Statuia gigant a lui Mao a fost demolată

Redactor:
Clarice Dinu
Statuia gigant a lui Mao a fost demolată
Uriașa statuie pictată cu aur a "părintelui fondator" al Chinei comuniste, Mao Zedong a fost brusc demolată,la câteva zile după ce imaginile cu acesta au devenit virale pe Internet. Presa chineză susține că imensa statuie ar fi fost demolată deoarece nu exista aprobarea de construcție din partea guvernului local.

Imaginiile cu statuia unui Mao, înaltă de 37 de metri, așezat falnic peste câmpurile goale din provincia Henan a fost pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume în această săptămână.

Statuia, în valoare de 460 de mii de dolari, adică 3 milioane de yuani, a fost demolată susține un site afiliat cotidianului oficial al Partidului Comunist  Chinez, „Ziarul Poporului”. Acesta citează oficialii locali din Henan și precizează că motivele demolarii sunt „neclare”. La rândul său, presa locala citată de mass-media oficială chineză susține că statuia celui care a condus China cu o mână  de fier timp de aproape trei decenii până la moartea sa în 1976 „nu a fost înregistrată sau autorizată” de către administrația locală. Construcția a fost finanțată de mai un om de afaceri local și de câțiva săteni. Înălțarea ei a durat nouă luni și a fost finalizată în decembrie. 

În ciuda faptului că este responsabil de milioane de morți, Mao este încă  venerat în China pentru ideile sale politice, iar conducerea comunistă controlează strict discuțiile publice legate de istoria și viața lui Mao și caută să folosească moștenirea sa pentru a-și consolida iamaginea publică.

Uriașa statuie aurită a fost subiectul a numeroase discuții ale utilizatorilor de Internet din China. Unii au criticat monumentul deoarece au considerat că ridicarea sa în provincia Henan ar fi nepotrivită pentru că aici politica agricolă a lui Mao a produs „marea foamete”, în anii ’50, în urma căreia ar fi murit peste 40 de milioane de oameni. Alții contestatari ai ridicării gigantei statui au afirmat că aceasta pur și simplu nu seamănă cu „Marele Cârmaci”.

 

Inchide