Suma pentru care a fost scos la licitație șalul uneia dintre victimele lui Jack Spintecătorul

Redactor:
Madalina Cerban
Șalul uneia dintre victimele lui Jack Spintecătorul, care ar fi ajutat la stabilirea identității acestui criminal în serie din Londra secolului al 19-lea, a fost scos la licitație pentru 4,5 milioane de dolari, potrivit dailymail.co.uk.

Acest șal, despre care se crede că a fost găsit lângă cadavrul lui Catherine Eddowes, una dintre victimele lui Jack Spintecătorul, este deținut de omul de afaceri și colecționarul Russel Edwards, care l-ar fi cumpărat în 2007, pentru o sumă care nu a fost dezvăluită, după ce a devenit interesat de descoperirea identității acestui criminal în serie.

Șalul, care este impregnat cu sângele victimei, a fost scos la vânzare online, în SUA, de casa de licitații Moments in Time, pentru suma de 4,5 milioane de dolari, potrivit dailymail.co.uk.

Pe site-ul acestei case de licitații specializate în vânzarea de obiecte istorice, acest șal a contribuit la rezolvarea unuia dintre cele mai mari mistere, Jack Spintecătorul fiind identificat cu ajutorul testelor ADN făcute pe materia organică de pe această țesătură, la peste un secol de la teribilele crime.

Russel Edwards, care este și autor al cărții „Naming Jack The Ripper”, a anunțat în luna septembrie 2014 că celebrul asasin din Londra sfârșitului de secol XIX era emigrantul polonez Aaron Kosminski, unul dintre principalii suspecți în lanțul de crime care a îngrozit londonezii, pe care autoritățile din epocă nu l-au putut acuza direct, din lipsă de probe.

Pentru a stabili identitatea criminalului, Russel Edwards a colaborat cu un expert criminalist, Jari Louhelainen, profesor de biologie moleculară la Universitatea John Moores din Liverpool, care a analizat urmele de sânge de pe șalul despre care se crede că a fost găsit lângă cadavrul lui Catherine Eddowes, una dintre victimele lui Jack Spintecătorul.

Louhelainen ar fi reușit să extragă fragmente de ADN mitocondrial de pe țesătură și să le compare cu mostre de ADN aparținând urmașilor lui Kosminski și ai lui Catherine Eddowes.

Astfel, unul dintre cele mai mari mistere, care le-a dat bătaie de cap criminaliștilor mai mult de un secol și a fost transpus în numeroase cărți și filme, dând naștere unei serii de teorii unele mai bizare decât altele, a fost în sfârșit descifrat, grație tehnologiilor moderne care permit testele ADN, după cum relata, în septembrie 2014, dailymail.co.uk.

Bărbatul responsabil pentru cel puțin cinci crime petrecute în Londra, în toamna anului 1888, a fost identificat în persoana imigrantului polonez Aaron Kosminski, unul dintre cei șase suspecți anchetați la momentul respectiv.

Probele ADN au demonstrat fără dubiu că Jack Spintecătorul este evreul Aaron Kosminski, care a ajuns la Londra la începutul anilor 1880, emigrând din țara sa natală împreună cu familia, din cauza pogromului rus.

Kosminski lucra ca frizer, potrivit documentelor autorităților londoneze, și suferea de o boală mintală, cel mai probabil schizofrenie paranoidă. Documentele medicale ale vremii arată că bărbatul avea halucinații auditive și îl descriu totodată ca fiind un misogin cu înclinații patologice spre masturbare.

Descoperirea identității lui Jack Spintecătorul, cum a ajuns să fie supranumit criminalul considerat în epocă încarnarea diavolului, a fost posibilă după ce un colecționar, Russel Edwards, a cumpărat respectivul șal, în 2007, la o licitație cu obiecte care au avut legătură cu șirul de crime.

Russel Edwards, un britanic interesat de misterul crimelor de foarte mulți ani, a cumpărat acest șal, deși mulți alți experți în seria de crime nu i-au atribuit niciodată vreo importanță acestui obiect vestimentar.

Edwards a descoperit că obiectul fusese luat de un polițist care a participat la ancheta crimelor și oferit soției sale. Timp de peste un secol, șalul a rămas în familia polițistului, în mod suprinzător fără să fie spălat vreodată. Șalul s-a aflat în posesia Muzeului de Criminalistică din Londra din 1991 până în 2007, fără să fi fost testat vreodată pentru urme de ADN sau să fie expus. În 2001, a revenit în familia anchetatorului crimelor din 1888. Cinci ani mai târziu, un test ADN a fost efectuat asupra țesăturii, pentru un documentar al televiziunii Channel 4, dar rezultatele au fost neconcludente.

După ce a fost cumpărat în 2007 de Russel Edwards, entuziastul criminalist amator a făcut mai multe cercetări pentru a afla proveniența exactă a șalului. După ce a avut confirmarea că obiectul a fost găsit lângă cadavrul ultimei victime a lui Jack Spintecătorul, în 2011, Edwards a apelat la ajutorul unui expert criminalist și a efectuat mai multe analize de mare precizie, pentru a identifica existența unor eventuale pete de sânge sau alt material genetic pe țesătură. Rezultatele au fost uimitoare. Expertul a identificat urme de sânge și de spermă. Cercetările ulterioare au relevat prezența ADN-ului îndeajuns de bine păstrat pentru a putea compara probele cu codul genetic al urmașilor victimei și al rudelor unora dintre bărbații bănuiți a fi criminalul.

În 2012, anchetatorii au reușit să găsească o rudă a criminalului, cele mai multe indicii din epocă indicând faptul că frizerul polonez era cel mai probabil Jack Spintecătorul. Rezultatele ADN au confirmat după aproape doi ani de cercetare și teste că sperma găsită pe șal era a lui Aaron Kosminski, iar astfel misterul a fost deslușit la 126 de ani de la oribilele crime.

Aaron Kosminski avea 23 de ani când a comis crimele și locuia cu cei doi frați ai săi și cu o soră a sa foarte aproape de locul unde a fost găsită una dintre victime. În ciuda faptului că fusese identificat de un martor ca fiind prezent în locul unde a fost ucisă una dintre femei, poliția londoneză nu a avut, în 1888, sufieciente dovezi pentru a-l acuza oficial. A fost arestat pentru 24 de ore, iar apoi a fost internat pentru tot restul vieții sale într-un azil pentru persoane cu boli psihice. A decedat pe 24 martie 1919.

Lipsa unui vinovat în seria de crime a dus la apariția multor teorii și suspectarea chiar a unor membri ai familiei regale britanice ca fiind Jack Spintecătorul. Printre numele celebre bănuite a fi autorii crimelor se numără nepotul reginei Victoria prințul Albert Victor, duce de Clarence, pictorul postimpresionist Walter Sickert, fostul prim-ministru liberal britanic William Gladstone și chiar scriitorul Lewis Carroll, autorul celebrei cărți „Alice în Țara Minunilor”.

Pe de altă parte, în luna octombrie 2014, mai mulți experți, printre care s-a aflat și Alec Jeffreys, geneticianul britanic căruia i se atribuie inventarea amprentării genetice, au spus că studiul genetic pe baza căruia a fost stabilită identitatea celebrului criminal în serie Jack Spintecătorul, în persoana lui Aaron Kosminski ar fi greșit, mutația genetică pe baza căreia s-a stabilit identitatea criminalului fiind confundată cu o alta, mult mai comună, după cum relata la momentul respectiv publicația britanică The Independent.

Aceste informații au ridicat din nou semne de întrebare asupra identității autorului lanțului de crime din Londra de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Anunț uimitor despre pensii: se întâmplă acum cu banii a milioane de români
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide