Familiile victimelor atacului de la moscheea Al Noor din Noua Zeelandă cer pedeapsa maximă pentru atacator. Acesta nu a arătat nicio remușcare pentru crimele comise

Familiile victimelor atacului de la moscheea Al Noor din Noua Zeelandă cer pedeapsa maximă pentru atacator. Acesta nu a arătat nicio remușcare pentru crimele comise
Familiile victimelor atacului de la moscheea Al Noor din Noua Zeelandă cer pedeapsa maximă pentru atacator. Acesta nu a arătat nicio remușcare pentru crimele comise. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 25/08/2020, 12:14

Familiile victimelor împușcate anul trecut la două moschei din Noua Zeelandă au făcut apel marți la judecători să îl condamne pe atacator la pedeapsa maximă, închisoarea pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate.

Familiile victimelor susțin că Brenton Tarrant, bărbatul care a deschis focul la cele două moschei, nu pare să regrete ce a făcut, ba chiar ar fi rânjit sfidător în fața unuia dintre supraviețuitorii atacului în timpul ședinței de marți a instanței, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Mirwais Waziri, care a fost rănit în timpul atacului din 2019 de la moscheea Al Noor din Christchurch, a decis în timpul ședinței să nu mai citească discursul pe care îl avea pregătit și i s-a adresat direct lui Tarrant, după ce a observat că acesta „nu a avut niciun fel de regret sau rușine în ochi”.

„Nu regretă nimic. Astăzi ești numit «terorist» și ai dovedit întregii lumi că noi, musulmanii, nu suntem teroriști. Le transmit oamenilor din Noua Zeelandă că teroriștii nu au religie, rasă sau culoare”, a spus Waziri, în aplauzele celor prezenți în sala de judecată.

Și Nathan Smith, născut în Marea Britanie și supraviețuitor al atacului de la moscheea Al Noor, i s-a adresat direct lui Tarrant.

„Când ai un minut liber, și cred că ai destule (…), poate ar trebui să încerci să citești Coranul. Este superb”, i-a spus Smith lui Tarrant, ca reacție la rânjetul sfidător al acestuia.

Tarrant, un australian în vârstă de 29 de ani, ar urma să își afle sentința săptămâna aceasta, după ce s-a declarat vinovat pentru 51 de crime și 40 de tentative de omor, dar și pentru o acuzație de terorism.

Procurorii susțin că Tarrant a planificat atacurile în așa fel încât să producă un număr cât mai mare de victime, și-a procurat arme de foc de mare calibru și s-a antrenat în diverse poligoane de tragere pentru a comite atacurile.

Familiile victimelor cer ca Tarrant să nu poată fi eliberat condiționat

Potrivit legislației din Noua Zeelandă, o condamnare pentru omor duce automat la condamnare la închisoare pe viață. Judecătorul poate decide o pedeapsă cu închisoarea pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate, însă această pedeapsă nu a fost niciodată aplicată în această țară.

Farisha Razak, fiica lui Ashraf Ali, care a fost ucis în timpul atacului, a declarat în instanță că Tarrant nu merită niciun fel de clemență.

„Ai transformat viețile unor oameni într-un joc. Nu ar trebui să primești niciodată dreptul la eliberare condiționată”, a spus aceasta.

Brandon Tarrant a ucis 51 de oameni și a rănit alți 40 pe 15 martie 2019, după ce a deschis focul în moscheile Al Noor și Linwood în orașul Christchurch din Noua Zeelandă.

Procesul lui Tarrant va continua miercuri.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Mărturia sfâșietoare a văduvei lui Sorin Anghel, bărbatul măcelărit de interlopi: „Au venit după el...
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Interzis pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin! Legea este categorică
Prânzul, tot mai scump pentru angajații români. Câți bani cheltuiesc lunar
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Un alpinist român a fost găsit mort pe Everest
×