• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Stilul de viața al tatălui se reflectată în defectele de la naștere ale copilului

Stilul de viața al tatălui se reflectată în defectele de la naștere ale copilului
Cercetătorii de la Georgetown University Medical Center au realizat un studiu, publicat în American Journal of Stem Cells, care arată că există o legătură între defectele din naștere și vârsta tatălui, consumul de alcool și factorii de mediu, potrivit CSID.

Aceștia afirmă că defectele la naștere sunt rezultatul unor alterații epigenetice care au potențialul de a afecta multiple generații.

Studiul publicat în American Journal of Stem Cells sugerează că ambii părinți contribuie la starea de sănătate a copilului, o concluzie pe care știința abia acum începe să o demonstreze.

„Știm că mediul psihologic, hormonal și nutrițional pe care îl oferă mama alterează structura organelor și genele copilului, dar studiile noastre arată că același lucru este valabil și în cazul taților – stilul de viață sau vârsta se reflectă în moleculele care controlează funcțiile genelor. În acest mod, tatăl afectează nu doar propriul copil, dar și generațiile viitoare”, a explicat Joanna Kitlinska, profesor asociat în biochimie și biologie moleculară la Universitatea din Georgetown.

„De exemplu, un nou născut poate fi diagnosticat cu sindromul alcoolismului fetal chiar dacă mama nu a consumat nicioadată alcool. Aproape 75% dintre copiii care suferă de acest sindrom au tații alcoolici, fapt ce sugerează că astfel de probleme afectează și copilul”, explică Kitlinska.

Studiul a pornit multiple cercetări care au analizat legătura dintre tați și materialul epigenetic ereditar.

Conform CSID, în urma acestei analize s-a aratătat că:

Vârsta înaintată a tatălui este corelată cu procente mai mari de schizofrenie, autism și defecte la naștere;

O dietă sănătoasă a tatălui în perioada de adolescență a fost asociată cu riscuri mai mici de boli cardiovasculare atât la copii, cât și la nepoți;

Obezitatea tatălui este asociată cu diabet și obezitate și în cazul copiilor;

Perioadele de stres psihologic intens sunt corelate cu posibile defecte la naștere la copil;
Consumul de alcool conduce la o greutate mai mică la naștere și probleme ale funcție cognitive.

Inchide