Toboșarul din spatele marilor hituri ale secolului trecut a murit la vârsta de 90 de ani. I-a acompaniat pe Elvis Presley și pe Frank Sinatra

Toboșarul din spatele marilor hituri ale secolului trecut a murit la vârsta de 90 de ani. I-a acompaniat pe Elvis Presley și pe Frank Sinatra
Publicat: 12/03/2019, 13:04
Actualizat: 25/03/2019, 19:31

Hal Blaine a decedat în locuința sa din Palm Springs, din cauze naturale. Anunțul a fost confirmat de ginerele său, Andy Johnson.

Printre cele mai cunoscute piese pe care și-a pus amprenta se numără „Return To Sender”, a lui Elvis Presley, „Strangers In The Night”, a lui Frank Sinatra, „The Way We Were,” a Barbrei Streisand, „Good Vibrations”, a The Beach Boys, „Be My Baby”, a The Ronettes, și „Bridge Over Troubled Water”, a Simon & Garfunkel.

Deși numele său nu era cunoscut publicului larg, el era apreciat pentru contribuțiile sale muzicale, fapt recunoscut atât de specialiști, cât și de colegi din industrie.

Bateristul a fost parte a trupei de studio din Los Angeles „The Wrecking Crew”, alături de clăparul Leon Russell, basista Carol Kaye și chitaristul Tommy Tedesco. El s-a remarcat printr-o virtuozitate obținută prin multă muncă și adaptabilitate, fapt ce i-a permis să se interpreteze, cu ușurință, creații din variate genuri muzicale. Conform Rock’n’Roll Hall of Fame, Blaine a contribuit muzical la aproximativ 40 de hituri care s-au clasat pe locul întâi și 150 de piese care au ajuns în Top 10. Unele surse afirmă că el a cântat la tobe pentru orchestrația a 35.000 de piese, dar Blaine considera că numărul adevărat ar fi, de fapt, în jur de 6.000.

În 2000, numele lui a fost introdus în Rock’n’Roll Hall of Fame, iar, în 2018, a primit un premiu Grammy pentru întreaga activitate.

A influențat atât muzicieni din anii 1960 – 1970, cât și mai tineri. Jon „Bermuda” Schwartz, care cântă la tobe pentru formația lui „Weird Al” Yankovic, a spus ca acesta a fost „o comoară”. Max Weinberg de la E Street Band, trupa care cântă alături de Bruce Springsteen, l-a descris pe Blaine ca fiind una dintre influențele sale.

Brian Wilson, solistul The Beach Boys, a declarat, printr-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare online Twitter, că Hal Blaine „a fost un muzician și un prieten atât de bun” și „cel mai bun baterist din toate timpurile”. El a mai spus că succesul trupei se datorează, în mare parte, și lui.

Nancy Sinatra, fiica legendarului Frank Sinatra, i-a urat „Drum bun” într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare online Instagram. Acesta a fost însoțit de o poză în care Blaine era în fundal, în timp ce ea cânta.

Fiu al unor imigranți evrei, pe numele său real Harold Simon Belsky, Hal Blaine a început să fie interesat de tobe încă de la o vârstă fragedă. La 8 ani, acesta ajunsese să folosească, în locul bețelor, niște cuie de lemn pe care le-a desprins dintr-un scaun. La 20 de ani ajunsese deja profesionist, iar, în câțiva ani, a trecut de la jazz la rock. Cariera sa ar fi putut fi pusă în pericol în anii 1960, când folosirea muzicienilor de studio a ajuns în centrul unui scandal. Atunci s-a descoperit că trupa americană The Monkeys, care avea și propria emisiune TV, nu ar fi cântat pe propriile înregistrări. Însă Blaine, care a colaborat cu aceștia, a știut că majoritatea formațiilor cunoscute pe atunci aveau nevoie de serviciile lui și ale altor artiști care aveau aceeași statut cu el. El a devenit prieten cu mulți dintre muzicienii cu care a colaborat, printre care se numără și Dennis Wilson, bateristul The Beach Boys.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ce faci dacă ai pus prea mult ulei în motor? Ce probleme apar?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere