STUDIU. Pilula de a doua zi, tot mai des folosită pentru prevenirea unei sarcini nedorite. Care sunt riscurile

STUDIU. Pilula de a doua zi, tot mai des folosită pentru prevenirea unei sarcini nedorite. Care sunt riscurile
Publicat: 19/02/2013, 19:11
Actualizat: 29/07/2014, 21:11

Tot mai multe femei folosesc pilula de a doua zi, cunoscută și sub numele de „pastila de urgență”, pentru a preveni apariția unui sarcini nedorite, potrivit unor cercetători americani, citați de BBC.

Cercetătorii au constatat că 11% dintre femeile active din punct de vedere sexual au folosit acest medicament pentru a preveni o sarcină nedorită. Potrivit datelor Centrului de Control și Prevenție a Bolilor din SUA, incidența utilizării acestui medicament a crescut cu 7 procente din 2002 și până în prezent.

Studiul mai arată că o femeie din patru, cu vârste cuprinse între 20 și 24, a luat pilula de a doua zi pentru a preveni o sarcină nedorită. Pentru a ajunge la aceste conculzii, specialiștii au intervievat un grup de 12.000 de femei din SUA, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, cu privire la medotele de contracepție.

Rezultatele cercetării mai arată că, din numărul total de voluntare, 59% au spus că au luat pilula de a doua zi doar o singură dată, 24% au răspuns că au luat acest medicament de două ori, în timp ce 17% dintre femeile participante la studiu au utilizat această metodă de contracepție de trei sau mai multe ori.

Mai mult, din numărul total de voluntare, o femeie din cinci a spus că a luat pilula de a doua zi înainte de a fi căsătorită, în timp ce o femeie din 20 a precizat că a folosit această metodă de contracepție deși era măritată.

Medicii ginegologi recomandă precauție în privința acestui medicamente. Pilula de a doua zi este recomandată, de regulă, doar o dată pe an. Femeile care abuzează de această metodă contraceptivă își pun sănătatea în pericol, medicamentul putând duce la apariția tulburărilor hormonale, dereglărilor de menstruație și chiar sângerări abundente.

Potrivit medicilor, femeile ar trebui să folosească prezervativul sau pilulele contraceptive clasice atunci când vor să prevină o sarcină. Pastila aceasta se numește de urgență, tocmai pentru că ea trebuie folosită în situațiile de acest gen, atât în cazul când contactul sexual a fost neprotejat, s-a rupt prezervativul sau s-a omis administrarea a mai mult de două pilule, consecutiv, din blisterul clasic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase