STUDIU. Ce impact are societatea asupra femeilor în definirea idealului de frumusețe

STUDIU. Ce impact are societatea asupra femeilor în definirea idealului de frumusețe
Publicat: 13/05/2012, 09:36
Actualizat: 13/05/2012, 13:29

În condițiile în care numărul femeilor care se confruntă cu afecțiuni care țin de tulburările alimentare, tot mai mulți specialiști sunt de părere că acestea sunt supuse unei presiuni din partea societății care le determină să fie din ce în ce mai slabe.

Un studiu recent arată că femeile care sunt susținute și încurajate de propria familie prezintă un risc mai scăzut de a suferi de boli precum bulemia sau anorexia. În plus, suportul din partea familiei le ajută pe femei să nu simtă presiunea socială în privința idealurilor de frumusețe, informează Daily Mail.

Rezultatele cercetării arată că nivelul suportului emoțional le afectează femeilor modul în care acestea își creează o imaginine despre propria persoană, astfel că riscul ca o femeie cu o greutate normală să se vadă suprapoderală este destul de ridicat.

Pe parcursul cercetării s-a observat că femeile care sunt susținute de propria familie au o perspectivă mai obiectivă asupra modului în care arată și fac față mai bine situațiilor stresante.

„Este foarte important ca o femeie să își dezvolte propriile criterii după care dorește să arate, dar aceste criterii nu trebuie influențate de presiuni care vin din partea societății și chiar a mass-mediei”, a spus Shannon Snapp, coordonator al studiului de la Universitatea din Arizona.

Pentru a ajunge la această concluzie, echipa de cercetători a rugat un grup de 301 studente care erau în primul an la facultate să completeze un chestionar care cuprindea întrebări legate despre idealul de frumusețe, care este greutatea ideală, rolul societății în a stabili idealuri de frumusețe, ce părere aveau despre modul în care arătau, cât de bine făceau față situațiilor stresante și cât de susținute erau de propria familie.

Rezultatele au arătat că participantele care nu aveau sprijin din partea familiei aveau o imagine deformată despre propria persoană. În urma datelor obținute, savanții atrag atenția că din cauza presiunii sociale în ceea ce privește idealurile de frumusețe tot mai mulți tineri sunt expuși riscului de a suferi de tulburări alimentare și să aibă o imagine total eronată despre propria persoană. Pentru a preveni aceste tulburări, specialiștii recomandă tinerilor să ducă un stil de viață sănătos, care include adoptarea unei diete echilibrate și renunțarea la sedentarism.

Statisticile citate de Daily Mail arată că între 20% și 40% dintre tinerii din Statele Unite ale Americii au o imagine eronată asupra propriei persoane și se confruntă cu tulburări alimentare.

Datele din Marea Britanie arată că o femeie din 250 suferă de anorexie nervoasă sau bulimie. Aceste afecțiuni care țin de tulburările alimentare sunt întâlnite și în rândul bărbaților. Cifrele citate de cotidianul britanic arată că un bărbat din 1.000 se confruntă cu aceste boli.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase