Sfaturile nutriționistului: ce pui pe masa de Revelion ca să nu îți fie rău

Sfaturile nutriționistului: ce pui pe masa de Revelion ca să nu îți fie rău
Publicat: 31/12/2016, 17:34
Actualizat: 03/10/2018, 02:33

„De sărbători sau în noaptea dintre ani, mâncăm prea mult, aproape fără discernământ, fără să ne gândim la consecințe, fără să luăm în considerare că mai e și mâine o zi și că nu trebuie să terminăm chiar toată mâncarea într-o zi. Mi-e teamă că ne lăsăm prea ușor păcăliți de reclamele în care suntem invitați să sărbătorim prin mâncare, de promoțiile 2:1 la alimente, de ambalajele strălucitoare, care promit răsfățuri culinare, fără să ne amintim cu adevărat de spiritul Crăcinului. Aceasta este perioada în care trebuie să te bucuri de cei dragi să dăruiești, nu atât mancare și mese îmbelșugate, ori cadouri scumpe, cât mai degrabă timp petrecut împreună, bucurie și afecțiune celor din jur.

Și să nu uitam de mișcare, de plimbări, de joaca de afară, în orice context și moment, mai ales că este vacanță și putem găsi timp pentru asta. Scuza noastră în general, în timpul anului, este că nu avem timp să facem mișcare din cauza jobului””, subliniază medicul Laura Ene, de la spitalul Monza, pentru Gândul.

„Ca să facem față excesului de calorii, primul sfat ar fi moderația. La fel ca în celelalte zile ale anului, trebuie să conștientizăm că nu tot ceea ce este gustos este și sănătos. Știm că nu se combină orice cu orice, mai ales proteine cu carbohidrați. Știm că alimentele vegetale crude ajută tranzitul intestinal și procesele de detoxifiere. Știm că hidratarea este și ea importantă. Așadar, câteva dintre aceste principii pot fi aplicate și în această perioadă: porțiile pot fi mici, combinațiile corecte, legumele pot înlocui cu succes ingredientele „grele” din preparatele clasice (există „sarmaluțe vegetale” care pot fi chiar mai gustoase) De asemenea, nu trebuie uitat că procesul de digestie începe în cavitatea bucală. De aceea masticația este foarte importantă, altfel spus „să nu mâncăm pe nemestecate”, adaugăCiprian Ene, medic coordonator al centrului Quantum Therapy.

1. La micul-dejun, alături de cafea sau de o cană de lapte, recomand o felie de cozonac sau o bucată de plăcintă cu mere sau cu dovleac, ori prăjitura preferată.

2. La gustarea de dimineață este potrivit să mâncați câte o porție din fiecare aperitiv pe care l-ați făcut, de preferat, acasă, ori l-ați luat din gospodăria unei persoane de încredere – o lingură de salată boeuf, un pod de palmă de piftie (răcitură) din carne macră și câte o felie de tobă, lebăr, caltaboș etc, de preferat cu legume proaspete pentru a împiedica absorbția grăsimilor, nu cu pâine.

3. La prânz se potrivesc sarmalele din carne macră (de preferat amestec de pulpă de porc slabă cu piept de curcan sau doar din curcan, pentru cei care au probleme cu colesterolul), cu varză multă și eventual mamaliguță. Pentru masa de seara, păstrați friptura la grătar cu o salată generoasă de legume.

„Unii consideră că șoriciul ar fi țesutul animal care merită cel mai mult a fi mâncat, mult superior în fața cărnii, care ar putea conține factori de creștere sau inflamatori. Proteina conținută de șorici nu are același profil de aminoacizi cu proteina musculară, dar asta nu înseamnă că este o proteină de slabă calitate. Pentru a digera acest țesut conjunctiv, este nevoie de un aparat digestiv bun și de o dantură puternică , aciditate suficientă în stomac și enzime proteolitice produse de pancreas. La o persoană sanatoasă ar putea deci aduce beneficii, pentru că mulți consideră că reprezintă o bună sursa de colagen (personal consider că există alte surse mult mai ușor asimilabile). Aar trebui consumat în cantități mici de persoanele cu tulburări digestive, asociat eventual cu un supliment enzimatic natural”, adaugă medicul Ciprian Ene.

Periculoase în această perioadă sunt:

1. Grăsimile și carnea în exces, maioneza, rântașurile și prăjelile, mai ales pentru cei cu afecțiuni cardiovasculare (dislipidemie, infarct în antecedente, boală de inimă), pentru cei cu gută sau cu acidul uric crescut în sange, ori pentru cei cu probleme pancreatice sau biliare (pancreatită sau colecistită cronică, litiaza biliară).

2. Dulciurile și sucurile de orice fel, mai ales pentru pacienții cu diabet sau pre-diabet;

3. Murăturile pentru cei cu hipertensiune arterială;

4. Alcoolul în general, dar în special pentru cei cu ficat gras, trigliceride crescute sau pancreatită;

Există trei reguli esențiale care merită respectate de sărbători și, în general, de fiecare dată când există mese îmbelșugate la care paticipăm, pentru ca bucuria lor să nu fie umbrită de kilogramele în plus sau de problemele de sănătate de a doua zi.

1. Nu plecați niciodată flămânzi la mesele care promit a fi îmbelșugate.Nu stați nemâncați în așteptarea unei mese de sărbătoare, pentru că veți fi tentați, de foame și poftă deopotrivă, să mâncați mult mai mult decât aveți nevoie. Este important să respectați mesele principale ale zilei și intervalele orare potrivite pentru asta, adică micul dejun până la 10.00, prânzul pâna la ora 15.00, iar cina să nu fie mai târziu de 20.00.

2. Nu ciuguliți mâncarea direct de pe masă, mai ales din aperitive, pentru că veți pierde la un moment dat controlul porțiilor și al cantității. Recomandarea mea este să mâncați din toate, dar câte puțin, mai exact să vă puneți în farfurie câte o porție din fiecare aperitiv în parte, le gustați și le savurați pe îndelete. Dacă este cazul, vă mai puneți o porție din ceea ce v-a plăcut cel mai mult.

3. Mâncați doar ce este cu adevărat tradițional și de sărbătoare. Stați departe în această perioadă de dulciuri cumpărate din comerț, ciocolată, înghețată, snacks-uri, alune, pâine, branză, cartofi, paste, pizza, etc pe care le puteți mânca în tot restul anului și bucurați-vă mai degraba de cozonac sau de prăjituri făcute în casă și de toate celelalte produse tradiționale””, concluzionează dr. Laura Ene.

„Bucătaria tradițională aduce multe elemente „gustoase”, dacă ne amintim de merele coapte cu scorțișoară sau de pâinea la cuptor de pe vremea bunicilor, dar cu toții am simțit la un moment dat ce înseamnă mâncărurile „grele”. În general, nu ținem cont de combinații, nu dăm importanța cuvenită condimentelor (sunt studii care arată că unele afecțiuni sunt invers corelate cu consumul de plante aromatice), iar în ultima perioadă globalizarea aduce și la noi stilul fast-food. Nu în ultimul rând, suntem „pofticiosi” și simțul măsurii ne lipsește. Atmosfera de sărbătoare este importantă, dar contează și să facem pauză între felurile de mâncare”, subliniază medicul Ciprian Ene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”