Strania poveste a lui „Harold”, cel mai celebru bătrân de pe internet. Nașterea unui meme: „Unele glume sunt prea dure, dar m-am împăcat cu ideea”

Publicat: 16/03/2018, 18:12

Faima internetului l-a lovit pe maghiarul Arato, în vârstă de 72 de ani, în 2010, scrie dailydot.com. Arato a lucrat ca tehnician de lumini în Budapesta și obișnuia să își publice fotografiile selfie pe un site ungar de imagini. Aspectul lui de domn bătrân a atras atenția unui fotograf, care i-a vândut fotografiile către site-ul de foto stock Dreamstime. A vrut Arato să devină model? Desigur. De ce nu? N-ar fi crezut că va ajunge însă un fel de meme online, un simbol al fotografiilor de duzină.

Arato a apărut în numeroase fotografii stock, în care ba juca șah, ba cocheta cu golful sau scria la un laptop. Sau făcea pe doctorul. Cea mai celebră imagine cu el este însă una în care are un zâmbet forțat, în timp ce se uită la obiectivul foto. Imaginea a fost botezată „Hide the Pain Harold”, în 2011, când forumiștii dezvoltatorului britanic de jocuri video Facepunch Studios au descoperit fotografiile pensionarului. Astfel, falsificarea imaginilor cu Arvato a devenit un adevărat „sport internațional”.

„Harold” a devenit cunoscut, cum altfel, decât pe celebrul 4chan. În 2014, un utilizator 4chan a narat povestea lui Ascunde durerea, Harold, ilustrată cu zeci de fotografii stock din cariera sa de model. „Personajul Harold era iubit de toată lumea, cu excepția propriei persoane”, relevă comentariul utilizatorului 4chan.

Andras Arato a devenit o vedetă, deși nu și-a dat seama la început. După ani și ani, a descoperit propriile fotografii pe Google. „Inițial, am fost surprins și nu mi-a plăcut ideea că fotografiile mele au fost folosite pentru asemenea glume”, a spus Arato. „Uneori, aceste meme-uri sunt controversate și dure, nu îmi place să-mi văd fața acolo”.

A început însă să se obișnuiască rapid cu ideea și s-a bucurat când tinerii din Budapesta i-au cerut să se fotografieze alături de ei. Bătrânul a găsit o pagină dedicată lui Hide the Pain Harold pe VK, rețeaua socială a Rusiei și în martie 2016 a distribuit o poză cu el, alături de mesajul: „Sunt viu!”

Vestea s-a răspândit repede și toată lumea a amuțit: „Harold” era de fapt un inginer maghiar pe nume Andras Arato. „Oamenii m-au recunoscut ca ființă umană și nu m-au mai considerat o creație a Photoshop-ului”, a declarat Arato. „Meme-urile răutăcioase au dispărut. În mare parte, meme-urile cu mine sunt amuzante”.

Arato discută des cu fanii lui, petrecând trei-patru ore pe zi în mediul online. De asemenea, își actualizează conturile de Instagram, Facebook și YouTube. Meme-urile nu l-au făcut mai bogat, dar este bucuros de prezența sa online.

„Nu sunt plătit când fotografiile mele sunt folosite la meme-uri”, a recunoscut bătrânul. „Totuși, am o mulțime de fani!”

Recent, pensionarul a apărut în videoclipul trupei ungare Cloud 9+. El joacă rolul unui Harold mai întunecat, care este stresat de jobul său plictisitor și decide să ia măsuri. „Harold nu-și mai poate ascunde durerea”.

„În prezent, stau cu familia și am grijă de soția mea și de o pisică”, a povestit Arato. „Viața mea este banală. Merg la înot, de două-trei ori pe săptămână. Ne plimbăm prin Budapesta sau vizităm alte locuri din Ungaria”.

„Una din cele mai mari realizări ale mele este faptul că în timpul mandatului meu de vicepreședinte al Societății Ungare a Tehnicienilor de Lumini am fost invitat să țin discursuri la multe universități și conferințe, am distribuit pasiunea mea generațiilor viitoare”.

Arato știe însă că va rămâne în conștiința online drept Harold și s-a împăcat cu ideea.

foto: capturi dailydot.com

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului