Steagul prințesei SISSI, expus la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, la 120 de ani de la moartea ei. Cum a fost ASASINATĂ, care au fost ultimele ei cuvinte și de ce comportamentul Prințesei Sissi a stârnit criticile curtenilor

Steagul prințesei SISSI, expus la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, la 120 de ani de la moartea ei. Cum a fost ASASINATĂ, care au fost ultimele ei cuvinte și de ce comportamentul Prințesei Sissi a stârnit criticile curtenilor

Potrivit unui comunicat al MNIT transmis, luni, steagul prințesei Sissi a fost prezentat cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la moartea acesteia.

„Luni, 10 septembrie 2018, se împlinesc 120 de ani de la moartea Elisabetei de Wittelsbach (1837-1898), numită și prințesa Sissi, împărăteasă a Austriei (soția împăratului Franz Joseph I) și regină a Ungariei, în urma asasinării ei de către un anarhist italian, la Geneva. Cu această ocazie, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei prezintă în această lună (începând de miercuri, 12 septembrie) o piesămuzeală de excepție, de mare valoare artistică și istorică, Steagul Elisabeta, confecționat la comanda Societății Carpatine Ardelene din Cluj, în anul 1900”, se subliniază în comunicatul MNIT.

La Cluj-Napoca, în amintirea prințesei Sissi a fost ridicată o statuie, s-a construit un pod peste Someș și un spațiu de agrement și promenadă, au fost amplasate plăci comemorative, s-au plantat arbori.

Prințesa Sissi nu a agreat niciodată rigiditatea și restricțiile etichetei de la curte. Ea a fost o iubitoare de echitație, de vânătoare și de natură. Când prințesa de Bavaria avea numai 16 ani, prințul Franz Joseph, care urma să devină împăratul Austriei, s-a îndrăgostit de ea, deși trebuia să se căsătorească cu sora acesteia, prințesa Helena.Întâlnind-o însă pe Elisabeta și cucerit de naturalețea și nonconformismului ei, Franz Joseph a ales-o pe aceasta să-i fie soție. Astfel, prințesa Elisabeta a devenit împărăteasa Austriei în 1854.

Imagini din palatul prințesei Sissi:

Frumoasa Sissi nu a reușit să se adapteze restricțiilor de la curtea imperială. Refuza eticheta, protocoalele, aducea în saloanele palatului copii pe care îi găsea pe stradă și îi invita la o gustare, își petrecea timpul cu vagabonzi, coafeze, profesori de gimnastică, medici străini, dar și cu animale precumcâini, vaci, cai de circ, papagali.

Fotografii ale prințesei Sissi:

Sissi, împărăteasa scandaloasă, care nu a vrut să se supună regulilor rangului ei, a mai avut și o prietenie considerată pe vremea aceea ciudată cu vărul său, Ludovic al II-lea de Bavaria, regele nebun și homosexual care a fost atras de farmecul verișoarei sale.

În 1860, Sissi, care se simțea sufocată de criticile soacrei sale, a decis să părăsească Viena și să plece într-o călătorie, în ciuda încercărilor lui Franz de a o convinge să rămână alături de el.Sofia, mama împăratului, a răspândit atunci zvonuri despre nora sa, potrivit cărora Sissi era infidelă și nebună. Prințesa Sissi s-a întors înViena în momentul în care Austria a intrat în război cu Prusia. Atunci Sissi și-a jucat rolul de împărăteasă, ajutându-ipe răniți, pe copii și pe bătrâni, în război.În 1867, cu ajutorul Prusiei, dar și grație abilităților politice ale lui Sissi, s-a creat Austro-Ungaria. Pe 8 iunie, Franz Iosef și Elisabeta au fost încoronați la Budapesta.

La 10 septembrie 1898, la Geneva, în Elveția, Sissi, în vârstă de 61 de ani, a fost înjunghiată. Asasinul ei, Luigi Lucheni, i-a străpuns inima cu un cuțit. Pentru că după incident a reușit să se deplaseze, împărăteasa n-a realizat că rana era mortală, iar ultimele ei cuvinte au fost: „Ce mi s-a întâmplat?” Deși și-a dorit mereu să moară pe mare și marea să fie locul ei de odihnă, Sissi a fost înmormântată în cavoul imperial din centrul Vienei, oraș pe care nu l-a considerat niciodată acasă.

Documentar despre asasinarea prințesei Sissi:

Foto: captură Youtube

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA