Secretul din spatele unui film-cult ies la iveală după 60 de ani. Rebelul James Dean, timidul Rock Hudson și diva Liz Taylor, prinși într-un triunghi periculos. „N-o să apuc 30 de ani”

Secretul din spatele unui film-cult ies la iveală după 60 de ani. Rebelul James Dean, timidul Rock Hudson și diva Liz Taylor, prinși într-un triunghi periculos. „N-o să apuc 30 de ani
Publicat: 26/04/2018, 14:35

George Stevens a fost desemnat să regizeze drama unei familii invidioase și conflictuale de la o fermă texană, cu Rock Hudson în rolul bogătașului Bick Benedick, Elizabeth Taylor în rolul miresei lui și legendarul James Dean, în rolul fermierului devenit petrolist Jett Rink.

Taylor, care tocmai se despărțise de Michael Wilding, își petrecea nopțile la bar, luptând cu plictiseala alături de Rock Hudson. Uneori, stăteau așa până la 4 dimineața, plătind „prețul” a doua zi, scrie Daily Mail. Ulterior, Taylor a recunoscut că s-ar fi culcat cu Hudson, dacă nu ar fi fost homosexual. Hudson a fost mereu aproape de Elizabeth, spunându-i „Bessie” și „mama tuturor”, în timp ce vedeta era șicanată de James Dean, proaspăt ieșit din „conflictul” numit „Rebel fără cauză”. „Statutul acestor vedete în prezent este diferit. Rock Hudson a dispărut subit, Elizabeth Taylor a rămas cumva în atenția noastră, fiind mai puternică, dar singurul actor a cărui imagine a rămas intactă este James Dean”, scrie Don Graham, autorul cărții „Giant: Elizabeth Taylor, Rock Hudson, James Dean, Edna Ferber, and the Making of a Legendary American Film”.

„Dean a încercat cu toată energia lui să saboteze filmul, să se lupte cu Stevens și să se situeze în fața celorlalte două staruri din „Giant”. În această eroziune, de-a lungul anilor, James Dean a ajuns să „dețină” filmul „Giant”.

Dean se purta ca și cum totul i se cuvenea. Rock s-a plâns de comportamentul lui, pentru că Dean dorea să fie în centrul fiecărei scene și l-a numit pe tânăr „o zână”.

Rebelul ar fi făcut orice ca să șocheze și avea prostul obicei de a urina în fața tuturor. Tânărul actor încerca să mascheze zvonul privind înclinația sa gay. Rivalitatea dintre Dean și Rock pentru Elizabeth a devenit o luptă crâncenă. Liz îi iubea pe amândoi și a ascultat poveștile copilăriei lor.

Când Warner Brothers a anunțat că va produce „Giant”, bazat pe romanul lui Edna Ferber, fiecare star uriaș sau mediocru de la Hollywood a dorit să joace în film.

Rock Hudson, un „cal negru”, patologic timid, a fost ales să îl joace pe mogulul petrolist texan. La vârsta de 9 ani, acesta își descoperise înclinația gay. Peste ani, Hudson a dorit să ascundă acest secret, deoarece, în anii 1950, „homosexualitatea era la fel de rea ca și comunismul”.

La rândul ei, Elizabeth Taylor dorea să se afirme, dar „avea obiceiul de a socializa cu bărbați precum Hudson și Dean”, scrie autorul cărții despre cele trei staruri de la Hollywood.

Taylor și regizorul Stevens s-au certat deseori pe platoul de filmare, mai ales când acesta a dorit să o îmbrace în ceea ce ea a considerat „vestimentația unei lesbiene”.

James Dean le-a stricat armonia

Armonia dintre Rock și Liz a fost întreruptă brusc de vedeta în devenire Dean, care a jucat rolul lui Jett Rink, un cowboy care devine bogat în domeniul petrolului.

Alți candidați au fost Marlon Brando, Frank Sinatra, Robert Mitchum și Richard Burton, dar Stevens a mizat pe un actor „tânăr mercurial”, rebel, fost delincvent juvenil.

Dean a fost crescut de mama lui în Indiana, dar, după moartea femeii, pe când el avea 19 ani, s-a simțit complet abandonat. În condițiile în care nu era apropiat nici de tatăl lui, James a fost urcat într-un tren, care transporta sicriul mamei sale, din California în Indiana. Când trenul s-a oprit, Dean a sărit și apoi s-a urcat la loc, pentru a vedea dacă „sicriul mamei lui este tot acolo”.

Pierderea mamei l-a marcat pentru totdeauna. În Indiana, James Dean a fost influențat de un pastor de la Wesleyan Church, reverendul James DeWeerd, care îi încuraja pe băieți să înoate goi într-o piscină YMCA. Aici, Dean a fost inițiat în coride de tauri și curse de mașini.

Prietenul apropiat al lui Dean, Joe Hyams, susține că DeWeerd și Dean au avut o „relație gay, care a durat ani de zile”.

Prins în capcana rolurilor mediocre, Dean a acceptat diverse joburi, până când a atras atenția producătorului de radio Rogers Bracket, care era gay.

Dean era frustrat de atitudinea bărbaților mai bătrâni, care țineau la el și a considerat că Bracket este cheia spre succes – obținând rolurile care i-au adus celebritatea.

Dean a mărturisit că este scârbit de Rock Hudson, care ar fi încercat să-l seducă, chiar în prima zi de filmare. Pe de altă parte, tânărul venera filmele precum „Un tramvai numit dorință” și „Un loc sub soare”.

Întrebat de sexualitatea sa, Dean a răspuns: „Pai, n-o să stau toată viața cu o mână legată la spate”. A vrut atenție și a făcut totul pentru ea.

Într-o zi, pe când alerga cu motocicleta, Dean i-a zis fotografului Roy Shatt: „N-o să trăiesc până la 30 de ani”. Warner Brothers au mizat pe o poveste de amor între actrița Pier Angeli și Dean, năruită de mama ei – până când povestea a fost schimbată de Rogers Brackett, într-o narațiune gay.

Dean a fost atât de emoționat înaintea primei și singurei lui scene alături de Taylor, încât nu și-a putut stăpâni emoțiile. Actorul a urinat în public, pentru a se „motiva”. Cât despre Dennis Hopper, colegul de platou al lui Dean, care juca rolul fiului lui Hudson, Stevens a declarat: „Dean a venit în Texas pentru a deveni texan, în acest film și Hopper a venit pentru a fi James Dean, pentru tot restul vieții”.

„Rock a vrut să-l necăjească și, când s-a opus, i-a cerut să plece”, a spus Stevens. Pe de altă parte, Dean nu se abținea de la nicio glumă proastă și într-o zi l-a sărutat pe Hudson.

După filmări, Jimmy și-a cumpărat un Porsche Spyder 500. Warner Brothers l-a cooptat pentru alte 9 filme, pentru milioane de dolari. Jimmy a oprit pentru a-și lua „la revedere” de la Stevens, dorind să testeze mașina. A fost ultima oară când s-au văzut.

Pe drum, Porsche-ul Spyder condus de James Dean a intrat în coliziune cu un sedan Ford, la volanul căruia se afla un student. Fordul a virat stânga în fața Spyder-ului și, ulterior, șoferul Donald Turnupseed a declarat că nici măcar nu a văzut bolidul lui Dean, care venea cu viteză. Dean a încercat să frâneze, dar a fost ucis pe loc. Mai mult, actorul rebel nu purta centura de siguranță.

„Aș fi vrut să-l văd demult mort”

Anunțul morții lui Dean a băgat-o pe Elizabeth în spital, în timp ce Rock a vărsat multe lacrimi. „Aș fi vrut să-l văd mort încă de când a venit în Texas”, a declarat Rock pentru Phyllis Gates.

„Viața mea a fost marcată de confuzie și dezorientare timp de mulți ani, după moartea lui”, a declarat Dennis Hopper. Actorul, la rândul său un rebel, a apelat la alcool și droguri, obiceiuri care erau să-i distrugă viața.

Cultul lui James Dean a „explodat” după premiera filmului „Rebel fără cauză”, în octombrie 1955, la 26 de zile de la moartea actorului. Fanii nu au crezut că a murit și au scris 7.000 de scrisori, în fiecare lună, care au ajuns la studio.

„Nu era mereu o plăcere să lucrezi cu el, dar găsește-mi tu actori care nu sunt dificili”, a povestit Stevens. „Pariezi pe tineri și speri ca jocul lor să explodeze. Am pariat pe Dean și am câștigat”.

Stevens a câștigat un Oscar pentru cel mai bun regizor, în timp ce Hudson și Dean au fost nominalizați la categoria actorilor.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Imagini fără precedent din Grecia cu norul saharian! Autoritățile elene au emis alertă de pericol...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?