Scleroza multiplă poate fi declanșată de anumite alimente

Scleroza multiplă poate fi declanșată de anumite alimente
Scleroza multiplă poate fi provocată de o toxină produsă de o bacterie comună care se găsește în alimente, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor americani, informează dailymail.co.uk.
Publicat: 29/01/2014, 17:26
Actualizat: 25/03/2019, 19:11

Scleroza multiplă poate fi provocată de o toxină produsă de o bacterie comună care se găsește în alimente, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor americani, informează dailymail.co.uk.

Se crede că boala inflamatorie a sistemului nervos central este declanșată de unul sau de o combinație de mai mulți factori de mediu, dar declanșatorii sunt încă necunoscuți.

Oamenii de știință americani au concluzionat, bazându-se pe unele studii anterioare care sugerează că toxina epsilon este produsă de o bacterie comună, că aceasta ar putea declanșa scleroza multiplă.

Scleroza multiplă este caracterizată de permeabilitatea hematoencefalică și demielinizare – un proces în care teaca de mielină a neuronilor este afectată.

„Noi oferim dovezi care sprijină abilitatea toxinei epsilon de a provoca permeabilitate și arată că toxina epsilom ucide celulele cerebrale care produc mielină, oligodendrocite – aceleași celule care mor în leziunile scelorezei multiple”, a declarat Jennifer Linden, de la Weill Cornell Medical College din New York.

„De asemenea, noi arătăm că toxina epsilon vizează și alte tipuri de celule asociate cu inflamația sclerozei multiple, cum ar fi celulele retiniene și celulele meningeale (celule ale membranelor care înconjoară sistemul nervos central)”, a completat aceasta.

Toxina epsilon este produsă de anumite tulpini de Clostridium perfringens, care este o bacterie formatoare de spori, una dintre cele mai comune cauze ale bolilor alimentare.

Studii anterioare au sugerat că Clostridium perfringens și, în special, toxina epsilon, ar putea juca un rol important în declanșarea sclerozei multiple.

Anul trecutl, Jennifer Linden și colegii săi au descoperit Clostridium perfringens, tip B – o tulpină care nu este cunoscută că ar infecta oamenii și ar produce toxina epsilon – la o femeie de 21 de ani care s-a confruntat cu un episod acut de scleroză multiplă.

Pentru a testa ipoteza lor, echipa de cercetători a studiat comportamentul toxinei la șoareci, concentrându-se pe celulele vizate.

„La început, am crezut că toxina epsilon ar viza celulele endoteliale și oligodendrocitele; am observat, de asemenea, că a afectat și ucis și celulele meningeale (ale neuronilor)”, a mai spus aceasta.

De asemenea, cercetătorii au testat și mostre de alimente pentru a determina prezența Clostridium perfringens și genele toxinei.

Din cele 37 de mostre, 13,5% au fost pozitive pentru bacterie și aproape 3% au fost pozitive pentru gena toxinei epsilon.

Linden a precizat că descoperirile sunt importante, oamenii de știință cunoscând acum că toxina epsilon este un declanșator pentru scleroza multiplă.

Dezvoltarea unui anticorp de neutralizare sau a unui vaccin împotriva toxinei epsilon ar putea stopa progresul bolii sau chiar ar putea împiedica dezvoltarea acesteia, a mai spus Linden.

Scleroza multiplă este cunoscută ca fiind o boală autoimună, ceea ce înseamnă că atunci când ceva merge rău cu sistemul imunitar acesta atacă în mod greșit țesuturile sănătoase, în acest caz mielina care acoperă nervii.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ultimele ore din viața unui condamnat la moarte. David susține de peste un deceniu că...
Larisa lui Pescobar: Cum e pe Insta? Așa e în realitate! Între wow și bau
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Care a fost, de fapt, cauza morții Ancăi Molnar! Declarații cutremurătoare: „La început nu a...
Cazul ciudat al băiatului de 6 ani dispărut în ziua în care mama lui a...
Cât a mers darul la nunta lui Răzvan Simion? Suma e ameţitoare, meniu de fine...
Sfâșietor! Cântăreața celebră, diagnosticată cu Lupus și leucemie: „Norocoasă că sunt în viață”
Misterul se adânceşte în cazul cadavrului din valiză găsit într-o rulotă, în Oradea. Sora femeii...
E oficial! Se vor organiza noi alegeri! Situație cu totul nemaivăzută în România
Mesajele înduioșătoare dintre Anca Molnar și soțul ei, înainte ca make-up artista să fie învinsă...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Ești obligat să acorzi prioritate dacă faci stânga și ai verde la semafor?
Primele rezultate oficiale de la BEC pentru Alegerile Europarlamentare: Alianţa PSD-PNL – 48,7%, AUR –...
A fost găsită BRUMĂ pe MARTE! Cercetătorii credeau că e IMPOSIBIL!
Cutremur în România. Ce s-a întâmplat cu Florin Călinescu
Prezentatoarea de la PRO TV, urmărită de ghinion. Toți bărbații fug de ea
Cum arată casa în care locuiește Nicușor Dan. Plătește 550 de euro chirie pe lună
Știrea momentului! Prezentator celebru, găsit mort în Grecia! Ultimele clipe din viață, surprinse de camerele...
Roberta, discuție cu Bogdan despre Antoni și Rebecca. De ce nu crede în relația lor....
Anca Molnar, o celebră make-up artistă, a murit la 35 de ani. Care a fost...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Elevi, a crezut Nicolae Ceauşescu în Dumnezeu, ia spuneţi‑mi?
Philo Farnsworth, pionierul televiziunii
×