STUDIU. Peste 80% dintre speciile de reptile au dispărut de pe Pământ la sfârșitul Cretacicului

STUDIU. Peste 80% dintre speciile de reptile au dispărut de pe Pământ la sfârșitul Cretacicului
Publicat: 12/12/2012, 10:41
Actualizat: 14/08/2014, 00:02

Un mare număr de șerpi și șopârle au fost dispărut odată cu dinozaurii, în urmă cu 65 milioane de ani, când un asteroid a lovit Pământul, informează Daily Mail.

Potrivit unui studiu recent, aproximativ 83% dintre speciile de reptile de pe planetă au dispărut în urma impactului.

Speciile mari au fost cele care au avut cel mai mult de suferit, au arătat cercetătorii, precizând că singurele supraviețuitoare au fost cele care nu cântăreau mai mult de 500 de grame.

Experții care au analizat fosilele descoperite în America de Nord au constat că impactul a avut efecte mult mai devastatoare decât se credea inițial.

„Căderea asteroidului este considerată a fi, în primul rând, cauza dispariției dinozaurilor”, a declarat cercetătorul Nicholas Longrich, de la Universitatea Yale. „Dar întreg ecosistemul a fost afectat. Șerpii și șopârlele au fost extrem de afectate”, a continuat acesta.

Așadar, o varietate de specii de reptile au trăit în era dinozaurilor, relevă studiul, printre care șopârle mici sau altele a căror lungime ajungea la aproape 2 metri. Acestea procurau hrana vânând în mlaștinile aflate pe teritoriul actual al Montanei. De asemenea, șerpii de mari dimensiuni erau adesea dușmanii dinozaurilor, cărora le furau ouăle sau chiar puii.

„Șopârlele și șerpii rivalizau cu dinozaurii în ceea ce privește diversitatea”, a arătat Longrich.

Printre reptilele care au dispărut la sfârșitul Cretacicului s-a aflat și șopârlele Polyglyphanodontia, o specie din care făceau parte aproximativ 40% dintre cele care trăiau în America de Nord.

În timpul examinării fosilelor, cercetătorii au descoperit existența unui nou membru al acestei specii, pe care l-au numit Obamadon gracilis. Potrivit sursei citate, numele vine de la președintele american Barack Obama și termenii latini pentru „dinte” și „subțire”.

„Doar ne-am distrat cu taxonomia”, a spus Nicholas Longrich.

Obamadon măsura puțin peste 30 de centimetri lungime și se hrănea cu insecte.

Viețuitoarele care au supraviețuit în urma impactului au evoluat în aproape 9.000 de specii de șopârle și șerpi existente în prezent pe Terra.

„Acestea nu au rezistat pentru că erau mai bine adaptate, ci, în principal, pentru că toți competitorii lor au fost eliminați”, a concluzionat Longrich.