Suma plătită de un colecționar pentru două volume ale „Mein Kampf”

Redactor:
Departamentul Life
Suma plătită de un colecționar pentru două volume ale „Mein Kampf”
Un set de două volume ale primei ediții a manifestului autobiografic al lui Adolf Hitler, "Mein Kampf", cu o dedicație a liderului german către Philipp Bouhler, unul dintre primii membri ai partidului nazist, a fost vândut la o licitație online pentru 43.750 de dolari, informează newsweek.com.

Manifestul autobiografic al lui Adolf Hitler, precum și un document de schimbare a adresei scris de mână de liderul nazist la poliția din Viena, în 1909, nu au atras nicio ofertă la o licitație online care s-a încheiat joi, dar „Mein Kampf” s-a vândut, câteva ore mai târziu, cu 43.750 de dolari.

De asemenea, un al treilea obiect care i-a aparținut lui Hitler – o pictură pe care liderul nazist ar fi realizat-o în 1912 – a fost retras din licitația online, la începutul săptămânii, existând îngrijorări în ceea ce privește autenticitatea lucrării.

Primul volum al manifestului „Mein Kampf” a fost publicat în 1925, cu aproape un deceniu înainte ca Hitler să preia puterea în Germania (1933). Acesta i-a dictat cartea lui Rudolf Hess, împreună cu care era încarcerat, pentru înaltă trădare, după puciul eșuat de la Munchen din 1923, când Hitler și partidul nazist nu au reușit să răstoarne Guvernul german.

Setul de două volume, care a avut un preț de pornire de 35.000 de dolari, i-a fost dedicat lui Philipp Bouhler, unul dintre primii membri ai partidului nazist. Bouhler a deținut ulterior funcții importante în partid, devenind șeful cancelariei lui Hitler, dar și al programului T-4 Euthanasia.

Lotul scos la licitație a mai inclus o broșură din 1938 despre Hitler scrisă de Bouhler.

Dacă, în februarie 2014, un set al manifestului „Mein Kampf”, cu o dedicație pentru ofițerul SS Josef Bauer, a fost vândut pentru 64.850 de dolari, după ce a primit 11 oferte, pentru ediția dedicată lui Bouhler scoasă la licitație online joi nu și-a arătat interesul niciun cumpărător. Cu toate acestea, loturile care nu atrag oferte rămân la vânzare online pentru suma de plecare plus bonusul cumpărătorului, a spus managerul casei de licitații, Laura Yntema, explicând că astfel de vânzări postlicitație au loc tot timpul.

În acest caz, un cumpărator a achiziționat setul de două volume pentru suma de 43.750 de dolari (35.000 de dolari suma de plecare plus bonusul cumpărătorului).

Germania urmează să republice manifestul autobiografic al lui Adolf Hitler „Mein Kampf”, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, prezentând noua ediție drept un document istoric, bogat adnotat și însoțit de analize și note critice, potrivit revistei Time.

Cartea urmează să fie pusă în vânzare în librăriile din întreaga Germanie pentru prima dată de la moartea liderului nazist.

O interdicție a republicării manifestului nazist se află în vigoare în Germania de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Drepturile de autor sunt deținute de landul Bavaria, dar urmează să expire în luna decembrie, potrivit Washington Post.

Noua ediție, care este produsă și publicată de Institutul pentru Istorie Contemporană – finanțat cu fonduri publice – va fi un volum bogat adnotat, de 2.000 de pagini, în principal cu note critice și analize.

Institutul subliniază că „Mein Kampf” („Lupta mea”) este un „important instrument istoric și educațional”.

Însă oponenți, inclusiv numeroși supraviețuitori ai Holocaustului, s-au declarat scandalizați de republicare, denunțând-o drept o împrospătare a mesajului unui dictator nemilos și alienat mintal, responsabil de uciderea a peste 11 milioane de oameni.

„Această carte este răul. Este cel mai rău pamflet antisemitic și un ghid pentru Holocaust”, a declarat Charlotte Knobloch, liderul comunității evreiești din Munchen.

În pofida faptului că republicarea „Mein Kampf” a fost interzisă în Germania, cartea este disponibilă online în multe alte țări, printre care Statele Unite ale Americii și Canada.

Primul tiraj al noii ediții va fi lansat anul viitor.

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
Doliu uriaș în România. Un nume celebru a murit la Terapie Intensivă, răpus de Covid-19
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Fapta oribilă pentru care doi medici din Prahova au fost trimiși în judecată. Un bebeluș,...
VIDEO Misterul din deşert: Artă sau OZN? Un obiect bizar a fost descoperit în mijlocul...
Nu s-a mai produs din 1226. Evenimentul astronomic excepțional care are loc pe 21 decembrie
Zăvo l-a dat de gol! Ce făcea Pepe în pat, în timpul partidelor de amor....
Raluca Pastramă l-a înșelat pe Pepe! Dovezile depuse de artist la Tribunal: „Am fost informat....
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
Prăjitură cu mere și scorțișoară, făcută cu foi de casă. Durează foarte puțin și e...
Un polițist din Vâlcea investighează criminali ziua, iar noaptea trăiește altă viață: ‘Doar chinezii mai...
Ştirea care aruncă în aer planeta. Începe AL 3-lea RĂZBOI MONDIAL?!Totul s-a întâmplat în oceanul...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Motivul pentru care un român a renunţat la viaţa într-unul dintre cele mai mari oraşe...
Anda Adam, reacție dură după ce a fost numită “femeia bărbat”. Ce mesaj i-a transmis...
Inchide