Steve Buscemi, eroul „necunoscut” de la 11 septembrie 2001. Celebrul actor a căutat SUPRAVIEȚUITORI printre ruinele turnurilor World Trade Center

Steve Buscemi, eroul „necunoscut” de la 11 septembrie 2001. Celebrul actor a căutat SUPRAVIEȚUITORI printre ruinele turnurilor World Trade Center
Publicat: 11/09/2023, 17:17

Înainte să fie actor, Steve Buscemi a fost pompier în New York. După atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, starul a revenit la vechea meserie, în calitate de voluntar, pentru a ajuta la salvarea de vieți omenești.

În data de 11 septembrie 2001, ziua care a îndoliat America, Steve Buscemi, cunoscut pentru rolurile memorabile din „The Sopranos” și „The Big Lebowski” – a revenit la vechiul post din cadrul brigăzii de pompieri din New York.

Steve Buscemi a efectuat ture de 12 ore, timp de mai multe zile, alături de alți pompieri, căutând supraviețuitori printre ruinele turnurilor gemene WTC.

Buscemi, care are acum 65 de ani, a promovat testul pentru Departamentul de Pompieri al New York City (FDNY) pe când avea 18 ani și a lucrat ca pompier FDNY în Manhattan în anii 1980.

Ulterior, Buscemi a părăsit această profesie, devenind unul dintre cei mai versatili actori de la Hollywood. A susținut însă mereu cauzele pompierilor din New York.

Starul a găzduit și documentarul HBO „A Good Job: Stories of the FDNY”.

Steve Buscemi: „Am revenit cu greu la viața normală”

La acea vreme, Buscemi a vorbit despre eforturile de a găsi supraviețuitori după 9/11: „A fost o onoare să fac asta. A fost minunat să fac parte din nou din brigada de pompieri. Am lucrat cu ei umăr la umăr. Nu am simțit oboseala, a fost un privilegiu”.

Buscemi nu vorbește des despre voluntariatul după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, dar a reflectat asupra acestei experiențe într-un interviu al podcast-ului WTF, găzduit de controversatul Marc Maron.

„Am fost deprimat, am avut anxietate, nu puteam să iau nicio decizie simplă”, a povestit Buscemi, despre momentul în care a aflat despre atacurile teroriste de la 11 septembrie. Acesta a sunat la brigada de pompieri, nu a primit niciun răspuns, apoi a mers personal acolo, unde și-a regăsit câțiva dintre vechii colegi.

„I-am întrebat dacă mă pot alătura lor. Erau destul de rezervați, dar am lucrat cot la cot cu ei în acea zi”, a declarat Buscemi.

Buscemi a mărturisit, în același podcast, că, deși nu a avut probleme de sănătate după zilele de voluntariat în ruinele turnurilor gemene, a suferit însă de sindromul post-traumatic (PTSD).

„Am fost acolo doar cinci zile, dar când am renunțat să mai merg… mi-a fost foarte greu să revin la viața normală”, a povestit Buscemi.

Starul din „Fargo” a mai spus că este marcat de aniversările atacurilor teroriste de la 11 septembrie.

„Există momente în care vorbesc despre 9/11 și retrăiesc acele zile”, a spus Buscemi. „Mă sufoc, realizez că acum sunt parte din mine”.

„Steve este un erou”

În 2013, pagina de Facebook Brotherhood of Fire le-a reamintit oamenilor de actul de curaj al lui Buscemi: „Îl recunoașteți pe acest om? Știți cum îl cheamă? Mulți spun că este Steve Buscemi. Ceea ce puțini știu este că Steve este un erou.

În 1976, Steve Buscemi a promovat testul FDNY (avea 18 ani la acea vreme). În 1980 a devenit pompieri. Timp de 4 ani, Buscemi a lucrat la brigada Engine Co. 55 din Little Italy, Manhattan. Ulterior, a devenit un actor, scriitor și regizor de succes.

După 11/9/2001… Fratele Buscemi a revenit la FDNY Engine 55. În data de 12 septembrie 2001 a ajuns acolo și – timp de câteva zile – a lucrat ture de 12 ore, alături de alți pompieri, pentru a găsi supraviețuitori în ruinele World Trade Center.

Există puține fotografii cu el de atunci și niciun interviu, deoarece a refuzat să le acorde, pe această temă. Nu a vrut publicitate.”

Buscemi este un susținător al drepturilor pompierilor, după cum a declarat cândva la CBS News: „Pompierii îi ajută cu succes pe alții, se ajută între ei. Dar, de multe ori, nu sunt ajutați ei înșiși, de autorități. Prima lor reacție ar fi: „Oh, celălalt om are o problemă mai mare decât a mea, știi?”.

343 de pompieri și paramedici au murit în timpul atacurilor din 2001, în timp ce 341 de pompieri, paramedici și alți angajați civili au murit de boli asociate tragediei de la 11 septembrie, în anii ce au urmat.

Buscemi se află încă în BAFF(Board of Advisors for Friends of Firefighters), o organizație dedicată pompierilor din New York și rudelor lor, unde activează alături de alți actori, precum Kevin Smith și Gary Sinise, scrie independent.co.uk

Sursa foto: Capturi YouTube / Pixabay

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar