STUDIU. Pierderea locul de muncă poate crește riscul de infarct

STUDIU. Pierderea locul de muncă poate crește riscul de infarct
Publicat: 23/11/2012, 19:40
Actualizat: 22/05/2015, 12:02

Persoanele care își pierd locul de muncă prezintă un risc crescut de a suferi un infarct. Cel puțin așa susțin oamenii de știință de la Universitatea Duke din Carolina de Nord. Experții susțin că pierderea locului de muncă ar putea mări riscul de criză cardiacă.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetătorii au studiat peste 13.500 persoane cu vârste cuprinse între 51 și 75 de ani, din 1992 până în 2010. Voluntarii implicați în cercetare au trebuit să facă un set de analize și să completeze un chestionar de două ori pe an cu privire la faptul dacă mai au sau un un loc de muncă. Din numărul de participanți 14% erau în șomaj la începutul studiului și aproape șapte persoane din zece și-au pierdut cel puțin o dată locul de muncă pe parcusul celor 20 de ani de monitorizare. În aproape două decenii, cercetătorii au înregistrat aproape 1.000 de crize cardiace.

Principalul autor al studiului, Matthieu Dupre de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, a constatat că riscurile de criză cardiacă erau mult mai ridicate la șomerii care își pierdeau locul de muncă în primul an, crescând progresiv cu fiecare concediere. Persoanele care au demisionat nu sunt incluse în aceste cifre, notează Agerpres.

Cercetătorii au observat că rata de criză cardiacă la persoanele care și-au pierdut locul de muncă în primul an a crescut cu 27%, indiferent de profesie. Efectul pare a fi cumulativ: riscul ar crește cu 63% la persoanele care și-au pierdut locul de muncă de patru sau mai multe ori, arată studiul.

Luând în considerare anumiți factori ca obezitatea, tabagismul sau lipsa activității sportive, cercetătorii au constatat că pierderea locului de muncă este un factor suplimentar, care ar avea același impact asupra sănătății inimii ca și hipertensiunea, diabetul de tip 2 sau unele boli cardiovasculare. Riscurile unui atac cerebral la o persoană care și-a pierdut de patru sau de mai multe ori locul de muncă sunt comparabile cu cele ale unui vechi fumător.

Stresul nu este în sine o cauză directă a unor boli cardiace, chiar dacă poate contribui la creșterea riscului. Datele studiului nu au luat în considerare motivele concedierii, iar Matthieu Dupre precizează că nu se știe deocamdată „cum crește stresul riscul de infarct. Sunt necesare cercetări suplimentare în acest sens”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase