Toboșarul din spatele marilor hituri ale secolului trecut a murit la vârsta de 90 de ani. I-a acompaniat pe Elvis Presley și pe Frank Sinatra

Redactor:
Catalina Murea
Toboșarul din spatele marilor hituri ale secolului trecut a murit la vârsta de 90 de ani. I-a acompaniat pe Elvis Presley și pe Frank Sinatra
A fost omul din spatele marilor hituri Return To Sender, și The Way We Were.

Hal Blaine a decedat în locuința sa din Palm Springs, din cauze naturale. Anunțul a fost confirmat de ginerele său, Andy Johnson.

Printre cele mai cunoscute piese pe care și-a pus amprenta se numără „Return To Sender”, a lui Elvis Presley, „Strangers In The Night”, a lui Frank Sinatra, „The Way We Were,” a Barbrei Streisand, „Good Vibrations”, a The Beach Boys, „Be My Baby”, a The Ronettes, și „Bridge Over Troubled Water”, a Simon & Garfunkel.

Deși numele său nu era cunoscut publicului larg, el era apreciat pentru contribuțiile sale muzicale, fapt recunoscut atât de specialiști, cât și de colegi din industrie.

Bateristul a fost parte a trupei de studio din Los Angeles „The Wrecking Crew”, alături de clăparul Leon Russell, basista Carol Kaye și chitaristul Tommy Tedesco. El s-a remarcat printr-o virtuozitate obținută prin multă muncă și adaptabilitate, fapt ce i-a permis să se interpreteze, cu ușurință, creații din variate genuri muzicale. Conform Rock’n’Roll Hall of Fame, Blaine a contribuit muzical la aproximativ 40 de hituri care s-au clasat pe locul întâi și 150 de piese care au ajuns în Top 10. Unele surse afirmă că el a cântat la tobe pentru orchestrația a 35.000 de piese, dar Blaine considera că numărul adevărat ar fi, de fapt, în jur de 6.000.

În 2000, numele lui a fost introdus în Rock’n’Roll Hall of Fame, iar, în 2018, a primit un premiu Grammy pentru întreaga activitate.

A influențat atât muzicieni din anii 1960 – 1970, cât și mai tineri. Jon „Bermuda” Schwartz, care cântă la tobe pentru formația lui „Weird Al” Yankovic, a spus ca acesta a fost „o comoară”. Max Weinberg de la E Street Band, trupa care cântă alături de Bruce Springsteen, l-a descris pe Blaine ca fiind una dintre influențele sale.

Brian Wilson, solistul The Beach Boys, a declarat, printr-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare online Twitter, că Hal Blaine „a fost un muzician și un prieten atât de bun” și „cel mai bun baterist din toate timpurile”. El a mai spus că succesul trupei se datorează, în mare parte, și lui.

Nancy Sinatra, fiica legendarului Frank Sinatra, i-a urat „Drum bun” într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare online Instagram. Acesta a fost însoțit de o poză în care Blaine era în fundal, în timp ce ea cânta.

 

Fiu al unor imigranți evrei, pe numele său real Harold Simon Belsky, Hal Blaine a început să fie interesat de tobe încă de la o vârstă fragedă. La 8 ani, acesta ajunsese să folosească, în locul bețelor, niște cuie de lemn pe care le-a desprins dintr-un scaun. La 20 de ani ajunsese deja profesionist, iar, în câțiva ani, a trecut de la jazz la rock. Cariera sa ar fi putut fi pusă în pericol în anii 1960, când folosirea muzicienilor de studio a ajuns în centrul unui scandal. Atunci s-a descoperit că trupa americană The Monkeys, care avea și propria emisiune TV, nu ar fi cântat pe propriile înregistrări. Însă Blaine, care a colaborat cu aceștia, a știut că majoritatea formațiilor cunoscute pe atunci aveau nevoie de serviciile lui și ale altor artiști care aveau aceeași statut cu el. El a devenit prieten cu mulți dintre muzicienii cu care a colaborat, printre care se numără și Dennis Wilson, bateristul The Beach Boys.

 

Inchide