• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

SOMAȚIE pentru Pepsi: Schimbați URGENT rețeta! Care este ingredientul problemă și cât de periculos e

SOMAȚIE pentru Pepsi: Schimbați URGENT rețeta! Care este ingredientul problemă și cât de periculos e
Asociațiile britanice pentru siguranța alimentară sunt într-un nou război cu gigantul Pepsi, după ce compania a anunțat că nu va elimina din rețeta sa o substanță asociată riscului de cancer pulmonar, informează Daily Mail.

Asociațiile britanice pentru siguranța alimentară sunt într-un nou război cu gigantul Pepsi, după ce compania a anunțat că nu va elimina din rețeta sa o substanță asociată riscului de cancer pulmonar, informează Daily Mail.

Conflictul este cu atât mai mare, cu cât Pepsi, la fel ca și rivalul Coca-Cola, a modificat compoziția băuturii răcoritoare pentru consumatorii americani și a redus nivelul substanței controversate, 4-metylimidazolul (4-MI).

Reprezentanții asociațiilor pentru sănătate publică sunt de părere că Pepsi practică un standard dublu, aplicând un set de reguli pentru cumpărătorii americani și un altul pentru cei din Marea Britanie. Ei mai consideră că, întrucât 4-MI s-a dovedit a fi riscant pentru sănătate, producătorii celebrei băuturi răcoritoare ar trebui să îl elimine din rețetă la nivel mondial.

Pe de altă parte, reprezentanții companiei, dar și ai Asociației Britanice a Băuturilor Răcoritoare sunt de părere că ingredientul nu afectează sănătatea consumatorilor, iar schimbarea rețetei inițiale nu își are rostul.

Săptămâna aceasta, Coca-Cola a promis, fără a oferi un termen limită, că va schimba rețeta produselor sale din toată lumea, inclusiv în Marea Britanie, pentru a reduce nivelul de colorant 4-MI.
 
4-metylimidazolul este o substanță obținută din reacția zahărului cu amoniacul și cu sulfiții (caramel artificial), care este folosită, printre altele, pe post de colorant al băuturilor carbogazoase. Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului a arătat că, alături de 2-MI, 4-MI este cancerigen, expunerea pe termen lung crescând riscul de cancer la plămâni, ficat și tiroidă, precum și riscul de leucemie. De asemenea, studiile făcute de Universitatea din California au arătat că, în cinci branduri de cola, cele două substanțe se găsesc în cantități considerabile. (Irina Borș)

 

Inchide