Scandalul de la Operă: Ministrul Culturii îl mai demite o dată pe director

Scandalul de la Operă: Ministrul Culturii îl mai demite o dată pe director
Publicat: 21/04/2016, 22:22

Mesajul integral publicat pe pagina oficială de Facebook a Ministrului Culturii Vlad Alexandrescu este:

„Soluția propusă ieri pentru Opera Națională București a fost găsită ca urmare a unei negocieri cu Johan Kobborg și Alina Cojocaru, purtate din dorința ca ei să-și continue activitatea la Operă, negociere în care a fost pusă drept condiție această numire. În fața protestului de la Operă și a împotrivirii manifeste a artiștilor, este însă evident că dl George Călin nu-și poate exercita funcția, așa încât am decis să îl retrag de la conducerea Operei. În zilele următoare voi face o nouă numire.”

Disensiunile de la Operă au continuat joi, când la ONB a venit însuși ministrul Vlad Alexandrescu, pentru a discuta cu angajații Operei, aceștia manifestându-și nemulțumirea față de renumirea pe post a lui George Călin drept nou director general interimar. Artiștii au anunțat joi că fac grevă japoneză.

Ministrul Vlad Alexandrescu a discutat joi cu angajații ONB, după ce miercuri, artiștii Operei l-au așteptat pe Ministru până seara târziu în Sala Mare de la Operă. Protestul angajaților ONB a devenit intens miercuri, după ce Ministrul Culturii, care-și anunțase prezența, n-a apărut la Operă. În Sala Mare, artiștii de la ONB au citit o scrisoare deschisă, au scandat: „Alexandrescu DEMISIA!” și au sabotat spectacolul „Falstaff”.

Joi, în Sala Mare de la Operă, s-a protestat în continuare cu ardoare. Unii dintre artiști au spus că numirea lui George Călin în funcția de director interimar la ONB a fost o soluție de compromis, pe care Ministrul Vlad Alexandrescu a acceptat-o, pentru că-i convenea lui Johan Kobborg.

Pe de altă parte, artiștii care au protestat miercuri și joi în Sala Mare de la Operă, îl susțin pe Tiberiu Soare, deoarece George Călin este coruptibil. George Călin era director interimar la ONB, dar, după ce Curtea de Conturi a dezvăluit neconcordanțe în documentele ONB în urma unei investigații, George Călin a fost retras din funcție. Tiberiu Soare a fost numit de Ministrul Culturii să preia conducerea ONB, după ce George Călin a fost demis.

Agenția MEDIAFAX prezintă un rezumat al desfășurării scandalului de la ONB, după ce George Călin a fost demis și Tiberiu Soare a acceptat să preia conducerea ONB:

Corpul de balet al ONB l-a susținut puternic săptămânile trecute pe coregraful Johan Kobborg care fusese „retrogradat” din funcție în urma deciziei luate de fostul director interimar al Operei, Tiberiu Soare, ca balerinul danez, care figurase până pe 5 aprilie pe site-ul ONB ca director artistic al instituției, să nu mai ocupe această poziție. Tiberiu Soare motivase decizia sa, criticată de corpul de balet al Operei Naționale București, prin faptul că Johan Kobborg ocupa un post care nu corespundea organigramei de funcționare a instituției, deținând o titulatură incorectă din punct de vedere legal.

Retrogradarea în funcție a lui Kobborg a avut ecou internațional în lumea dansului, acesta fiind un nume respectat, iar balerinii ONB au amenințat că nu vor mai dansa, mergând până la declarații că vor părăsi ONB. O altă preocupare a fost legată de faptul dacă compania va avea în continuare drepturile legale de a pune în scenă în continuare repertoriul adus de Kobborg.

Tensiunile escaladaseră chiar până la un boicot al dansatorilor, balerina Alina Cojocaru arătându-și susținerea pentru Kobborg printr-un anunț făcut miercuri, 6 aprilie, pe rețeaua de socializare Twitter, că nu va mai dansa în spectacolul „Manon” programat pentru duminică, 10 aprilie, ca formă de protest.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, anunțase pe 9 aprilie, printr-o postare pe rețeaua de socializarea Facebook că dansatorul și coregraful Johan Kobborg acceptase postul de director artistic al Baletului ONB, din actuala conducere a instituției făcând parte Vlad Conta și Tiberiu Soare.

Pe de altă parte, Johan Kobborg a demisionat pe 12 aprilie din funcția special creată pentru acesta de ministrul Culturii Vlad Alexandrescu de director artistic. Kobborg și-a motivat gestul afirmând că a fost profund jignit de faptul că Vlad Conta, noul director interimar al ONB: „i-a cerut Alinei (Cojocaru-n.r.) să mintă în privința deciziei sale de a nu dansa în „Manon” (balerina și-a motivat alegerea într-un mesaj postat pe contul ei de Twitter în care spune că nu au avut timp de repetiții din cauza scandalului izbucnit la ONB-n.r.). Conta i-a cerut Alinei Cojocaru să dea vina pe partenerul ei de dans. Evident, Alina a refuzat, totuși Conta a spus că oricum aceasta va fi varianta oficială a ONB. Mai târziu, ONB a trimis un comunicat de presă către media în care mințeau despre indisponibilitatea lui Friedemann Vogel, partenerul Alinei Cojocaru pentru spectacolul din 10 aprilie.”, a scris Johan Kobborg în mesajul publicat pe pagina sa personală de Facebook.

Nemulțumiri administrative, declarații contradictorii, acuzații și neclarități referitoare la postul de director artistic al instituției au dus la demisia celor mai cunoscuți balerini ai ONB, Alina Cojocaru și Johan Kobborg.

După ce ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu a anunțat, marți, pe pagina sa de Facebook că a purtat, la ministerul de resort, mai multe discuții cu angajații Operei Naționale București, și că a fost găsită o soluție general agreată de angajații și conducerea ONB, balerinul și coregraful Johan Kobborg a declarat într-un mesaj publicat pe Facebook că va reveni la ONB.

Vlad Alexandrescu a anunțat miercuri, pe pagina sa oficială de Facebook că-l numește din nou pe George Călin în funcția de director interimar la ONB.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
S-A DECIS PLATA a câte 3.000 de euro pe lună. Banii intră direct ÎN CONTUL...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Motivul pentru care Paula Seling a vrut să plece definitiv din România: ”Drumul meu era...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții...