STUDIU. 95 de copii ar putea fi salvați în fiecare oră dacă ar fi alăptați imediat după naștere

STUDIU. 95 de copii ar putea fi salvați în fiecare oră dacă ar fi alăptați imediat după naștere
Publicat: 18/02/2013, 14:47
Actualizat: 18/02/2013, 14:48

Un număr de 95 de nou-născuți ar putea fi salvați în fiecare oră în întreaga lume dacă proaspetele mămici ar alăpta imediat după naștere, arată un studiu efectuat de Salvați Copiii International.

Raportul „Supermâncare pentru bebeluși” („Superfood for babies”) arată că, dacă bebelușii ar primi colostru – primul lapte matern, în prima oră de viață, sistemul lor imunitar ar fi stimulat instantaneu, iar șansele de supraviețuire s-ar tripla.

Mai mult, dacă mamele ar continua alăptarea în următoarele 6 luni, ar fi cu până la 15 ori mai puțin probabil ca un copil dintr-o țară în curs de dezvoltare să moară din cauza unei boli precum pneumonia sau diareea.

În acest context, 95 de nou-născuți ar putea fi salvați în fiecare oră, respectiv 830.000 de bebeluși pe an, în întreaga lume.

Reprezentanții Salvați Copiii consideră că progresul enorm făcut deja în reducerea mortalității infantile ar putea fi accelerat dacă mai multe mame ar fi încurajate să alăpteze.

Există însă piedici majore în acest sens. Prima este lipsa educației și a unor demersuri permanente de informare în privința alăptării. În unele locuri din lume, in loc de salvatorul colostru, copiii sunt hrăniți cu unt de shea, cafea sau cenușă în prima oră de viață.

Alte piedici sunt, potrivit studiului, lipsa asistenților sociali și a moașelor în țările în curs de dezvoltare, dar și lipsa unei legislații care să protejeze mama, pentru că pentru femei devine astfel o adevărată provocare să alăpteze și să se întoarcă la muncă.

Reprezentanții Salvați Copiii atrag atenția și asupra practicilor de marketing ale unor companii care produc substituenți de lapte matern, care poate crea impresia greșită că laptele praf este cea mai bună alimentație pentru copii

Studiul „Supermâncare pentru bebeluși” subliniază și practicile de marketing chestionabile ale unor companii producătoare de subtituenți ai laptelui matern. „Deși există din 1981 un Cod internațional adoptat de Organizația Mondială a Sănătății pentru practicile de marketing aplicate în cazul substituenților laptelui matern, acest cod este încălcat adesea. În estul Asiei și Pacific, numărul mamelor care alăptează a scăzut de la 45% în 2006 la 29% în 2012. În Pakistan, 20% din asistenții sociali au primit materiale promoționale de la reprezentanții companiilor producătoare de substituenți de lapte matern. În China, 40% din mame au primit mostre de lapte praf de la asistenții sociali sau au fost contactate direct de producători”, se mai arată în studiu.

În 2010, în România a fost propus proiectul de lege privind reglementarea marketingului substituenților de lapte matern (PL-x nr. 734/2011). Proiectul de lege este înregistrat la Camera Deputaților (cameră decizională) încă din 5 decembrie 2011, fiind trimis pentru raport Comisiei pentru sănătate și familie și Comisiei pentru industrii și servicii.

Salvați Copiii România a solicitat acestor comisii sprijinul pentru urgentarea adoptării proiectului de lege. „Am trimis o scrisoare către președinții celor două comisii, doamnei Rodica Nassar – Președintele Comisiei pentru sănătate și familie și domnului Iulian Iancu – Președintele Comisiei pentru industrii și servicii, în care am arătat că este vitală adoptarea acestui proiect de lege. Vorbim despre înlesnirea alinierii la standardele internaționale, dar și despre necesitatea de a participa la o dezbatere intensă pe tema drepturilor consumatorilor, în general, și despre drepturile mamei și copilului, în special. România trebuie să fie parte în dezbaterea pentru instituirea unei legislații adecvate și eficiente în domeniul reglementării marketingului pentru substituenții de lapte matern”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv „Salvați Copiii România”.

În România, conform ultimului studiu realizat de Ministerul Sănătății, în 2011, 15% din copiii născuți în Spitale Prietene ale Copiilor au fost alăptați în prima jumătate de oră de viață, de 3 ori mai mulți comparativ cu nou-născuții din alte maternități. Rata copiilor alimentați exclusiv la sân în primele 6 luni de viață a fost de 20,4%. Alăptarea predominantă este cea mai frecventă formă de hrănire a copiilor cu vârsta până la 6 luni.

Potrivit reprezentanților Salvați Copiii România, alăptarea predominantă s-ar putea „transforma” în alăptare exclusivă, cu o instruire adecvată. „Un copil este considerat ca fiind alăptat exclusiv la sân dacă, în afară de sân, nu mai primește alimente lichide sau solide cu excepția unor vitamine, suplimente minerale sau medicamente”, mai spun autorii studiului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea