Secretul celui mai misterios hoț din istorie ar putea fi dezlegat. Cine a fost D.B. Cooper?

Publicat: 10/01/2018, 08:10

Anchetatorii cred că un cod ascuns în documentele trimise de „DB Cooper” ar putea duce la identificarea celebrului pirat al aerului, scrie Daily Mail.

Un cod format din nouă cifre, înscris pe spatele unei scrisori pe care ar fi transmis-o „DB COOPER”, ar proveni de la o singură persoană – un veteran de război aventurier din San Diego, pe nume Robert Rackstraw. Aceste informații au fost vehiculate de agenții FBI care anchetează cazul misterios al lui DB Cooper.


Fostul soldat, care trăiește și astăzi, ar fi înscris codul misterios pentru a semnala faptul că a supraviețuit parașutării extreme din 1971, când a sărit dintr-un avion Boeing 727 deasupra sud-estului statului Washington.

Tom Colbert, anchetatorul-șef al cazului vechi de peste 40 de ani, a declarat că un specialist în decriptarea codurilor a observat înșiruirea de cifre și a găsit versiuni corespondente în unele din ziarele arhivate.

Codurile combinate se referă la trei unități militare sub acoperire conduse de Rackstraw în timpul războiului din Vietnam.

Potrivit surselor citate, Rackstraw ar fi deprins tainele criptării de bază a mesajelor, înainte de a fi dat afară din unitate, deoarece nu avea dreptul să dețină informații clasificate.

Un fost agent FBI, care a lucrat la cazul lui DB Cooper în anii 1980, a declarat că aceste coduri vor avea o importanță-cheie, dacă vor fi decriptate corespunzător.

„Cred că mesajul codat este remarcabil, dar sunt puțin sceptic”, a declarat Dorwin Schreuder, pentru SeattlePI. „Rackstraw ar putea fi DB Cooper”.

Teoria susține ceea ce a afirmat dintodeauna Colbert: hoțul „din ceruri” are pregătire militară, il cheamă Rackstraw și locuiește acum în California.

O altă echipă de investigatori a susținut că misteriosul Cooper a trăit pentru a-și povesti aventurile și FBI-ul a mușamalizat cazul său, pentru a evita o situație jenantă.

JAFUL SECOLULUI

Deturnarea a avut loc în data de 24 noiembrie 1971, când un bărbat pe nume „Dan Cooper” s-a urcat în avionul Boeing 727 de pe aeroportul din Portland. La scurt timp de la decolare, acesta a amenințat că are „o bombă” în geantă. Avionul a fost coborât la sol pe aeroportul Seattle-Tacoma, până când autoritățile au adus suma de 200.000 de dolari – echivalentul a 1,2 milioane dolari în zilele noastre – bani solicitați de Cooper, pentru a elibera pasagerii.

Acesta a ținut captivi la bord câțiva membri ai echipajului, pe care i-a obligat să decoleze și ulterior s-a parașutat în pădurile din Washington.

foto: captură Daily Mail

FBI a concluzionat că DB Cooper – al cărui nume adevărat rămâne un mister – ar fi murit în urma expunerii la vremea foarte nefavorabilă. În 2017, FBI a închis cazul DB Cooper.

Colbert crede că hoțul din avion trăiește și astăzi și a reușit să obțină de la autorități cinci scrisori, pe care se presupune că le-ar fi redactat însuși Cooper.

Patru din scrisori erau deja cunoscute opiniei publice, în timp ce a cincea ar demonstra, în viziunea lui Colbert, că FBI-ul a mușamalizat cazul DB Cooper.

Copii ale scrisorii bătute la mașină au fost transmise către The Seattle Times, The New York Times, The LA Times și The Washington Post.

Scrisoarea începe astfel: „Știam că nu o să fiu prins, nu am lăsat amprente”.

Dacă DB Cooper este viu, cum a reușit să scape de vremea geroasă și unde se ascunde acum? Colbert citează surse din FBI, care sugerează că mai mulți bărbați au fost văzuți la bordul unui avion de mic dimensiuni, în zona în care se presupune că ar fi sărit DB Cooper. Aceștia l-au recuperat pe hoț și l-au dus într-un loc sigur.

foto: captură Daily Mail

Poveste confirmă spusele unui bărbat, care în 1997 a povestit cum a auzit de la un pilot mai bătrân cum s-a desfășurat operațiunea secretă de salvare a lui DB Cooper.

Pilotul veteran ar fi fost unul dintre complicii lui DB Cooper, spune Colbert. În consecință, Cooper ar fi de fapt veteranul din Vietnam Robert W Rackstraw, care a ajuns la vârsta de 74 de ani.

Rackstraw a avut o carieră militară strălucită, fiind pilotul uneia din primele divizii de asalt aerian ale armatei americane, desfășurată în Vietnam.

Acolo a învățat Rackstraw să se parașuteze și a primit două medalii. Ulterior, acesta a fost lăsat la vatră, după ce a mințit că a renunțat la liceu și a urmat două facultăți.

foto: captură Daily Mail

Colbert consideră că antrenamentul militar l-a ajutat pe DB Cooper să ducă la bun sfârșit cel mai curajos jaf din istorie.

La un moment dat, Rackstraw a fost prins de FBI și oamenii legii l-au bănuit că ar fi Cooper. La scurt timp, lipsa dovezilor împotriva lui și descoperirea bruscă a unei sume de bani în pădurile din Washington – ascunsă acolo de un complice – au dus la eliberarea lui Rackstraw.

Acesta a făcut o înțelegere cu autoritățile și a executat un singur an de închisoare, apoi s-a mutat în Riverside, California. Acolo a urmat un curs de legislație și s-a retras pe iahtul său, botezat „Poverty sucks”.

Este Rackstraw celebrul DB Cooper, cel mai vânat hoț din istoria Americii? Avocatul bătrânului a declarat în trecut că „este cel mai stupid lucru pe care l-a auzit vreodată”.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi