Țara care și-ar putea schimba numele în „Aotearoa”. Care este motivul

Țara care și-ar putea schimba numele în „Aotearoa”. Care este motivul
Țara care și-ar putea schimba numele în „Aotearoa”. Care este motivul / Foto: Profimedia
Publicat: 14/09/2020, 17:24
Actualizat: 14/09/2020, 17:26

Partidul Maori din Noua Zeelandă vrea să schimbe numele oficial al țării în „Aotearoa”, pentru a  face limba indigenilor mai vizibilă în viaţa publică.

Acelaşi partid mai propune ca Wellington, capitala ţării, să devină Te Whanganui-a-Tara, iar Christchurch, Otautahi, a transmis dpa, citând presa locală, potrivit Agerpres.

Propunerea a fost anunţată în perspectiva alegerilor parlamentare de pe 17 octombrie

„Este inacceptabil că numai 3% dintre locuitorii ţării îi pot vorbi limba oficială”, a declarat Rawiri Waititi, candidat al Partidului Maori.

În Noua Zeelandă există două limbi oficiale: engleza şi maori (sau te reo).

„Aud tot mai des folosindu-se Aotearoa interşanjabil cu Noua Zeelandă, iar acesta este un lucru pozitiv”, a declarat prim-ministrul Jacinda Ardern, care încearcă să obţină un al doilea mandat la viitoarele alegeri.

„Fie că îl vom schimba sau nu prin lege, nu cred că schimbă faptul că Noua Zeelandă este tot mai mult numită Aotearoa”, a adăugat Jacinda Ardern.

Vicepremierul Winston Peters critică planul Partidului Maori. „Aceasta nu este decât vânare de titluri de senzaţie fără nicio consideraţie faţă de costurile pentru această ţară”, a scris el.

Eforturi de redenumire a Noii Zeelande au loc de mulţi ani. Numele actual al ţării se trage de la coloniştii olandezi, care au numit-o după provincia olandeză Zeeland.

În limba maori, Aotearoa înseamnă „ţara norului alb”.

Familiile victimelor atacului de la moscheea Al Noor din Noua Zeelandă cer pedeapsa maximă pentru atacator

Familiile victimelor împușcate anul trecut la două moschei din Noua Zeelandă au făcut apel marți la judecători să îl condamne pe atacator la pedeapsa maximă, închisoarea pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate.

Familiile victimelor susțin că Brenton Tarrant, bărbatul care a deschis focul la cele două moschei, nu pare să regrete ce a făcut, ba chiar ar fi rânjit sfidător în fața unuia dintre supraviețuitorii atacului în timpul ședinței de marți a instanței, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase