunătățirea infrastructurii în Imperiu. De asemenea, a dus mai multe expediții de cucerire de noi teritorii, printre care Egiptul, nordul Spaniei și o mare parte din Balcani.

5. Luna august a primit numele lui. În 8 î.e.n., Senatul a votat ca luna Sextilis să devină Augustus, după numele împăratului. Augustus urma după Iulie (fosta Quintilis), redenumită și ea după Iulius Cezar.

6. Și-a trimis fiica în exil. Când a descoperit, în anul 2 î.e.n. că fiica lui Iulia avusese aventuri cu numeroși bărbați influenți, inclusiv fiul lui Marc Antoniu, a trimis-o în exil pe insula Ventotene. Nu a mai văzut-o niciodată, deși i-a permis la un moment dat să se mute într-un loc mai puțin izolat.

7. Mulți dintre potențialii săi moștenitori au dispărut în condiții misterioase. Cum nu a avut fii naturali, Octavian a petrecut mult timp încercând să găsească un moștenitor. Inițial l-a luat în calcul pe nepotul Marcellus, pe care l-a căsătorit cu fiica sa Iulia, dar acesta a murit la vârsta de 21 de ani, după ce s-a îmbolnăvit. Apoi, l-a inclus în familie pe Agrippa, un prieten și general (legatus) în armata romană. Și acesta s-a căsătorit cu Iulia, deși era mai bătrân cu 25 de ani ca ea, iar cuplul a avut trei copii. Doi dintre aceștia, Gaius și Lucius, au fost adoptați de către Octavian. Primul a murit la 23 de ani, iar al doilea la 19. Al treilea fiu al cuplului Agrippa – Iulia a fost exilat de împărat din cauza comportamentului său. Rămas fără opțiuni, Octavian l-a ales, cu rezerve, ca moștenitor pe Tiberius, care avea să fie al doilea împărat roman. Potrivit zvonurilor, mama lui Tiberius, Livia Drusilla, a treia soție a lui Octavian, a pus să fie asasinați mulți potențiali rivali ai fiului său.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete