STUDIU. Testul care îți spune dacă ești dependent de Facebook

STUDIU. Testul care îți spune dacă ești dependent de Facebook
Publicat: 09/05/2012, 15:46
Actualizat: 09/05/2012, 18:36

O echipă de cercetători de la Universitatea din Bergen, Norvegia, au realizat un test prin care, susțin ei, îți poți măsura gradul de dependență față de Facebook, scrie Daily Mail.

Testul, denumit „Bergen Facebook Addiction Scale”, este compus din șase întrebări, la care poți răspunde cu una dintre următoarele variante: foarte rar, rar, uneori, des, foarte des. Iată cele șase întrebări:

1. Îți petreci mult timp gândindu-te la Facebook sau la postările pe care le vei face?

2. Simți nevoia de a folosi Facebook-ul din ce în ce mai mult?

3. Folosești Facebook-ul pentru a uita de problemele personale?

4. Ai încercat să folosești Facebook-ul mai puțin, însă fără succes?

5. Devii agitat sau nervos dacă îți este interzis să folosești Facebook-ul?

6. Folosești Facebook-ul atât de mult, încât acest lucru are un impact negativ asupra jobului sau studiilor tale?

Dacă ai răspuns cu des sau cu foarte des la patru dintre cele șase întrebări, înseamnă că ai putea fi dependent de rețeaua de socializare.

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook

Conform doctorului Cecilie Schou Andreassen, conducătoarea studiului, persoanele mai predispuse să devină dependente de Facebook sunt cele anxioase și cele mai puțin sociabile, care preferă să comunice mai degrabă prin intermediul unei rețele de socializare decât față în față. După cum susține ea, tinerii prezintă un risc mai mare de a manifesta o dependență față de Facebook față de adulți. De asemenea, femeile sunt expuse unui risc mai mare de a deveni dependente față de Facebook, la fel ca și persoanele cu un stil de viață dezordonat, spune Andreassen. La polul opus, se află persoanele ambițioase, organizate și comunicative, adaugă ea.

Testul a fost publicat în revista Psychological Reports.