SOS Infertilitatea: Propunem modificarea Legii adopției; doar 743 de sentințe de încuviințare în 2013

SOS Infertilitatea: Propunem modificarea Legii adopției; doar 743 de sentințe de încuviințare în 2013
Publicat: 02/06/2014, 09:44
Actualizat: 02/06/2014, 14:22

Asociația „SOS Infertilitatea” prezintă, cu ocazia Zilei Naționale pentru Adopție (2 iunie), punctul său de vedere privind drepturile și sănătatea copiilor aflați în sistemul de protecție specială din România, precum și o propuneri pentru remedierea situației actuale grave în care se regăsesc copiii din acest segment.

SOS Infertilitatea arată mai întâi că, potrivit datelor statistice publicate la începutul anului, în jur de 60.400 de copii beneficiază, în prezent, de măsuri de protecție specială. Dintre aceștia, circa 46.900 au un plan individualizat de protecție având ca finalitate reintegrarea în familia naturală și numai 3.700 beneficiază de planuri având ca finalitate adopția. Pentru alți circa 4.700, se ajunge la revizuirea planului individualizat de protecție tardiv, în situația în care, pentru majoritatea, singura soluție sustenabilă rămâne direct integrarea socio-profesională.

Din cei peste 60.000 de copii aflați în sistemul de protecție specială, în prezent mai puțin de 3.300 au deschisă procedura de adopție. În termeni reali, arată asociația, această situație se traduce prin faptul că mai puțin de 5,5% din acești copii beneficiază de șansa de a se dezvolta în cadrul stabil al unei familii iubitoare, restul de 94,5% continuând să trăiască într-un sistem alimentat de bugetul public al României, la limita subzistenței, acumulând în fiecare zi noi probleme de sănătate și decalaje de dezvoltare severe, iremediabile, fiind lipsiți de confortul și echilibrul unei vieți normale, de care s-ar fi bucurat dacă s-ar fi aflat în grija unor părinți responsabili. „Dintre acești copii, circa 4.000 au vârste de până la doi ani (segmentul vizat cu preponderență de către adoptatori), însă dintre aceștia mai puțin de 800 sunt adoptabili, ceea ce arată ineficiența funcționării sistemului de adopții, principala responsabilă pentru situația dramatică în care se regăsește majoritatea copiilor care beneficiază de măsuri de protecție specială. Din acest motiv, cei mai mulți devin în scurt timp greu adoptabili, fiind lipsiți pentru totdeauna de șansa vieții într-o familie”, precizează SOS Infertilitatea.

În ciuda numărului uriaș de beneficiari ai sistemului, în 2013 au fost pronunțate doar 743 de sentințe de încuviințare a adopției, în condițiile în care, în cursul aceluiași an, au fost eliberate 1.630 de atestate de persoană/familie aptă să adopte, subliniază reprezentanții asociației.

Mai mult, dintre persoanele/familiile atestate, doar 460 au ajuns într-o procedură de potrivire practică. Pentru restul, atestatul de adopție a rămas un document inutil, un simplu generator de inconveniente birocratice, mai arată SOS Infertilitatea.

În completarea „peisajului sumbru construit de cifrele de mai sus”, în fiecare an, peste 1.000 de copii sunt abandonați în maternități și în secții de spital, mai avertizează sursa citată.

În acest context, SOS Infertilitatea propune, în primul rând, modificarea fundamentală a Legii 273 din 21 iunie 2004 privind procedura adopției, prin renunțarea la prevederea conform căreia este necesar consimțământul rudelor copilului până la gradul al patrulea pentru deschiderea procedurii de adopție internă și înlocuirea acesteia cu necesitatea consultării familiei (incluzând cel mult părinții firești și rudele până la gradul al doilea) în cazul unor termene rezonabile, cu respectarea strictă a acestora în aplicarea legii.

Reprezentanții asociației propun, de asemenea, facilitarea și încurajarea adopțiilor, în toate situațiile recomandate de cadrul legal.

O altă propunere vizează implementarea tuturor măsurilor necesare pentru aplicarea efectivă și eficientă a prevederilor legislative în vigoare și sancționarea celor care ignoră sau nu aplică, în mod deliberat, aceste prevederi. „Raportul Oficiului Român pentru Adopții aferent anului 2013 arată că nerespectarea legii a fost mai degrabă regula, nu excepția, ceea ce indică o situație concretă gravă la nivelul întregului sistem”, spun cei de la SOS Infertilitatea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor