• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Schimbările climatice vor transforma Groenlanda într-un ținut verde

Schimbările climatice își vor pune amprena inclusiv pe cea mai mare insulă de pe glob care este cunoscută pentru clima artică și vegetația săracă

Schimbările climatice își vor pune amprena inclusiv pe cea mai mare insulă de pe glob care este cunoscută pentru clima artică și vegetația săracă. Groenlanda, căci despre ea este vorba, va fi de nerecunoscut peste mai puțin de 90 de ani. Cel puțin așa arată datele unui grup de cercetători de la Universitatea Aarhus, din Danemarca, notează The Guardian.

Savanții sunt de părere că în 2100 temperaturile din Groenlanda vor fi atât de ridicate încât insula va înverzi.

În prezent, 3 sferturi din zona locuită de eschimoși și europeni este acoperită de straturi groase de gheață, însă, potrivit experților, în mai puțin de nouă decenii, întreaga zonă va fi acoperită de pădure și verdeață.

„Groenlanda are potențialul să devină complet verde. În următorii ani în această zonă ar putea crește păduri de conifere ca cele din Alaska sau nordul Canadei” a declarat profesorul Jens-Christian Svenning.

În condițiile schimbărilor climatice actuale, 44 de specii noi de arbuști și copaci vor putea să se dezvolte în Groenlanda. Aceste tranformări vor afecta ecosistemul Groenlandei, antrenând dispariția multor specii de animale și plante arctice. Cu toate acestea, specialiștiii văd și avantaje: turismul, agricultura și activitățile forestiere pot dezvolta economic zona.

Inchide