STUDIU. Legătura dintre bolile gingivale și Alzheimer

STUDIU. Legătura dintre bolile gingivale și Alzheimer
Publicat: 01/08/2013, 09:30
Actualizat: 29/07/2014, 21:09

Persoanele care nu acordă importanță igienei orale prezintă un risc crescut de a suferi de demență, boală cunoscută și sub numele de Alzheimer. Un studiul recent arată că periajul dinților ține la distanță boala menționată mai sus, notează The Sun.

Pentru a ajunge la această concluzie oamenii de știință de la University of Central Lancashire au examinat 20 de persoane, jumătate care sufereau deja de demență, în timp ce restul nu sufererau de această afecțiune. Rezultatele obținute au arătat că există o strânsă legătură între bolile gingivale și Alzheimer.

Potrivit experților, jumătate dintre cazurile de demență analizate erau provocate de Porphyromonas gingivalis, o bacterie responsabilă și de apariția afecțiunilor gingivale, notează The Sun. Datele studiului mai arată că bacterie asociată cu o boală a gingiilor poate ajunge la creierii celor care suferă de Alzheimer. Potrivit experților, bacteriile din gură intră în fluxul sanguin în urma procesului de masticație ajungând în alte părți din corp. În timp, substanțele chimice produse de bacterii se pot acumula și pot contribui la dezvoltarea bolii Alzheimer.

„Rezultatele sunt foarte încurajatoare. Am constatat o asociere, nu o relație cauzală. Nu face nimic altceva decât să demonstreze că aceste bacterii ajung în creier”, a declarat StJohn Crean, decanul Școlii de Medicină de la University of Central Lancashire.

Boala Alzheimer și demența, în general, afectează mai mult oameni în vârsta, iar numărul celor care se confruntă cu aceste probleme de sănătate este în creștere.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că, până în 2050, cazurile de demență se vor tripla de 36 de milioane, câte erau în 2010, la 115 milioane. În același timp, rapoartele estimează că 30% din populație are sau va avea boli ale gingiilor.