SERGIU CELIBIDACHE – 100 de ani de la nașterea celebrului dirijor, surpriza Google

Redactor:
Ștefan Horobeț
SERGIU CELIBIDACHE, cunoscutul dirijor și compozitor român, este astăzi omagiat de GOOGLE, printr-un logo special. Google le amintește utilizatorilor că se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui SERGIU CELIBIDACHE.

SERGIU CELIBIDACHE, cunoscutul dirijor și compozitor român, este astăzi omagiat de GOOGLE, printr-un logo special. Google le amintește utilizatorilor că se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui SERGIU CELIBIDACHE. S-a născut la Roman, în județul Neamț, pe 28 iunie 1912 și s-a stins în Franța, în 1996.

Cariera lui SERGIU CELIBIDACHE este strâns legată de Germania, locul unde și-a perfecționat studiile și unde a cunoscut cele mai mari succese ca dirijor și api compozitor. A condus Orchestra Filarmonică din Berlin și Orchestra Radio din Stuttgard. Pentru o vreme, a condus Orchestra Națională din Paris și Orchestra Simfonică Radio din Stockholm. În 1979 primește funcția de director muzical general al orașului München și de dirijor permanent al orchestrei filarmonice din acest oraș. Sub conducerea sa, Filarmonica din München devine una din cele mai bune orchestre simfonice din lume.

Sergiu Celibidache

Un fapt mai puțin cunoscut este faptul că înregistrările pe discuri cu concertele conduse de Sergiu Celibidache sunt foarte rare, dirijorul refuzând constant astfel de înregistrări. Considera discurile drept niște „clătite cântătoare”. Maniera sa dirijorală originală putea fi „savurată” doar în sala de concerte, de aceea Celibidache socotea că a asista la un concert însemna să iei parte la momentul în care „ia naștere muzica”. Timp de 40 de ani nu au existat înregistrări din concertele lui SERGIU CELIBIDACHE. După moartea sa, pe piață au apărut mai multe CD-uri și înregistrări video, pe care Celibidache le-a permis în timpul vieții.

ACULTĂ AICI O ÎNREGISTRARE CU SERGIU CELIBIDACHE

 

Inchide